de Marcel Buciuman in Decoratiuni
Fie ca vorbim de bucataria mica a unui apartament de bloc sau de bucataria spatioasa a unei vile, organizarea bucatariei in forma de U este o alegere foarte populara datorita echilibrului dintre functionalitate si estetica pe care il ofera. Haideti sa exploram mai detaliat caracteristicile si avantajele acestui tip de design.
Foto: KDCUK
In general, o bucatarie amenajata in forma de U implica trei pereti adiacenti pe care sunt dispuse corpurile de mobilier si elementele indispensabile din orice bucatarie contemporana: plita, cuptor, chiuveta, hota, frigider etc.
Foto: Sheila Bridges Design
Daca configuratia bucatariei nu permite folosirea a trei pereti, puteti opta pentru o bucatarie de tip peninsula, cu doi pereti completati cu o peninsula, care ofera flexibilitate si functionalitate similara.
Foto: KDCUK
Spatii de depozitare generoase: Designul in forma de U permite utilizarea eficienta a peretilor pentru a crea mai multe spatii de depozitare pentru vase, ustensile, alimente si alte obiecte necesare in bucatarie.
Zone de lucru generoase: Utilizand corpuri de mobilier suspendate veti obtine peste corpurile de mobilier inferioare blaturi de bucatarie ce pot fi folosite ca zone de lucru sau pentru diverse electrocasnice pe care le folositi frecvent si le doriti mereu la indemana (aparat de preparat cafea, prajitor de paine, blander etc.).
Socializare: Existenta mai multor zone de lucru faciliteaza colaborarea intre membrii familiei, asfel incat acestia sa poata petrece timp gatind impreuna.
Daca bucataria include o peninsula, aceasta poate fi folosita si ca bar sau loc de luat masa.
Mobila bucatarie moderna MDF, 9 module
Intr-o bucatarie in forma de U regula triunghiului este usor de indeplinit. Aceasta regula, care isi propune sa creeze un flux de lucru optim in bucatarie, presupune amplasarea in varfurile unui triunghi a celor trei zone esentiale ale oricarei bucatarii: zona umeda (chiuveta, masina de spalat vase), zona fierbinte (plita, cuptor, hota) si zona rece (frigider). Distanta dintre fiecare dintre aceste trei zone nu ar trebui sa fie mai mica de 1,2 metri dar nici mai mare de 2,7 metri.
Foto: KDCUK
Foto: Michal Jarmoluk / Pixabay
Mobila bucatarie moderna, culoare Astra Cacao
Foto: Collov Home Design / Unsplash
Foto: Curtis Adams / Pexels
Spatiu limitat pentru circulatie: Daca bucataria nu are o suprafata suficient de mare, exista riscul ca spatiul dintre mobilier sa fie ingust. Astfel, miscarea in bucatarie poate fi dificila, mai ales daca sunt mai multe persoane care gatesc simultan.
Costuri mai mari: Bucatariile in forma de U necesita mai mult mobilier si blaturi, ceea ce poate creste costurile de amenajare.
Dificultati in amenajarea ferestrelor: Amplasarea mobilierului in forma de U poate fi problematica daca bucataria are o fereastra pe unul dintre cei trei pereti. O sulutie des intalnita in acest caz este amplasarea chiuvetei in zona ferestrei, mai ales daca aceasta ofera o priveliste placuta, transformand spalatul vaselor intr-un motiv de relxare.
O alta solutie poate fi integrarea in mobilier a unei zone de odihna, cum ar fi o bancuta care sa includa si spatiu de depozitare.
Foto: Csaba Nagy / Pixabay
Foto: MitchCraft Tiny Homes
In concluzie, cu o planificare minutioasa si o atentie deosebita la detaliile, bucatariile in forma de U pot fi printre cele mai functionale si estetice optiuni de amenajare a bucatariei. Alegeti aceasta configuratie daca va doriti un spatiu generos, echilibrat si adaptabil stilului dvs. de viata.
Sursa: CaseSiGradini.ro