Plantele companion si rolul lor in gradina de legume

de Marcel Buciuman in Targuri si expozitii

Plantarea combinata este o tehnica folosita in agricultura traditionala prin care doua sau mai multe tipuri de plante diferite, numite plante companion, sunt cultivate impreuna cu scopul de a se proteja de diversi daunatori sau de a-si favoriza una alteia dezvoltarea.

Plante companion in gradina de legume

Aparitia si utilizarea pe scara larga a pesticidelor si a fertilizatorilor chimici au condus spre o agricultura intensiva in care asocierea plantelor si-a pierdut din importanta.

In gradinile organice insa, cunoasterea modului in care diverse plante se influenteaza si tolereaza reciproc este esentiala.

Sa vedem deci care sunt principalele beneficii ale cultivarii combinate a plantelor.

Indepartarea unor daunatori

Prin mirosurile pe care le emana anumite plante sunt foarte eficiente in alungarea daunatorilor altor plante. Astfel de plante este indicat sa fie cultivate ca niste bariere la extremitatile gradinii dar si ca plante companion in imediata vecinatate a plantelor sensibile la daunatorii respectivi.

  • Ustoroiul tine la distanta afidele care ataca rosiile, purecii care ataca varza sau viermii ce ataca morcovii, actionand si ca un puternic antifungic ecologic.
  • Ceapa, prazul si arpagicul protejeaza morcovul de nematozi si musculite, alunga melcii si afidele, dar si morcovul alunga musca cepei.
  • Plantele aromatice alunga daunatorii prin uleiurile volatile puternice pe care le emana. Cimbrul si cimbrisorul alunga fluturele alb al verzei. Busuiocul se impaca foarte bine cu rosiile nu doar in farfurie ci si in gradina.
  • Lavanda este un puternic insecticid atat la interior, unde alunga moliile sau tantarii, cat si in gradina fiind o excelenta planta companion pentru trandafiri sau alte plante sensibile la atacul furnicilor, afidelor, purecilor etc.
  • Telina alunga fluturele verzei.
  • Craitele alunga paduchii rosiilor, ardeilor sau vinetelor dar si melcii care ataca capsunii sau nematozii care ataca morcovii, rosiile, fasolea, mazarea etc. Craita protejeaza atat prin substantele eliberate de radacina cat si prin cele emanate de flori.
  • Urzica si hreanul alunga gandacul de Colorado, condurasii tin melcii la distanta.
  • Nasturelul alunga musculitele albe si gandacii dovleceilor.
Imagini amenajari gradini

Atragerea unor daunatori

Da, ati citit bine! Daca mai sus am vazut care plante companion pun pe fuga daunatorii, este bine de stiut ca exista si plante care reprezinta o atractie irezistibila pentru anumiti daunatori.

Aceste plante actioneaza asemeni unor capcane, atragand daunatorii dinspre plantele productive si ajutandu-va sa gestionati mult mai usor eliminarea acestora daca sunt concentrati pe doar cateva plante.

Sa vedem si cateva exemple de astfel de plante:

  • Tataneasa reprezinta o planta capcana pentru melci, deci este bine sa o cultivati in preajma salatei, capsunilor, verzei etc.
  • Muscatele si petuniile atrag paraziti ai rosiilor, ardeiului, vinetei dar si ai trandafirului.
  • Condurasii atrag furnicile, afidele si omizile.
  • Nasturelul atrage puricii ce afecteaza diverse legume.

Set mobila pentru dormitor din lemn masiv Bucovina, alb

Mobila dormitor lemn masiv Bucovina, alb

Atragerea unor insecte sau pasari benefice

Poate te intereseaza si:Nu toate insectele din gradina sunt daunatoare. Dimpotriva chiar, unele sunt esentiale in procesul de polenizare in timp ce altele se hranesc cu daunatorii plantelor ajutand la tinerea acestora sub control.

Poate te intereseaza si:Incurajati deci astfel de insecte sa se instaleze in gradina prin cultivarea unor plante cu flori din care sa-si extraga polenul si nectarul!

Poate te intereseaza si:Dintre insectele benefice amintim pentru polenizare albinele si fluturii, in timp ce viespile, bondarii, buburuzele, libelulele, sirfida, anumiti paianjeni si muste pentru ca se hranesc cu afide, acarieni, omizi, paduchi, musculite, oua si larve de insecte daunatoare.

Poate te intereseaza si:Plante care prezinta interes pentru aceste insecte benefice sunt in general cu flori colorate sau miresme puternice: floarea soarelui, margarete, carciumarese, condurasi, hortensii, craita, limba mielului, menta, musetel, coada soricelului, lavanda, urzica, marar, patrunjel etc.

