Parchetul, simbol al luxului si elegantei

in Decoratiuni

Material oferit de Interior Store, singura companie ce pune la dispozitia clientilor sai gama completa de servicii si produse pentru o locuinta perfecta.
 
Parchetul este unul dintre materialele decorative de finsaj cel mai des intalnite in amenajarea incaperilor precum living, dinning si dormitoare, fiind un tip de pardoseala calda.
Dar cate lucruri stim de fapt despre parchet? Cum alegem parchetul? Ce tip de parchet este ideal pentru locuinta noastra, sau cum alegem finisajele parchetului in functie de stilul de amenajare?

 

 

Parchet lemn

Tipuri de Parchet

Exista pe piata mai multe tipuri de parchet - clasificate in functie de calitatea si caracteristicile acestuia. Astfel, vom gasi in cautarile noastre:

 

1. Parchetul masiv

 

Acesta a fost cel mai intalnit tip de parchet - fiind realizat integral din lemn natural. Parchetul masiv creeaza imaginea unei pardoseli "scumpe", frumoase, elegante, elitiste.

 

Avantajele parchetului masiv sunt multiple. Izolarea termica foarte buna, rezistenta foarte mare in timp, posibilitatea improspatarii aspectului - sunt cateva dintre avantajele oferite de acest tip de parchet. Formatele de parchet si modul de asezare al lamelelor sunt multiple, in cazul parchetului masiv.

 

2. Parchetul stratificat

 

Acest tip de parchet a castigat teren fata de parchetul masiv in ultima perioada de timp, oferind caracteristici inovative.

 

Parchetul stratificat poate fi gasit pe piata in doua variante: dublu stratificat sau triplu stratificat. Parchetul dublu-stratificat este realizata din doua straturi din lemn, cu fibre incrucisate si prelucrate pentru o imbinare perfecta. Parchetul triplu stratificat este format din trei straturi de lemn - primul strat finisat; iar celelalte doua straturi din aceeasi categorie de lemn ca si primul, nefinisat sau lamele rasinoase.

 

Parchetul stratificat este foarte rezistent, durabil; oferind oricarei incaperi un aspect elegant si rafinat. Este un tip de parchet ce inlocuieste cu succes parchetul masiv – atat din punct de vederea calitativ, cat si din punct de vedere al designului asigurat.

 

Parchet lemn 3. Parchetul laminat

 

Acest tip de parchet a devenit o optiune foarte populara – pentru cei ce isi doresc amenajarea locuintei cu ajutorul unei pardoseli calde, la un pret mic. Este un parchet realizat din conglomerate lemnoase si acoperit cu o pelicula din material plastic, ceea ce ii asigura si un pret foarte redus – comparativ cu preturile celorlalte tipuri de parchet.

 

Printre avantajele acestui tip de parchet se numara gama foarte variata de finisaje existenta pe piata, pretul redus si montajul foarte usor. Astfel, acesta poate fi foarte usor scos si inlocuit.

 

4. Parchetul industrial

 

Este un tip de parchet masiv, extrem de robust; ideal pentru zonele cu trafic foarte intens. Acesta se gaseste in general in lamele de mici dimensiuni, asamblate intre ele si compactate in blocuri paralelipipedice.

 

Pentru zonele cu umiditate crescuta - precum baie sau bucatarie - puteti folosi parchet masiv sau triplustratificat - tratat special pentru rezistenta la umiditate. Tratamentul parchetului se realizeaza cu ajutorul mai multor produse - printre care rasina epoxy - care ii confera acestuia rezistenta la umiditate necesara in astfel de zone.

 

Pardoselile din lemn pentru exterior (Deck) au o durabilitate crescuta , ariile de utilizare fiind foarte largi. Acest tip de pardoseli sunt realizate din lemn masiv din esente dure si foarte rezistente, lamelele avand dimensiuni mari si o grosime de minim 20 mm.

 

Parchet lemn

Esentele Parchetului

Alegerea nuantei de parchet este un aspect foarte important in crearea designului interior. Dupa ce ne-am hotarat asupra tipului de parchet pe care ni-l dorim in locuinta - urmeaza sa alegem finisajul acestuia.

 

Exista pe piata o gama foarte variata de esente de parchet - fiecare dintre acestea fiind disponibila in mai multe variante de culoare. In functie de tipul esentelor parchetul este clasificat in Esente traditionale - printre acestea enumeram: stejar, fag, cires, frasin, nuc, etc; si Esente Exotice - Afromosia, Bambus, Iroko, Doussie, Wenge, Zebrano, etc.
Fiecare dintre esentele mentionate este disponibila pe piata in diferite nuante - in functie de finisajele acestuia.

 

Folosirea parchetului si a pardoselilor calde, in general, este potrivita pentru toate tipurile de locuinte: moderne, minimaliste, country, clasice sau in stil eclectic.

 

Locuinte in Stil Clasic - Pentru o locuinta amenajata in stil clasic - puteti opta pentru mai multe tipuri de parchet - incepand de la parchetul masiv cu model, si pana la parchetul triplu-stratificat. Folositi esente naturale precum : stejar natur, stejar rustic, cires, nuc, artar, si chiar iroko sau doussie.

 

Locuinte in Stil Modern - Minimalist - Pentru o locuinta moderna alegeti nuante de stejar albit, nuc american, wenge, stejar finisat in diferite nuante de gri, sau esente exotice precum bambus ciocolatiu.

 

Locuinte in Stil Country - Pentru o locuinta amenajata si decorata in stil country - alegeti nuante cat mai putin finisate - cat mai naturale. Puteti opta pentru esente de fag, frasin, si chiar pentru pardoseli din lemn naturale.

 

TIPS & TRICKS
1. In alegerea nuantei parchetului - tineti cont de finisajele geamurilor, a usilor, precum si a pieselor de mobilier pe care doriti sa le folositi.
2. Recomandarea noastra este alegerea unor nuante nu foarte inchise de parchet. Parchetul inchis la culoare este greu de intretinut.
3. Alegeti, in functie de bugetul Dvs., o varianta cat mai calitativa de parchet. Optati pe cat posibil pentru parchet stratificat sau masiv. Parchetul este un material de finisaj pe care nu il veti inlocui prea curand din locuinta Dvs.
4. Pentru montajul si tratarea parchetului alegeti un parchetar specializat. Cereti referinte despre acesta. Nu oricine poate monta un parchet masiv sau triplustratificat.
5. Intretinerea parchetului este esentiala in pastrarea aspectului acestuia. Folositi produse de calitate pentru curatarea si intretinerea acestuia.
Parchetul este un simbol al luxului si elegantei!

Autor: Ioana Tinca

Sursa: Interior Store

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!