Cum sa plantati un gazon nou

in Ghid Practic Gradina

De ce este importanta o pregatire in prealabil daca insamantarea este cel mai usor lucru de facut? Succesul consta in calitatea semintelor folosite. Cu toate astea, viteza de germinare a semintelor nu este un indicator al calitatii lor. Un gazon premium are la baza soiuri de seminte care se dezvolta lent. Avantajul: trebuie sa cositi rar.

Pregatirea solului este cruciala pentru obtinerea unui gazon frumos. Cu cat aveti un sol mai bine pregatit, cu atat germinarea va fi mai buna. Acest lucru asigura un gazon verde, uniform.

Pregatirea

Momentul potrivit

Cel mai bun moment din an pentru insamantarea unui gazon nou este primavara, de la jumatatea lui Aprilie pana la sfarsitul lui Mai. In aceasta perioada solul este suficient de cald astfel incat semintele sa poata germina. Toamna (in Septembrie) este, de asemenea o perioada buna pentru insamantare.

Solul face diferenta

Conditiile de sol sunt un factor important pentru germinarea si dezvoltarea corespunzatoare a semintelor de iarba. Stratul principal de sol ar trebui sa fie de cel putin 15-20 cm. In cazul in care stratul disponibil este mai mic de atat, trebui sa completati pana la atingerea nivelului recomandat. In situatia in care solul este greu, argilos, trebuie sa aveti in vedere aerarea lui si completarea cu nisip de cuart (in cantitate de pana la 2-3mp pana la 100 mp). Solurile nisipoase se pot usca rapid.

Pas cu pas

1. Indepartati buruienile

In situatia in care zona in care doriti sa plantati gazonul este acoperita de buruieni, aceasta trebuie curatata. Utilizati un ierbicid adecvat.

2. Pregatiti solul

Pamantul in care se vor planta semintele trebuie pregatit in avans. Inainte de toate, nivelati intreaga zona indepartand in acelasi timp pitricelele, ramurile cazute etc. Greblati si aerati solul.

3. Un moment de ohihna

Dupa primul tratament aplicat solului, faceti pauza cateva zile pentr a-i da timp pamantului sa se aseze.

4. Fertilizati inainte de a semana

In functie de calitatea solului, aplicati prima fertilizare inainte de insamantare. Este important sa folositi un ingrasamant cu efect indelungat precum cele cu eliberare lenta. Un ingra?amant standard de gazon, va actiona prea repede ?i poate deteriora rasadurile de iarba tinere prin eliberarea imediata a nutrientilor.

5. Alegeti un mix de seminte de gazon

Mixul ideal de seminte de gazon va ajuta sa obtineti gazonul perfect. Mai intai, trebuie sa verificati daca zona in care veti planta semintele este uscata, umeda sau insorita. De asemenea, este important sa stabiliti destinatia finala a gazonului: de exemplu, pentru activitati sportive, trebuie sa alegeti seminte de gazon rezistente ?i puternice. Exista mixuri diferite de seminte de gazon pentru nevoi diverse.

6. Semanatul

Semintele de iarba trebuie semanate uniform pe suprafata pregatita in prealabil, pe vreme fara vant. Cel mai prielnic moment este vremea cu temperaturi constante de cel putin 10°C. Raspandirea poate fi realizata cu ajutorul unui Dispozitiv de imprastiere sau manual. Este necesar sa semanati in linii incrucisate sau in doua directii perpendiculare.

7. Germinarea

Pe toata durata de germinare trebuie sa mentineti solul hidratat astfel incat semintele sa nu se usuce. Ideal ar fi sa udati prin pulverizare cu jet fin de apa.

COMPO Produse pentru ingrijirea gazonului

Ingrasamant gazon Compo Seminte gazon

Sursa: Gardena

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!