Bucatarii frumoase si practice amenajate in forma de U

de Marcel Buciuman in Decoratiuni

Fie ca vorbim de bucataria mica a unui apartament de bloc sau de bucataria spatioasa a unei vile, organizarea bucatariei in forma de U este o alegere foarte populara datorita echilibrului dintre functionalitate si estetica pe care il ofera. Haideti sa exploram mai detaliat caracteristicile si avantajele acestui tip de design.

Bucatarie moderna mica U

Foto: KDCUK

Caracteristici ale bucatariilor in forma de U

In general, o bucatarie amenajata in forma de U implica trei pereti adiacenti pe care sunt dispuse corpurile de mobilier si elementele indispensabile din orice bucatarie contemporana: plita, cuptor, chiuveta, hota, frigider etc.

Amenajare bucatarie mica in forma de U

Foto: Sheila Bridges Design

Daca configuratia bucatariei nu permite folosirea a trei pereti, puteti opta pentru o bucatarie de tip peninsula, cu doi pereti completati cu o peninsula, care ofera flexibilitate si functionalitate similara.

Bucatarie cu peninsula forma U

Foto: KDCUK

Care sunt avantajele bucatariilor in forma de U?

  • Spatii de depozitare generoase: Designul in forma de U permite utilizarea eficienta a peretilor pentru a crea mai multe spatii de depozitare pentru vase, ustensile, alimente si alte obiecte necesare in bucatarie.

  • Zone de lucru generoase: Utilizand corpuri de mobilier suspendate veti obtine peste corpurile de mobilier inferioare blaturi de bucatarie ce pot fi folosite ca zone de lucru sau pentru diverse electrocasnice pe care le folositi frecvent si le doriti mereu la indemana (aparat de preparat cafea, prajitor de paine, blander etc.).

  • Socializare: Existenta mai multor zone de lucru faciliteaza colaborarea intre membrii familiei, asfel incat acestia sa poata petrece timp gatind impreuna.

    Daca bucataria include o peninsula, aceasta poate fi folosita si ca bar sau loc de luat masa.

  • Mobila bucatarie moderna MDF, 9 module

    Bucatarie moderna MDF
  • Accesibilitate: Bucataria in forma de U minimizeaza distanta pe care trebuie sa o parcurgeti, permitand amplasarea zonelor de gatit, de spalare si de depozitare intr-un mod coerent si accesibil. Ai totul la indemana, fara a fi nevoie sa te deplasezi dintr-un colt al bucatariei in altul.

    Intr-o bucatarie in forma de U regula triunghiului este usor de indeplinit. Aceasta regula, care isi propune sa creeze un flux de lucru optim in bucatarie, presupune amplasarea in varfurile unui triunghi a celor trei zone esentiale ale oricarei bucatarii: zona umeda (chiuveta, masina de spalat vase), zona fierbinte (plita, cuptor, hota) si zona rece (frigider). Distanta dintre fiecare dintre aceste trei zone nu ar trebui sa fie mai mica de 1,2 metri dar nici mai mare de 2,7 metri.

  • Personalizare: O bucatarie in forma de U permite o mare felxibilitate in privinta designului si modului de amplasare si integrare a mobilierului cu aparatura electrocasnica. Puteti personaliza fiecare detaliu al bucatariei mai ales daca veti opta pentru o mobila de bucatarie realizata la comanda.
  • Bucatarie spatioasa forma U

    Foto: KDCUK

    Mobila bucatarie moderna U

    Foto: Michal Jarmoluk / Pixabay

    Mobila bucatarie moderna, culoare Astra Cacao

    Bucatarie moderna
  • Posibilitatea de a integra o insula: Daca spatiul permite, puteti adauga o insula in interiorul formei de U. Aceasta poate servi ca zona de luat masa, spatiu de depozitare suplimentar sau chiar ca blat de lucru suplimentar.
Mobila bucatarie moderna U

Foto: Collov Home Design / Unsplash

Bucatarie spatioasa U

Foto: Mark / Pexels

Mobila bucatarie moderna U

Foto: Curtis Adams / Pexels

Care sunt dezavantajele bucatariilor in forma de U?

  • Spatiu limitat pentru circulatie: Daca bucataria nu are o suprafata suficient de mare, exista riscul ca spatiul dintre mobilier sa fie ingust. Astfel, miscarea in bucatarie poate fi dificila, mai ales daca sunt mai multe persoane care gatesc simultan.

  • Costuri mai mari: Bucatariile in forma de U necesita mai mult mobilier si blaturi, ceea ce poate creste costurile de amenajare.

  • Dificultati in amenajarea ferestrelor: Amplasarea mobilierului in forma de U poate fi problematica daca bucataria are o fereastra pe unul dintre cei trei pereti. O sulutie des intalnita in acest caz este amplasarea chiuvetei in zona ferestrei, mai ales daca aceasta ofera o priveliste placuta, transformand spalatul vaselor intr-un motiv de relxare.

    O alta solutie poate fi integrarea in mobilier a unei zone de odihna, cum ar fi o bancuta care sa includa si spatiu de depozitare.

Bucatarie moderna mica U

Foto: Csaba Nagy / Pixabay

Bucatarie mica in forma de U

Foto: MitchCraft Tiny Homes

In concluzie, cu o planificare minutioasa si o atentie deosebita la detaliile, bucatariile in forma de U pot fi printre cele mai functionale si estetice optiuni de amenajare a bucatariei. Alegeti aceasta configuratie daca va doriti un spatiu generos, echilibrat si adaptabil stilului dvs. de viata.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!