Dormitorul este spatiul destinat odihnei, somnul fiind extrem de important pentru sanatatea oricui, de aceea, trebuie sa fie amenajat cu atentie pentru a fi confortabil, relaxant si odihnitor in acelasi timp. Felul in care iti mobilezi si decorezi dormitorul poate sa influenteze foarte mult atat calitatea somnului, cat si starea ta, iar prima prima nevoie pe care un dormitor trebuie s-o indeplineasca este de a-ti asigura un somn linistit, odihnitor.
Somnul odihnitor este una dintre armele principale pe care le avem in lupta impotriva stress-ului cotidian, iar modul in care este amenajat dormitorul influenteaza in mod direct calitatea somnului. Simplitatea este o regula de baza si se traduce prin putin mobilier, putine elemente de decor si, asa cum aminteam mai sus, o paleta cromatica redusa. In ceea ce priveste mobila pentru dormitor, piesele esentiale sunt: patul, 1-2 noptiere si un corp de iluminat - o veioza sau un lampadar - care sa fie situate cat mai aproape de pat. Elementele decorative suplimentare sunt reduse la minim - un covor, perdele si draperii sunt de ajuns. Mai poti adauga un tablou sau fotografii cu cei dragi si ai obtinut "ingredientele" unui dormitor elegant si relaxant. Aici gasesti mobila pentru dormitor perfecta pentru un somn odihnitor: https://www.acaju.ro/mobila-dormitor/.
In dormitor, de regula, domina un pat de dimensiuni matrimoniale, care reprezinta totodata si cea mai utila si functionala piesa din toata mobila de dormitor. Pentru a avea un somn odihnitor conteaza foarte mult locul in care dormi, de aceea e bine sa investesti cand e vorba de propriul confort. Acorda maxima atentie patului pentru ca este piesa de rezistenta si este elementul care dicteaza amenajarea dormitorului. Cu atat mai mult, in cazul dormitorului matrimonial patul ar trebui sa fie in centrul atentiei si de aceea:
Dimensiunea patului ales contribuie la atmosfera creata in dormitor, de aceea este recomandat ca lungimea acestuia sa fie mai mare cu 20 cm decat cea a corpului. Pentru a avea libertate de miscare in camera, patul ar trebui amplasat la o distanta de minimum 60 cm fata de perete sau piesele de mobilier din camera. Totodata, este important ca modelul sa fie ales in functie de numarul de persoane care il vor folosi.
Un pat care nu are dimensiunile potrivite te va impiedica sa dormi bine. Dar evita sa cumperi un pat prea mare, vei avea tendinta de a te misca mult in pat si, implicit, vei avea un somn agitat.
Orice amenajare porneste de la acest pas, pozitionarea patului in dormitor determinand amplasarea celorlalte mobile pentru dormitor. Pentru a crea un ambient placut in camera dar si pentru calitatea somnului patul trebuie pozitionat dupa o logica anume in functie de forma si dimensiunea acestuia.
Cel mai important aspect al camerei este patul, care nu doar trebuie sa para luxos, ci sa se si simta luxos. Cand vine vorba de propria relaxare, salteaua este elementul care primeaza pentru un somn bun si trebuie aleasa cu atentie. Este o investitie pe termen lung foarte importanta pentru sanatatea, confortul si somnul tau.
Este recomandabil sa alegi o saltea de la un producator cu renume, pentru a putea fi sigur de calitatea acesteia. Materialul din care este confectionata trebuie sa ofere confort termic: pe timpul verii nu trebuie sa duca la aparitia transpiratiei, in timp ce iarna trebuie sa pastreze caldura, nu sa o disipeze. Nu in ultimul rand, trebuie sa respecte cerintele ergonomice, motiv pentru care trebuie sa fie elastica si tare.
Lumina potrivita este cheia transformarii unui dormitor armonios si este esentiala pentru un somn odihnitor. Acest lucru inseamna ca trebuie sa detii controlul asupra intensitatii ei.
