de Marcel Buciuman in Planta zilei
Hortensiile sunt flori spectaculoase si versatile care aduc o nota de eleganta si frumusete in gradinile noastre.
Foto: Helga Kattinger / Pixabay
Denumirea stiintifica: Hydrangea spp.
Denumirea populara: Hortensie de gradina
Familia: Hydrangeaceae
Specii: Hydrangea macrophylla, Hydrangea paniculata, Hydrangea quercifolia etc.
Origine si raspandire
Hortensia este originara din China si Japonia fiind raspandita in zonele climatice 4-9.
Descriere
Hortensia este un arbust cu frunze cazatoare, popular pentru frumusetea spectaculoasa a florilor sale in culori vibrante ce infloresc vara.
Hortensia prezinta frunze mari, dintate si flori mici, grupate intr-o inflorescenta compacta si bogata. Culoarea florilor variaza de la o specie la alta dar si in functie de aciditatea solului.
Foto: Adriana Knop / Pixabay
Hydrangea macrophylla are flori roz in solurile alcaline si flori albastre in solurile acide, in timp ce Hydrangea paniculata si Hydrangea quercifolia au flori albe in manunchiuri piramidale.
Puteti creste aciditatea solului folosind o solutie de 4% otel diluat in apa. Zatul de la cafea sau rumegusul adaugate in sol ajuta si ele la cresterea aciditatii acestuia.
Daca doriti sa scadeti aciditatea solului puteti folosi praf de var presarat in cantitati mici in solul din jurul plantei.
Dimensiuni
In functie de specie si conditiile de crestere, hortensia poate atinge 1-2 metri atat in inaltime cat si in circumferinta.
Cultivare
Chiar daca este considerata o planta rustica, putin pretentioasa, rezistenta la temperaturi scazute si la majoritatea conditiilor de sol, hortensia se dezvolta foarte bine daca veti respecta cateva sfaturi si secrete:
1. Lumina: Hortensiile adora lumina, dar nu ar trebui expuse la soare direct intens, mai ales in timpul zilei. Alegeti un loc cu lumina indirecta sau usor umbrit pentru a le pastra in siguranta.
2. Solul: Hortensiile prefera un sol bogat in substante nutritive, bine drenat si cu un nivel de aciditate moderat. Puteti adauga compost sau ingrasaminte speciale pentru hortensii pentru a imbunatati calitatea solului.
3. Umiditatea: Hortensiile iubesc umiditatea, asa ca asigurati-va ca le oferiti un mediu umed, mai ales in timpul verii. Pulverizarea frunzelor cu apa in zilele calde poate ajuta la mentinerea nivelului de umiditate.
Foto: Kohji Asakawa / Pixabay
4. Apa: Pastrati solul hortensiilor bine hidratat, dar evitati sa-l inecati. Udati-le regulat, mai ales in timpul perioadelor de seceta.
5. Ingrasaminte: Hortensiile pot beneficia de ingrasaminte speciale pentru plantele cu flori, dar nu exagerati cu cantitatile. Fiti atenti la instructiunile de pe ambalaje si fertilizati-le cu moderatie.
6. Taiere: Taierea corecta a hortensiilor poate ajuta la incurajarea cresterii unor flori mai bogate. Taiati lemnul mort sau florile ofilite pentru a stimula cresterea unor noi flori.
7. Protectie iarna: Protejati hortensiile sensibile la inghet prin acoperirea lor cu un strat de paie sau folie in timpul sezonului rece.
Hortensia poate fi cultivata cu succes atat in gradini si parcuri, cat si in ghivece, ceea ce o face ideala si pentru decorarea teraselor.
Foto: Ben Kerckx / Pixabay
Foto: Congerdesign / Pixabay
Boli si daunatori
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) se datoreaza excesului de umiditate si se manifesta prin ingalbenirea frunzelor si ofilirea florilor. Se trateaza controland nivelul de umiditate.
Fainarea (Golovinomyces orontii), se manifesta prin aparitia unor pete neregulate de culoare alba pe Frunze si tulpini si se trateaza cu solutii fungicide precum Thiovit Jet 80 WG, Amistar etc.
Acarieni, se combat cu insecticide precum Akarin, Vertimec 1.8 EC
Afide se combat cu insecticide precum Bizon, Decis Expert 100 EC etc.
Inmultire
Utilizare
Planta decorativa in gradini, parcuri, terase.
In buchete si aranjamente cu flori.
Foto: © Publicdomainphotos | Stock Free Images
Foto: Pam Patterson / Pixabay
Sursa: CaseSiGradini.ro