Trandafirul desertului - Adenium Obesum

in Planta zilei

Adenium Obesum este o planta tropicala descoperita in anul 1752 in Kenya si poarta numele golfului Aden, care se afla intre Marea Rosie si Oceanul Indian.

Denumita popular Trandafirul Desertului, face parte din categoria plantelor suculente si perene, iar in conditii favorabile, perioada de inflorire poate fi atat in sezonul primavara/vara, cat si la inceputul toamnei, florile ei mentinandu-se aproximativ 2 luni.

Trandafirul desertului - Adenium Obesum

In prezent, Thailanda este recunoscuta ca fiind cea mai mare producatoare de hibrizi de Adenium, cultivatorii reusind sa obtina o gama de peste 200 de culori si forme pentru florile acestei plante.

Este foarte apreciata datorita aspectului sau unic, dat de caudex (tulpina), asemanator cu un bonsai sau cu un copacel in miniatura, cu flori ce impresioneaza prin coloritul spectaculos. Desi este o planta tropicala, s-a adaptat foarte bine conditiilor climatice din Europa, fiind foarte usor de intretinut, avand nevoie de multa lumina si doar putina apa. Crescuta in ghiveci, devine o alegere excelenta ca planta decorativa de interior sau poate fi un cadou inedit pentru cei dragi!

Tipul de sol recomandat este cel pentru plante suculente (amestec de turba si nisip), drenat la rdacina cu pietris. Ghiveciul trebuie sa fie perforat pentru a permite inlaturarea excesului de apa.

Udarea plantei se face atunci cand pamantul este uscat la suprafata, dar si in functie de anotimp: in perioada de iarna se uda la 10-15 zile cu o cantitate mica de apa, urmand ca in perioada de inflorire si crestere (primavara - vara) cantitatea de apa administrata sa creasca, iar udarea sa se faca la 3-7 zile.

Fiind o planta tropicala, ce iubeste soarele, trebuie asezata intr-un loc care sa-i ofere caldura si lumina.

Adenium Obesum prezinta avantajul ca este foartre rezistenta la boli si daunatori. Seva plantei este toxica, la unele persoane existand riscul de a avea reactii alergice la contacul cu ea, de aceea este recomandat spalarea pe maini, in cazul in care ati avut contact cu seva acesteia.

Inmultirea se face prin seminte sau butasi. Forma speciala a tulpinii se obtine numai din inmultirea prin seminte, inmultirea prin butasi impiedicand dezvoltarea deosebita a tulpinii.

Plantele incep sa infloreasca la varsta de 12-18 luni, avand o inaltime de 10-15 cm, perioada in care sunt considerate mature.


Autor: Diana Stoica

Sursa: Floraden

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!