In acest context, asigura-te ca incaperea primeste cat mai multa lumina naturala, fara insa ca lumina solara sa cada direct pe pat, deoarece acesta va fi astfel supraincarcat energetic, ceea ce iti va afecta somnul.
Pentru a avea o lumina naturala adecvata, cea mai indicata camera pentru dormitor este incaperea orientata catre sud-vest. Astfel, lumina soarelui se va revarsa in dormitor in a doua parte a zilei si nu va deranja la primele ore ale diminetii.
Daca pe timpul zilei, e de preferat sa ai in dormitor lumina blanda, mai putin intensa a dupa-amiezei, acelasi lucru trebuie urmarit si cand este vorba despre lumina artificiala. Pentru a crea o atmosfera placuta inainte de somn, poti pune in anumite locuri din camera leduri sau semne luminoase, ori lampi la coltul patului pe care le poti regla din intrerupator.
Luminile in serie sunt recomandate, fiind contraproductiv sa folosesti doar o sursa de lumina pentru intregul dormitor. In momentul alegerii corpurilor de iluminat pentru dormitor trebuie sa iei in considerare functionalitatea acestora si doar ulterior designul. Iluminatul trebuie sa insumeze cele trei componente majore: iluminatul general, cel de lucru in zona noptierelor, sub forma de veioze si iluminatul decorativ in scafe.
Corpul de iluminat de tavan este util, insa cu adevarat importante sunt luminile de citit plasate in dreptul noptierelor. Acestea trebuie sa aiba o lumina calda, placuta, care sa induca starea de somn, astfel incat tu sa poti sa treci gradual spre o intensitate mai mica a luminii.
Amplasarea unui lampadar cu abajur din textil si motive florale va oferi o atmosfera romantica si un plus de confort dormitorului.
Alegerea culorilor in dormitor este mai importanta decat crezi, culorile ne afecteaza starea emotionala, psihica si chiar fizica, iar in dormitor culorile trebuie sa te relaxeze, sa te calmeze si sa te imbie la odihna. Chiar daca esti un mare fan al culorilor puternice si pline de energie - rosu, roz, galben sau potrocaliu - e recomandat sa le folosesti in doze mici in spatiul in care dormi, pentru ca in loc sa te calmeze si sa te ajute sa dormi, te vor agita.
Pentru ca dormitorul in care iti petreci cel putin opt ore in fiecare noapte sa fie cadrul ideal pentru somn, este necesar sa alegi pentru decorarea si amenajarea lui nuante relaxante, care ofera o stare de bine. Alege in special culori pale, naturale, culori relaxante, naturale, calde: crem, bej, bleu sau nuante pastel.
Cromatica unui dormitor este organizata, de regula, in jurul unei sigure culori, cu cateva accente. Practic respecta regula 60/30/10: 60% reprezinta culoarea dominanta (cea de pe pereti, o nuanta mai deschisa), 30% culoarea secundara (cea de pe mobila si parchet, o nuanta mai inchisa) si 10% culoarea accent (cea de pe decoratiuni, o nuanta mai puternica).
Ar trebui sa iei in considerare si faptul ca daca zugravesti in culori neutre, poti schimba oricand aspectul dormitorului daca schimbi covorul, draperiile, asternutul sau decoratiunile.
Atunci cand iti amenajezi dormitorul, nu uita sa-ti instalezi draperii, storuri sau jaluzele care pot bloca lumina din exterior. Draperiile vor aduce un plus de intimitate dormitorului tau. In plus, dimineata vor filtra razele soarelui sau lumina puternica, in momentul in care acestea vor invada camera.
In general, aplica urmatoarea regula: dormitorul trebuie sa fie doar pentru dormit - nu lucra, nu te uita la televizor, nu-ti verifica e-mail-urile in pat, nu te juca... Cu alte cuvinte elimina absolut orice aparat electronic din dormitor. Electronicele au efecte iradiante si chiar absorb energia corpului omenesc. Cum ne petrecem trei sferturi din timp in dormitor, cu trecerea anilor acestea ne pot deteriora sanatatea.
Sursa: Acaju