Cultivand marar printre varza, conopida sau fasole atrageti prin florescentele sale viespi ce vor proteja plantele din jur de parazitii specifici. Iata cum si aceste plante se inteleg foarte bine si in gradina nu doar in retetele culinare!

Nu neglija nici atragerea pasarilor in gradina prin montarea unor adapatoare pentru perioadele secetoase, chiar daca acestea se vor mai infrupta uneori si din legumele si fructele tale. Pasarile te pot ajuta in lupta cu melcii, omizile, lacustele si multe alte insecte daunatoare.

Asocierea plantelor complementare

Plante complementare sunt acele plante care nu concureaza intre ele pentru lumina, spatiu si substantele nutritive din sol iar prin asocierea lor se obtine o mai eficienta utilizare a spatiului.

  • Una dintre cele mai cunoscute asocieri, pe care toti am avut ocazia sa o intalnim in gradinile bunicilor de la tara, este trioul porumb-fasole-dovleac. Porumbul ofera sustinere pentru fasolea agatatoare, fasolea ajuta la fixarea azotului din atmosfera in sol cu beneficii asupra dezvoltarii porumbului si dovleacului, iar dovleacul mentine solul umed reducand evaporarea apei.
  • O alta asociere este cea intre plante cu radacini superficiale (ceapa, usturoi) si plante cu radacini adanci (rosii, ardei, morcov, telina, patrunjel, pastarnac, varza, conopida). Acestea ocupa zone diferite ale solului fara a-si acapara unele altora substantele nutritive.
  • Se pot asocia si plantele cu nevoi nutritive ridicate (varza, vanata, porumbul, dovlecel) cu cele care nu au nevoie de multa hrana (fasolea, usturoiul).
  • De asemenea, plantele sensibile la razele puternice ale soarelui (salata, castraveti) pot beneficia de umbra unor plante de talie mai mare (porumb, floarea soarelui).

Pe langa toate aceste beneficii, prin combinarea diferitelor tipuri de plante gradina castiga mult si in atractivitate prin diversitatea de forme si culori, creindu-se ecosisteme cat mai apropiate de cele naturale.

Iata si un tabel cu cele mai eficiente si frecvente asocieri de plante din gradina, dar si combinatiile de evitat:

Planta Companioni Non companioni
Ardei Morcov, praz, patrunjel, ceapa, rosii, vinete, mazare, dovleac Varza, conopida, broccoli, fasole
Cartof Mazare, ceapa, crizanteme Dovleac, pastarnac, spanac
Castravete Porumb, floarea soarelui, ardei, fasole, mazare, morcov, cimbru, salata, sfecla, ceapa, usturoi, varza, broccoli Cratofi, rosii, spanac, pepene, plante aromatice
Ceapa Morcov, ardei, rosii, vinete, castraveti, salata, sfecla Fasole, mazare, varza, usturoi
Dovleac Porumb, fasole, ridichi, galbenele Cartof
Fasole Porumb, dovleac, cartofi, castravete, salata, spanac, sfecla, varza, conopida, broccoli, ridichi Mazare, ceapa, usturoi, praz, ardei iuti
Mazare Castraveti, cartofi, ardei, capsuni, morcov, varza, vinete, salata, spanac, porumb Ceapa, usturoi, rosii, fasole
Morcov Ceapa, praz, usturoi, mazare, ardei, castraveti, mazare, salata, spanac, patrunjel Sfecla, pastarnac, telina, menta
Patrunjel Morcov, mazare, rosii, sfecla, porumb, varza Usturoi, salata, telina
Porumb Dovleac, fasole, floarea soarelui, cartofi, castravete, pepeni, sfecla, spanac Rosii, telina
Praz Ardei, rosii, vinete, varza, conopida Ceapa, patrunjel, fasole, mazare
Ridichi Dovleac, castraveti, mazare, fasole, salata, spanac, sfecla Cartofi, varza, conopida
Rosii Ceapa, usturoi, praz, morcov, patrunjel, busuioc, telina, floarea-soarelui Cartofi, castraveti, varza, conopida, broccoli, sfecla, fasole
Salata Castraveti, fasole, ridichi, ceapa, usturoi, morcov, gulie, fasole, mazare Patrunjel, telina, broccoli
Sfecla Ceapa, usturoi, fasole, mazare, morcov, ridichi, praz, varza, porumb Rosii, fasole, spanac
Varza Marar, mazare, fasole, cimbru, menta, morcov, sfecla Ceapa, usturoi, ardei, rosii, patrunjel
Vinete Ceapa, usturoi, praz, cimbru, ardei, rosii, fasole, mazare Cartof, gulie, varza, conopida, broccoli

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!