Cum sa iti amenajezi un dormitor odihnitor

in Ghid Practic Casa

Dormitorul este spatiul destinat odihnei, somnul fiind extrem de important pentru sanatatea oricui, de aceea, trebuie sa fie amenajat cu atentie pentru a fi confortabil, relaxant si odihnitor in acelasi timp. Felul in care iti mobilezi si decorezi dormitorul poate sa influenteze foarte mult atat calitatea somnului, cat si starea ta, iar prima prima nevoie pe care un dormitor trebuie s-o indeplineasca este de a-ti asigura un somn linistit, odihnitor.

Amenajare dormitor

Sursa foto

Somnul odihnitor este una dintre armele principale pe care le avem in lupta impotriva stress-ului cotidian, iar modul in care este amenajat dormitorul influenteaza in mod direct calitatea somnului. Simplitatea este o regula de baza si se traduce prin putin mobilier, putine elemente de decor si, asa cum aminteam mai sus, o paleta cromatica redusa. In ceea ce priveste mobila pentru dormitor, piesele esentiale sunt: patul, 1-2 noptiere si un corp de iluminat - o veioza sau un lampadar - care sa fie situate cat mai aproape de pat. Elementele decorative suplimentare sunt reduse la minim - un covor, perdele si draperii sunt de ajuns. Mai poti adauga un tablou sau fotografii cu cei dragi si ai obtinut "ingredientele" unui dormitor elegant si relaxant. Aici gasesti mobila pentru dormitor perfecta pentru un somn odihnitor: https://www.acaju.ro/mobila-dormitor/.

Un somn odihnitor incepe cu un pat bun

In dormitor, de regula, domina un pat de dimensiuni matrimoniale, care reprezinta totodata si cea mai utila si functionala piesa din toata mobila de dormitor. Pentru a avea un somn odihnitor conteaza foarte mult locul in care dormi, de aceea e bine sa investesti cand e vorba de propriul confort. Acorda maxima atentie patului pentru ca este piesa de rezistenta si este elementul care dicteaza amenajarea dormitorului. Cu atat mai mult, in cazul dormitorului matrimonial patul ar trebui sa fie in centrul atentiei si de aceea:

  • Stabileste daca se poate, din punct de vedere al spatiului, un pat de mijloc sau daca trebuie lipeste patul de perete si organizeaza camera in functie de acest detaliu.
  • Pune de o parte si de alta a patului noptiere cu cate o lampa pe ele, astfel incat ambii parteneri care dorm in pat sa aiba acces la un spatiu de depozitare si la lumina.
  • Incearca sa amenajezi dormitorul simetric, cu patul in centru si elemente identice de o parte si de alta a lui. Simetria creeaza o imagine eleganta si sofisticata.
  • Pentru o ambianta care sa denote stabilitate, echilibru, rafinament sau o tenta de sobrietate, este recomandat mobilierul din lemn masiv, care poate fi ajustat usor oricarui design.
  • Pentru un plus de volum si luminozitate al incaperii, mobilierul pe finisaj alb - alb simplu, natural, sau alb cu patina aurie / argintie este cel mai potrivit si, contrar asteptarilor, este foarte usor de accesorizat, de intretinut si curatat, fiind recunoscut pentru rezistenta in timp la uzura.
  • Nuantele pe care le are materialul intrebuintat trebuie sa fie alese cu grija, cele mai indicate fiind cele mai luminoase si deschise. Culorile inchise tind sa intunece incaperea si sa emane o atmosfera apasatoare, ceea ce nu este deloc potrivit pentru o atmosfera benefica si relaxanta.
Amenajare dormitor

Sursa foto

Dimensiunea optima a patului

Dimensiunea patului ales contribuie la atmosfera creata in dormitor, de aceea este recomandat ca lungimea acestuia sa fie mai mare cu 20 cm decat cea a corpului. Pentru a avea libertate de miscare in camera, patul ar trebui amplasat la o distanta de minimum 60 cm fata de perete sau piesele de mobilier din camera. Totodata, este important ca modelul sa fie ales in functie de numarul de persoane care il vor folosi.

Un pat care nu are dimensiunile potrivite te va impiedica sa dormi bine. Dar evita sa cumperi un pat prea mare, vei avea tendinta de a te misca mult in pat si, implicit, vei avea un somn agitat.

