de Marcel Buciuman in Arhitectura
Satul sa-si consume lunar o buna parte din venituri pe chirie, un tanar american, Alek Lisefski, a decis ca este momentul sa aiba propria locuinta, oricat de mica.
Cum insa nu dispunea de fonduri suficiente pentru a-si cumpara o casa si nici nu dorea sa schimbe plata chiriei cu plata ratei la banca, solutia ramasa a fost sa-si construiasca casa singur.
Fara niciun fel de experienta in domeniul constructiilor dar pasionat de arhitectura, tanarul, de profesie web designer, si-a folosit abilitatile profesionale pentru a-si proiecta in cele mai mici detalii casa folosind aplicatia de modelare 3D, SketchUp.
Totul a inceput insa cu o documentare in imensa baza de tutoriale si ghiduri despre cum sa-ti construiesti singur casa pe care o reprezinta Internetul de astazi.
Intrucat in actuala etapa a vietii sale tanarul si-a dorit sa aiba si o cat mai mare libertate de miscare, a decis ca mica sa casa sa fie una mobila, adica construita pe roti.
O casa pe roti aduce o serie de beneficii dar si unele restrictii, cea mai importanta fiind o reglementare a Departamentului Transporturilor din SUA care limiteaza pentru astfel de constructii, pentru a putea fi transportata pe drumurile publice, latimea la maxim 2,6 metri iar inaltimea la maxim 4,1 metri.
A rezultat astfel o casa pe roti de doar 22 de metri patrati, cu latimea de 2,4 metri si lungimea de 6 metri, in care se regasesc insa toate spatiile functionale necesare intr-o locuinta.
Peste zona casei cu bucataria si baia a fost construita o platforma ce adaposteste dormitorul, din care nu lipseste nici o mica zona de depozitare
Designul casei este unul modern, cu accent deosebit pe optimizarea fiecarui spatiu. In bucatarie, baie, dormitor sau zona de zi, peste tot intalnim etajere ingenios amplasate astfel incat zonele de depozitare sunt mai mult decat suficiente.
De altfel, dupa cum declara proprietarul, o casa mica te sileste sa fii mai organizat, sa te inconjuri doar de lucrurile de care ai intr-adevar nevoie. In plus, te determina sa petreci mai mult timp afara, in natura, si sa te implici in viata comunitatii.
Sustenabilitatea a jucat un rol important in conceperea si construirea casei. Pare neverosibil dar mica casa are nu mai putin de 10 ferestre, plus usa de la intrare din sticla, prin care lumina si caldura soarelui patrund in voie. In plus, urmeaza sa fie instalat un sistem de panouri solare precum si un sistem de colectare a apei.
De asemenea, peretii exteriori, placati cu lemn provenit de la copaci uscati in urma invaziei unor insecte, includ si un strat eficient de izolatie care apropie casa de performantele unei case pasive.
Tanarul proprietar, care imparte casuta cu prietena si catelul sau, se declara incantat de experienta oferita de construirea casei, intentionand sa o transforme peste ani in locuinta de oaspeti sau birou.
Voi ce credeti, ati putea trai intr-o casuta atat de mica?
Sursa: CaseSiGradini.ro
Articole recomandate
Produse de la parteneri