Intretinerea gazonului - tunderea, irigarea, fertilizarea si aerarea peluzei

de Emilian Stoenica in Targuri si expozitii

Odata ce gazonul a prins radacini si este deja suficient de rezistent pentru a putea fi calcat, trebuie verificat daca are goluri, spatii unde nu prea exista iarba sau nu exista deloc. Pentru a avea un gazon uniform "perfect" in acele zone trebuie facute completari - puneti seminte, udati-le cu apa si nu calcati in acea zona pana cand iarba nu a crescut suficient.

Gazon in gradina

Peisagist: Unique Landscaping

Intretinerea gazonului presupune in principiu trei activitati importante: tunderea, irigarea si feritilizarea.

Tunderea gazonului

Pentru tunderea gazonului exista numeroase aparate si masini, manuale, cu motoare electrice sau pe benzina, cu diferite functii, unele care imprastie iarba taiata, altele care o colecteaza intr-un recipient special etc. Este foarte importanta intretinerea masinii de tuns, de la un an la altul. Atunci cand o cumparati, nu uitati sa intrebati in ce conditii trebuie folosita, pastrata pe timpul iernii si refolosita incepand cu primavara.

Iata si cateva propuneri de masini de tuns iarba, de la o masina manuala si pana la un tractoras, daca suprafetele sunt mari.

Masina manuala de tuns iarba Hecht 504, 40 cm, 15 l

Masina manuala de tuns iarba Hecht 504

Click pentru detalii si pret!

Masina electrica de tuns gazon si iarba Makita ELM3711, 1300W, latime de lucru 37cm

Masina electrica de tuns iarba Makita ELM3711

Click pentru detalii si pret!

Masina electrica de tuns gazonul Bosch Rotak 37, 1400 W, 37 cm

Masina electrica tuns gazonul Bosch Rotak

Click pentru detalii si pret!

Masina de tuns gazonul pe benzina Texas Razor 4610, motor termic, 3CP, 2.3 kW, 46cm

Masina de tuns gazonul pe benzina Texas Razor 4610

Click pentru detalii si pret!

Tractor tuns gazonul Husqvarna TC 138 + Refulator Flymo powervac 3000

Tractor tuns gazonul Husqvarna TC 138

Click pentru detalii si pret!

Pentru colturi, pe langa borduri, copaci sau alte portiuni unde masina de tuns iarba nu poate fi manevrata, un trimmer electric se poate dovedi foarte util.

Trimmer electric Wolf Garten Campus 250 RT, 250 W, 25 cm

Trimmer electric Wolf Garten Campus 250 RT

Click pentru detalii si pret!

Atentie!

Inainte de tunderea propriu-zisa, asigurati-va ca pe gazon nu exista obiecte care sa va incurce (crengi, ustensile de gradinarit uitate, jucarii lasate de copii sau animalele de casa etc.).

Gazonul trebuie tuns daca a depasit inaltimea de 7 cm. Atentie insa: nu taiati prea mult! Este recomandat sa se taie maxim o treime din inaltimea totala a firului de iarba. Daca firele de iarba au ajuns sa capete o culoare galbena, inestetica, inseamna ca inaltimea gazonului este deja foarte mare, si trebuie neaparat tuns.

In timpul verii, gazonul poate fi pastrat la o inaltime mai mare (aprox 5-6 cm) pentru a asigura umbra sistemului de radacini si stratului superior de sol, conservand umiditatea. Iarna, gazonul poate fi mentinut la o inaltime mai mica (2.5-3 cm) pentru a lasa lumina, caldura si aerul sa patrunda in gazon.

Imagini amenajari gradini

In aprilie este asa numita "prima tundere" a gazonului, care il pregateste pentru caldura de primavara si vara ce va veni. De asemenea, tot cu aceasta ocazie poate fi aplicat si ingrasamantul sau pot fi facute lucrarile de reparatie a portiunilor deteriorate. La conditiile climatice de la noi din tara, tunderea gazonului are loc cam o data pe saptamana de primavara pana toamna inclusiv. Gazonul nu trebuie tuns cat este ud.

