de Marcel Buciuman in Targuri si expozitii
Cand vine vorba despre casele din lemn cei mai multi le asociaza, invariabil, cu imaginea unei cabane rustice sau cu a unei case nu tocmai durabile.
Proiectul pe care vi-l prezentam in cele ce urmeaza ne demonstreaza insa, cum nu se poate mai bine, ca designul modern este perfect compatibil cu o locuinta durabila in care lemnul este omniprezent.
Proiectata de arhitectii de la Rauser Design, casa s fost construita de Risinger Homes folosind o tehnologie care o transforma intr-o casa eficienta energetic si cu o durata de viata, dupa cum sustine constructorul, de 500 de ani.
Concret, s-a folosit un concept dezvoltat de Joe Lstiburek si denumit "peretele perfect". Intr-un astfel de perete izolatia este realizata la exterior astfel incat, la interior, poate ramane vizibila structura din lemn a peretelui, rezultand o atmosfera calda si sanatoasa. Insa, marele avantaj al plasarii izolatiei la exterior este ca intreaga structura a casei este protejata.
Izolatia unui "perete perfect" trebuie sa contina elemente de protectie eficiente pentru apa, aer, vapori si temperatura, pozitionate in aceasta ordine, dinspre exterior spre interior. Alegerea materialelor si dimensionarea fiecarui element depinde de factorii de mediu locali, pentru ca, de exemplu, una este nevoia de izolatie termica la o casa din Texas, cum este cea prezentata aici, si cu totul alta la o casa din Miercurea-Ciuc.
De asemenea, stratul cel mai exterior - care protejeaza de apa si de efectele radiatiilor ultraviolete ce pot aduce daune celorlalte componenete ale peretelui - poate fi realizat dintr-o diversitate de materiale. Aici, fiind vorba de partea vizibila a casei, pe langa factorii de mediu un rol important il joaca si factorul estetic si preferintele personale ale proprietarilor. Cele mai comune solutii sunt:
Extinzand conceptul de "perete perfect" la nivelul acoperisului si al fundatiei se asigura protejarea intregii constructii si o durabilitate de secole fara nicun rabat in ceea ce priveste confortul interior.
Pentru casa prezentata aici solutia aleasa, atat pentru pereti cat si pentru acoperis, a fost tabla cutata, vopsita in alb.
Pastrand cromatica fatadei casei, albul este culoarea dominanta si la interior. Peretii si tavanele albe din lemn contrasteaza in mod elegant cu piesele de mobilier si decor negre, elementul de echilibru fiind frumoasa pardoseala din lemn pe care o regasim in intreaga locuinta, inclusiv in baie.
Rezultatul este o atmosfera calda, eleganta si cat se poate de contemporana.
Foto: Casey Dunn
O oferta de pret pentru o astfel de casa de vacanta puteti obtine de la partenerii nostri: oferte case din lemn masiv.
Sursa: CaseSiGradini.ro