de Marcel Buciuman in Targuri si expozitii
Dintre zecile de proiecte de locuinte ecologice realizate de Mickey Muennig, unul dintre cei mai creativi promotori ai arhitecturii ecologice din California, va prezentam astazi unul de care acesta este cu siguranta foarte atasat.
Este vorba despre casuta pe care Muennig si-a construit-o in anul 1975 cu intentia de a o folosi ca si locuinta temporara, pana cand va reusi sa-si construiasca casa principala, insa in care a ajuns sa traiasca nu mai putin de 18 ani.
Foto: Richard Olsen
Prima impresie pe care o provoaca inedita casuta este cea a unui melanj intre ancestral si modernism. Cu peretii din piatra naturala ziditi intr-o forma circulara cu diametrul de aproape 5 metri, constructia este partial ingropata in pamant, in timp ce acoperisul realizat din sticla se aseamana unui cort cu varful bombat.
Foto: Dagmara Mach
Sustinator al curentului arhitecturii sustenabile, Muennig si-a dorit sa experimenteze principiile unei case pasive solare exploatand proprietatile de izolator termic ale pamantului cat si capacitatea acestuia de a inmagazina caldura solara captata prin acoperisul din sticla.
Foto: Richard Olsen
Pentru a evita efectul de sera si supraincalzirea aerului din interiorul casei in partea superioara a fost prevazuta o trapa de ventilatie.
Iar pe timpul lunilor de iarna un semineu cu flacara deschisa asigura caldura si contribuie la crearea unei atmosfere agreabile.
Foto: Richard Olsen
Pentru a castiga spatiu, dar si pentru a beneficia de aerul cald care se ridica, dormitorul a fost amenajat pe o platforma suspendata.
Foto: Dagmara Mach
In plus, de la inaltimea acestei platforme poate fi admirata in toata spendoarea ei coasta salbatica a Pacificului.
Foto: Richard Olsen
Foto: Richard Olsen
Sursa: CaseSiGradini.ro