Folosirea placilor de pluta pentru izolarea fonica a peretilor interiori din blocuri ceramice

in Ghid Practic Casa

Material oferit de Kromston, importator de caramida aparenta klinker, parchet si pardoseli din pluta, lambriuri din pluta pentru perete, izolatii termice si fonice din pluta, materiale pentru montaj si finisaj
 
Pluta este un material deosebit ce poate fi folosit atat pentru izolatii fonice cat si pentru izolatii termice. Este un material natural si ecologic (productia de pluta nu provoaca daune mediului inconjurator). Cu toate ca folosirea plutei pentru izolatii implica costuri mai ridicate sunt cateva avantaje care merita luate in considerare.

 

 

Izolatie termica pluta

Foto: pixabay.com

 

Un avantaj il reprezinta faptul ca poate fi lipita cu adeziv mineral direct pe peretii incaperii, acest avantaj recomanda pluta in locul vatei minerale. De asemenea pluta este mai subtire, astfel economisindu-se spatiu in incapere. Pentru izolatiile interioare se pot folosi atat placile de pluta expandata (neagra) cat si placile de pluta granulata.

 

Determinarea valorii izolatiei acustice a peretilor
In cazul peretilor interiori ce separa apartamentele indicele de atenuare acustica (R) este principalul parametru pentru stabilirea confortului sonor din incapere. Indicele de atenuare acustica este exprimat in decibeli (dB) si valoare lui este determinata de capacitatea peretelui de a atenua zgomotul provenit din exteriorul incaperii. Atenuarea reprezinta diferenta (masurata in dB) dintre valoarea zgomotului la sursa si valoarea zgomotului din cealalta parte a peretelui.

 

De exemplu: daca peretele are un indice de atenuare acustica R=50dB, un aspirator ce functioneaza in camera alaturata si produce produce un zgomot de 70 dB va transmite dincolo de perete un zgomot de 20 dB. In general valoarea acestui indice ar trebui sa fie de 50-60dB (cel putin).

 

Izolatia fonica a peretilor din blocuri ceramice
Pentru un zid din blocuri ceramice de 25 cm care e tencuit pe ambele parti indicele de atenuare acustica (R) are teoretic valoarea de 50dB. Practic acest indice poate ajunge la valoarea de maxim 40-45 dB, valoare insuficienta pentru o izolare fonica rezonabila. In cazul in care zidul e mai subtire (20cm sau chiar 10cm) R va fi cu mult mai mic, iar daca zidul este din beton armat valoare indicelui este si mai mica.
In acest caz pentru asigurarea unui confort termic in incaperi ar trebui sa fie aplicata o izolatie fonica pe ambele parti ale zidului.

 

Solutii alternative pentru imbunatatirea indicelui de atenuare acustica (R) a peretilor din blocuri ceramice
O solutie ar fi folosirea vatei minerale (doar vata minerala pe care producatorul o recomanda pentru izolare fonica) pe o parte a zidului impreuna cu aplicarea placilor de gips-carton cu ajutorul profilelor metalice. In acest caz cea mai 'subtire solutie' este de 6,2cm (tinand cont ca profilele metalice au 5 cm si placa de gips-carton minim 1,2cm). Aceasta solutie are cateva dezavantaje:
- Reduce destul de mult spatiul incaperii
- Valoarea manoperei este destul de ridicata
- Pentru a fi eficienta trebuie realizata de specialisti

 

O alta solutie este folosirea placilor de pluta expandata (neagra) sau granulata. Acestea se comercializeaza la diferite grosimi (pluta expandata 1, 2, 3, 4, 5cm - pluta granulata 2, 3, 4, 5, 6cm). Pentru asigurarea unei cat mai bune atenuari fonice aceste placi pot fi aplicate pe ambele fete ale peretelui. Placile de pluta pot fi aplicate si doar pe o parte a peretelui, dar in acest caz rezultatele vor fi diminuate.

 

Aceasta solutie e mai buna pentru ca in cazul aplicarii placilor de pluta de 2cm grosime pe ambele parti ale peretelui se obtine atat o izolare fonica multumitoare, iar spatiul pierdut intr-o incapere este destul de mic 2,5cm (socotind ca 0,5cm reprezinta grosimea adezivului). In plus placile de pluta sunt realizate din material natural, iar fixarea pe perete si apoi finisarea peretelui se poate face destul de usor (instructiuni de montaj gasiti aici)

 

O a treia solutie este folosirea unui produs nou: panouri acustice - produs dezvoltat de o firma germana, produs cu structura din carton ondulat si insertie de nisip special. Vom reveni cu mai multe detalii intr-un articol viitor.

Mai multe informatii despre aplicatiile plutei in izolatii gasiti pe site-ul Kromston.ro

Autor: Dan Fizedean

Sursa: Kromston

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!