Pozitionarea si orientarea patului

Orice amenajare porneste de la acest pas, pozitionarea patului in dormitor determinand amplasarea celorlalte mobile pentru dormitor. Pentru a crea un ambient placut in camera dar si pentru calitatea somnului patul trebuie pozitionat dupa o logica anume in functie de forma si dimensiunea acestuia.

  • Nu iti aseza patul sub o fereastra, ci cu spatele la un perete. In afara de faptul ca te expui frigului, potrivit principiilor feng shui fereastra poate absorbi energia, pe cand peretele ofera in subconstient o protectie solida. Din acest motiv este indicat sa alegeti un pat cu tablie si, la fel de important, unul cu picioare, pe sub care sa circule in voie fluxurile energetice.
  • Amplasarea patului se face, in general, cat mai departe de usa, la o distanta de minimum 90 de cm daca este posibil.
  • Intr-o camera mare si bine proportionata, patul va fi plasat in mijloc, cu vedere spre geam. Daca spatiul nu permite acest tip de aranjament, patul poate fi lipit de unul dintre pereti.
  • Pentru un somn odihnitor, este recomandat ca patul sa fie orientat spre nord. In cazul in care nu este posibil pozitioneaza-l intr-o alta directie, dar nu spre sud , caz in care iti poate fi afectat somnul.
  • Pentru o stare de siguranta si calm este bine ca atunci cand stai intins pe pat sa vezi atat usa, cat si geamurile camerei.
Amenajare dormitor

Sursa foto

Accesoriile patului

Cel mai important aspect al camerei este patul, care nu doar trebuie sa para luxos, ci sa se si simta luxos. Cand vine vorba de propria relaxare, salteaua este elementul care primeaza pentru un somn bun si trebuie aleasa cu atentie. Este o investitie pe termen lung foarte importanta pentru sanatatea, confortul si somnul tau.

Este recomandabil sa alegi o saltea de la un producator cu renume, pentru a putea fi sigur de calitatea acesteia. Materialul din care este confectionata trebuie sa ofere confort termic: pe timpul verii nu trebuie sa duca la aparitia transpiratiei, in timp ce iarna trebuie sa pastreze caldura, nu sa o disipeze. Nu in ultimul rand, trebuie sa respecte cerintele ergonomice, motiv pentru care trebuie sa fie elastica si tare.

  • Dupa ce ai ales patul si salteaua perfecte, asigura-te ca iti achizitionezi lenjerii de pat din bumbac de calitate. Adauga o cuvertura de pat si una sau doua paturi, care vor aduce mai multa eleganta si vor crea un spatiu mai intim. Pe langa cele doua perne principale pe care dormi tu si partenerul tau, poti pune pe pat perne decorative pe mai multe straturi, pentru a spori gradul de confort.
  • Nu uita de tablia de pat care sporeste confortul mai ales daca este tapitata. Indiferent ce pat alegi, o tablie cat mai mare va da impresia de grandoare in dormitorul tau si va atrage cu adevarat atentia asupra patului. In afara efectului vizual, te va face sa te simti mai confortabil, daca dore?ti sa iei micul dejun in pat sau daca dore?ti sa citesti sau sa lucrezi pe laptop stand in pat.

Lumina are un impact asupra calitatii somnului

Lumina potrivita este cheia transformarii unui dormitor armonios si este esentiala pentru un somn odihnitor. Acest lucru inseamna ca trebuie sa detii controlul asupra intensitatii ei.

  • Alege cea mai buna lumina naturala

    In acest context, asigura-te ca incaperea primeste cat mai multa lumina naturala, fara insa ca lumina solara sa cada direct pe pat, deoarece acesta va fi astfel supraincarcat energetic, ceea ce iti va afecta somnul.

    Pentru a avea o lumina naturala adecvata, cea mai indicata camera pentru dormitor este incaperea orientata catre sud-vest. Astfel, lumina soarelui se va revarsa in dormitor in a doua parte a zilei si nu va deranja la primele ore ale diminetii.

  • Care e lumina artificiala ideala in dormitor?

