Ingrijirea gradinii in luna mai

in Ghid Practic Gradina

In mai, cel tarziu, totul incepe sa infloreasca, iar zilele din ce in ce mai insorite si mai calde ne ademenesc afara. Dar, desigur, mai sunt multe de facut in gradina, ca de pilda inlaturarea buruienilor si a plantelor daunatoare. In continuare puteti citi cateva sfaturi si recomandari pentru luna mai.

Unelte gradina Gardena

In timpul plantarii de primavara, nu uitati ca inca exista riscul inghetului peste noapte. Noptile cu inghet pot aparea in jurul lunii mai in zilele dedicate sfintiilor Pancras, Servatius, Bonifatius si Sofia (in Germania). In Germania, acestia se numesc "sfinti de gheata", pentru ca in ultimii o suta de ani, in aceste nopti a aparut adesea un inghet tarziu. Obiceiurile spun ca vremea va fi placuta in mod constant dupa ziua "Sofiei cea rece" (15 mai). Acest lucru nu mai este adevarat in termeni meteorologici, insa luna mai inca ne mai poate surprinde cu temperaturi reci. Din acest motiv, cele mai multe flori de vara si legume sensibile la caldura, ca de pilda rosiile, sunt scoase afara catre sfarsitul lui mai.

Pentru a pregati solul pentru rosii, puteti amesteca praf de oase in pamant. Bulumacii de rosii sunt plasati tot in pamant. Cand rasadurile sunt stabile, plantati rosiile adanc si faceti o movila mica de pamant care sa ajunga pana la cel mai de jos mugur de frunza. Acest lucru va permite tulpinii sa dezvolte radacini suplimentare.

Exista folii speciale, cu gauri sau fante, precum si materiale de lana care sa protejeze plantele tinere de frig si care le permit sa respire. Protectia impotriva frigului este fixata de marginile stratului cu ajutorul unor pietre sau scanduri, fiind indepartata in timpul zilei sau pentru irigare.

In aprilie si mai, suprafetele de pamant expuse nu trebuie acoperite cu frunze uscate si paie. Solul neacoperit se incalzeste mai bine in timpul zilei si emana aceasta caldura in timpul noptii. Daca peste noapte da un inghet, caldura protejeaza mugurii impotriva gerului.

Mai este luna ideala pentru rarirea rasadurilor foarte dese. In acest sens, plantele prea slabe sunt indepartate tragand de varful radacinilor lor. Rasadurile ramase trebuie inconjurate de pamant si apasate usor inspre interior. Daca rasadurile sunt foarte dese, va recomandam sa faceti rarirea in mai multe etape si intotdeauna sa indepartati plantele cel mai putin dezvoltate.

Dupa ce nu va mai asteptati la inghet, puteti scoate afara plantele din balcon si din ghivece, alaturi de rasadurile plantelor anuale. Nu uitati sa udati regulat plantele si, daca este nevoie, sa le hraniti (fertilizati).

Plantele anuale cu flori pot fi acum plantate oriunde mai exista spatiu liber: printre arbusti, la marginea zonelor cu copaci sau in parcelele cu legume. Insa aveti grija: plantele proaspete sunt un adevarat ospat pentru melci. Prin urmare, seara trebuie sa adunati toti melcii, pana cand florile s-au prins bine.

Dincolo de toate sfaturile de mai sus, este necesar sa ave?i la indemana unelte si echipamente adecvate care sa va usureze munca.

Unelte gradina Gardena

Sursa: Gardena

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!