de Marcel Buciuman in Planta zilei
Levantica, sau lavanda cum mai este cunoscuta planta care ne duce inevitabil cu gandul spre fermecatoarele tinuturi provensale, isi gaseste locul in aproape orice gradina, fiind insa de neconceput sa lipseasca dintr-o gradina de inspiratie mediteraneana.
Lanuri de lavanda
Indragita de proprietarii de gradini pentru aspectul si parfumul sau, lavanda incepe sa fie apreciata la noi in tara si pentru potentialul sau de afacere, nu putini fiind agricultorii dispusi sa renunte la culturile clasice in favoarea cultivarii lavandei.
Denumirea stiintifica: Lavandula angustifolia
Denumirea populara: lavanda, aspic, levant, spichinat
Familia: Lamiaceae
Varietati:
Lavandula latifolia cu frunze late, Lavandula dentataLavandula stoechas etc.
Origine si raspandire
Lavanda este originara din zona bazinului mediteranean de unde s-a raspandit pe toate continentele in zonele cu clima calda si temperata.
Lavanda intr-o gradina moderna minimalista - Foto: Tara Seawright
Descriere
Lavanda este o planta decorativa perena ale carei radacini si ramuri se lemnifica cu varsta luand forma unui arbust globulos de talie mica.
Varietatea de lavandula cel mai des intalnita la noi, augustifolia, are frunzele mici, inguste si ascutite, de aproximativ 2-4 cm lungime, dispuse pe tulpini inalte de 50-90 cm.
O parte dintre aceste tulpini se termina cu 20-40 de flori liliachii-purpurii grupate sub forma unui spic lung de 5-10 cm. Exista si varietati cu flori albe, roz, albastre. Perioada de inflorire este vara, din mai si pana in august.
Dimensiuni
Levantica creste pana la 50-90 de cm.
Cultivare
Levantica se cultiva in zone insorite, in soluri sarace, chiar calcaroase, dar foarte bine drenate. Levantica tolereaza mai degraba seceta decat umezeala excesiva.
In primii doi ani plantele tinere pot fi afectate de gerurile puternice.
Dupa inflorire plantele se tund la 2/3 din lungime pentru a da forma dorita si a stimula o dezvoltare viguroasa.
Tijele florale recoltate se usuca la umbra in spatii bine aerisite. Plantele uscate isi vor pastra culoarea si parfumul chiar si pentru 12 luni, pana la urmatoarea recolta.
Lavanda se poate cultiva atat ca si planta de bordura sau gard viu, cat si ca tufa solitara, cu forma rotunda.
Lavanda solitara. Foto: CaseSiGradini.ro
Boli si daunatori
Cultivata in gradina lavanda este foarte rezistenta si nu prezinta sensibilitate la daunatori. In culturile agricole insa poate fi atacata de rugina neagra atunci cand se invecineaza cu lanurile de grau.
Inmultire
Lavanda intr-o gradina clasica - Foto: Roger Webster Garden Design
Utilizare
Nu multe sunt plantele care se pot mandru cu atatea intrebuintari precum lavanda:
Fluturi si levantica. Foto: CaseSiGradini.ro
Sursa: CaseSiGradini.ro