    Daca pe timpul zilei, e de preferat sa ai in dormitor lumina blanda, mai putin intensa a dupa-amiezei, acelasi lucru trebuie urmarit si cand este vorba despre lumina artificiala. Pentru a crea o atmosfera placuta inainte de somn, poti pune in anumite locuri din camera leduri sau semne luminoase, ori lampi la coltul patului pe care le poti regla din intrerupator.

    Luminile in serie sunt recomandate, fiind contraproductiv sa folosesti doar o sursa de lumina pentru intregul dormitor. In momentul alegerii corpurilor de iluminat pentru dormitor trebuie sa iei in considerare functionalitatea acestora si doar ulterior designul. Iluminatul trebuie sa insumeze cele trei componente majore: iluminatul general, cel de lucru in zona noptierelor, sub forma de veioze si iluminatul decorativ in scafe.

    Corpul de iluminat de tavan este util, insa cu adevarat importante sunt luminile de citit plasate in dreptul noptierelor. Acestea trebuie sa aiba o lumina calda, placuta, care sa induca starea de somn, astfel incat tu sa poti sa treci gradual spre o intensitate mai mica a luminii.

    Amplasarea unui lampadar cu abajur din textil si motive florale va oferi o atmosfera romantica si un plus de confort dormitorului.

Amenajare dormitor

Sursa foto

Alegerea culorilor pentru dormitor

Alegerea culorilor in dormitor este mai importanta decat crezi, culorile ne afecteaza starea emotionala, psihica si chiar fizica, iar in dormitor culorile trebuie sa te relaxeze, sa te calmeze si sa te imbie la odihna. Chiar daca esti un mare fan al culorilor puternice si pline de energie - rosu, roz, galben sau potrocaliu - e recomandat sa le folosesti in doze mici in spatiul in care dormi, pentru ca in loc sa te calmeze si sa te ajute sa dormi, te vor agita.

Pentru ca dormitorul in care iti petreci cel putin opt ore in fiecare noapte sa fie cadrul ideal pentru somn, este necesar sa alegi pentru decorarea si amenajarea lui nuante relaxante, care ofera o stare de bine. Alege in special culori pale, naturale, culori relaxante, naturale, calde: crem, bej, bleu sau nuante pastel.

Cromatica unui dormitor este organizata, de regula, in jurul unei sigure culori, cu cateva accente. Practic respecta regula 60/30/10: 60% reprezinta culoarea dominanta (cea de pe pereti, o nuanta mai deschisa), 30% culoarea secundara (cea de pe mobila si parchet, o nuanta mai inchisa) si 10% culoarea accent (cea de pe decoratiuni, o nuanta mai puternica).

Ar trebui sa iei in considerare si faptul ca daca zugravesti in culori neutre, poti schimba oricand aspectul dormitorului daca schimbi covorul, draperiile, asternutul sau decoratiunile.

  • Majoritatea persoanelor folosesc vopsea lavabila pentru peretii dormitorului, dar si tapetul poate fi o alegere excelenta. Daca ai un dormitor mic, nu alege un tapet cu model foarte marunt sau des; evita imprimeurile puternice; foloseste un tapet in culori linistitoare - albastrul este ideal, rosul este de evitat; daca vrei sa folosesti un tapet cu un model inspirat din natura, pentru a avea un efect linistitor aplica-l pe un singur perete.

Foloseste draperii groase

Atunci cand iti amenajezi dormitorul, nu uita sa-ti instalezi draperii, storuri sau jaluzele care pot bloca lumina din exterior. Draperiile vor aduce un plus de intimitate dormitorului tau. In plus, dimineata vor filtra razele soarelui sau lumina puternica, in momentul in care acestea vor invada camera.

Dormitorul este doar pentru dormit

In general, aplica urmatoarea regula: dormitorul trebuie sa fie doar pentru dormit - nu lucra, nu te uita la televizor, nu-ti verifica e-mail-urile in pat, nu te juca... Cu alte cuvinte elimina absolut orice aparat electronic din dormitor. Electronicele au efecte iradiante si chiar absorb energia corpului omenesc. Cum ne petrecem trei sferturi din timp in dormitor, cu trecerea anilor acestea ne pot deteriora sanatatea.

Sursa: Acaju

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!