Irigarea gazonului

Gazonul trebuie irigat pentru a mentine constanta umiditatea solului. Astfel, daca solul este suficient de umed (abia a plouat), nu are niciun sens sa il mai udati suplimentar. Atunci cand precipitatiile nu sunt prezente, gazonul trebuie udat de regula o data pe zi (poate fi udat si mai rar in functie de conditiile climatice), cand nu bate soarele (dimineata sau seara), timp de 20-30 de minute. Portiunile mai expuse la soare trebuie udate mai mult, iar cele mai umbrite, unde nu prea bate soarele in timpul zilei, mai putin.

Irigarea gazonului

Foto: horizonlandscape.com

Irigarea se poate face cu un furtun (de preferat cu un jet nu prea puternic pentru a se evita erodarea solului) sau prin dispozitive automate, aspersoare, ce imprastie apa pe suprafata gazonului, prin aspersie, asemenea unui furtun, insa iti economisesc timpul si asigura o irigare uniforma.

Momentul pornirii sistemului de irigare a gazonului, precum si durata udarii, pot fi controlate automat cu ajutorul unor programatoare de irigatii.

Pentru a mentine o umiditate constanta puteti folosi aparate speciale de masurare a umiditatii solului, ce se gasesc in comert, si care pot comanda programatorul de irigatii.

Fertilizarea gazonului

Din cauza faptului ca este tuns atat de des (cam o data pe saptamana), se consuma foarte multe elemente nutritive din sol, acesta avand nevoie de "suplimente". Aici intervine fertilizarea. Aceasta se realizeaza o data pe luna sau la doua luni, cu azotat de amoniu sau ingrasamant pe baza de azot, fosfor, potasiu. Acestea se imprastie sub forma de substanta uscata, cu mana sau folosind un dispozitiv special de imprastiere (pentru uniformitate).

Dispozitiv de imprastiere Hecht 270, pentru fertilizator/ingrasamant/seminte/sare, volum 27 l

Dispozitiv de imprastiere Hecht 270 pentru fertilizator

Click pentru detalii si pret!

Ingrasamintele se gasesc in comert in diferite cantitati (verificati recomandarile de pe ambalaj pentru a vedea ce cantitate sa folositi pe metru patrat de gazon). Ingrasamantul poate fi imprastiat si cu o pompa de stropit, sub forma lichida. Fertilizarea este foarte importanta mai ales primavara pentru a sustine cresterea ce apare odata cu venirea caldurii.

Pe langa cele 3 operatiuni enumerate - tundere, irigare si fertilizare - gazonul mai are nevoie periodic (o data sau de doua ori pe an) de aerare. Aerarea este o lucrare care are scopul de a permite radacinilor sa respire mai bine, indepartand muschiul si alte resturi vegetale care se gasesc la nivelul solului. De regula, aerarea se face la inceputul primaverii, iar daca este cazul se mai poate face o data si toamna.

Un beneficiu suplimentar al operatiunii de aerare a gazonului este eliminarea eventualelor denivelari ale gazonului.

Pe suprafete mici de gazon aerarea se realizeaza cu ajutorul unei greble, insa pentru suprafete mari este util sa folositi aparate special dedicate: aeratoare, scarificatoare, afanatoare pentru gazon.

Scarificator electric MAKITA UV3200, 32cm, 1300W

Scarificator electric MAKITA UV3200

Click pentru detalii si pret!

Operatiunea de aerare a gazonului poate fi combinata si cu imprastierea de nisip pe suprafata gazonului. Scopul este atat eliminarea denivelarilor cat si imbunatatirea aerarii si oxigenarii solului.

Speram ca sfaturile noastre va vor ajuta sa va bucurati zi de zi de gazonul din gradinile voastre.

Daca inca sunteti la faza de infiintare a gazonului, va invitam sa cititi si articolul Amenajarea unei peluze - insamantare iarba sau montare rulouri de gazon?

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!