Gradini frumoase si fara alergii. Ce plante sa evitati in gradina daca sunteti alergici!

de Marcel Buciuman in Targuri si expozitii

Daca esti iubitor al plantelor, al muncii in gradina sau doar al plimbarilor in natura venirea primaverii si renasterea vegetatiei este un motiv de bucurie. Aceasta daca nu suferi de rinita alergica, conjunctivita alergica sau chiar astm bronsic alergic, motive suficiente sa te faca sa-ti admiri gradina mai degraba pe fereastra decat sa-ti petreci timpul in ea.

Flori colorate

Parfum si culoare intr-o incantatoare terasa. Sursa foto: pinterest.com

Si totusi, daca stii ce plante sa eviti vei putea sa te bucuri mult mai linistit de gradina ta! Iata de ce ne-am gandit sa-ti prezentam cateva plante care este destulo de probabil sa-ti creeze probleme, sugerandu-ti si solutii de inlocuire a acestora cu alte plante cu aspect asemanator dar cu un potential alergenic redus.

Desigur, nu ne vom referi la ambrozie, o buruiana la al carui polen sunt sensibile peste 75% din persoanele alergice la polen, ci la arbori, arbusti si plante cu flori apreciate pentru calitatile lor decorative.

Plante cu flori puternic alergene

Putine persoane nu agreeaza parfumul iasomiei dar nu multi stiu ca polenul acestei plante este puternic alergen. O alta planta cataratoare la fel de alergena este wisteria.

Daca totusi doriti sa decorati un gard sau un zid inestetic cu o planta cataratoare cu flori, puteti opta pentru clematite, care in plus fata de iasomie sau wisteria prezinta si avantajul unei perioade de inflorire mai indelungata.

Bougainvillea si caprifoiul, deosebit de atrgatoare prin parfum si culoarea florilor, sunt de asemenea plante cataratoare recomandata pentru gradinile persoanelor alergice la polen.

Bujorul, floarea soarelui, echinacea sunt alte plante cu potential de declansare a unor reactii alergice.

Alternative nealergene

Flori in gradina

Peisagist: JuliaGarden Design

Stiati ca musetelul, o planta recunoscuta pentru efectele sale calmante atunci cand este folosit in ceaiuri sau diverse produse cosmetice, poate fi, atunci cand il intalnim in natura, un declansator de alergii atat respiratorii cat si cutanate? Acelasi efect alergen il are si teiul, in perioada de inflorire.

In schimb, puteti cultiva fara probleme cimbrisor, menta, rozmarin, salvie sau alte ierburi aromatice, atat de utile si in bucatarie.

Arbori si arbusti puternic alergeni

Artarul, un arbore alergen

Foto: Allen Rokach

Apreciat pentru siropul obtinut din seva sa dar si pentru foliajul galben-aramiu extrem de spectaculos, artarul poate provoca neplaceri persoanelor alergice la polen.

In aceeasi situatie sunt ulmul, cedrul sau plopul, arbori mai putin intalniti insa in gradini sau parcuri.

Liliacul este un arbust decorativ care are foarte mult polen care insa se scutura usor. Puteti deci sa va decorati casa cu acest simbol al primaverii, cu conditia ca persoana care culege liliacul sa nu fie alergica si sa-l scuture bine inainte de a-l introduce in casa.

Ienuparul este o planta care provoaca atat alergii respiratorii datorate polenului cat si alergii cutanate la contactul cu pielea.

Alternative nealergene

  • Magnoliile sunt arbori cu inflorescente extrem de atractive si bogate dar care insa nu provoaca alergii.
  • Pomii fructiferi, care pe langa umbra si decor iti vor oferi si fructe proaspete. In functie de ce fructe preferi si de inaltimea dorita la maturitatea copacului, poti opta pentru ciresi, visini, piersici, meri, peri sau pruni.
Cactusii nu doar ca nu provoaca alergii dar sunt plante atragatoare si care necesita o intretinere minima.

In gradina puteti insa planta si plante recunoscute ca au efecte antialergice si antiinflamatoare consumate sub forma de ceaiuri sau tincturi. Astfel de plante sunt: coacazul negru, socul, lavanda, papadia, urzica, pinul etc.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!