Muschi in gazon? Nu, multumesc!

in Ghid Practic Gradina

Multi propietari de gradini cunosc neplacerile cauzate de aparitia muschilor in gazon

Prevenirea

Care sunt factorii care favorizeaza aparitia muschilor?

Asa cum bine stiti, este mai bine sa preveniti aparitia muschilor decat sa luptati impotriva lor. Dar, pentru asta, trebuie sa cunoasteti factorii care duc la aparitia muschilor. De fapt, sunt mai multe motive:

  • utilizarea improprie a amestecului de iarba sau, utilizarea unui mix de iarba necorespunzator locatiei
  • drenajul necorespunzator sau baltirea apei favorizeaza aparitia ciupercii
  • soare insuficient, prea multa umbra
  • sol cu PH mult prea scazut - muschilor le place acest mediu
  • cosire nesistematica sau iarba tunsa prea scurt
  • fertilizare insuficienta, deficit de nutrienti
  • greblare (curatare) rara a gazonului

Inainte de a planta gazonul, verificati nivelul PH-ului din sol. Un PH prea mic (sol acid) favorizeaza aparitia muschilor si buruienilor si afecteaza cresterea ierbii. In acest caz, va recomandam sa adaugati var pentru a creste PH-ul solului

Cel mai important este sa alegeti mixul de iarba care sa se potriveasca utilizarii viitoare a gazonului. De exemplu, un amestec de seminte puternice va fi ideal pentru gazonul destinat activitatilor sportive.

Seminte gazon Compo

In acelasi timp, daca gradina este umbroasa ar trebui sa va orientati spre seminte de gazon care se adapteaza bine zonelor neinsorite. ?inand cont de aceste aspecte, veti obtine mai usor un gazon frumos si sanatos care sa nu ofere habitatul preferat de muschi sau alte ciuperci.

Cositul

Nu tundeti gazonul mai scurt de 4-5 cm. Aceasta este lungimea necesara ierbii pentru fotosinteza. Regula generala: nu tundeti niciodata mai mult de 1/3 din lungimea ierbii pentru a nu slabi rezistenta gazonului.

Hraniti-va gazonul

Amintiti-va ca deficitul de nutrienti slabeste rezistenta ierbii si ii da acesteia o culaore verde pal si chiar galbena. Un simptom comun al deficitului de nutrienti este, de asemenea, aparitia zonelor goale in gazon. Aceste zone golase sunt atacate rapid de muschi.

Cea mai buna solutie este sa folsiti un fertilizator cu efect indelungat.

Masuri

In situatia in care va confruntati cu aparitia muschilor, trebui sa actionati in vederea indepartarii lor. Cel mai eficient mod este utilizarea produselor special create impotriva muschilor. Primavara, cand iarba incepe o noua perioada de vegetatie, este foarte vulnerabila la invazia muschilor. Acesta este momentul ideal pentru a folosi produse impotriva muschilor. De exemplu, produsul COMPO Fertilizator de gazon contra muschi.

Seinte gazon Compo

Sursa: Gardena

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!