in Constructii
Din punct de vedere a comportarii higrotermice, cele mai uzuale alcatuiri de pereti exteriori izolati termic sunt:
Peretii cu alcatuire ventilata sunt peretii in componenta carora se realizeaza un strat de aer care comunica cu mediul ambiant.Aceasta comunicare se realizeaza in mod curent prin fante de admisie si de evacuare.Fantele de admisie se amplaseaza la partea inferioara a peretelui, iar cele de evacuare la partea superioara si se dimensioneaza astfel incat sa se asigure o circulatie a aerului care sa raspunda cerintelor higrotermice.
Stratul termoizolant trebuie fixat de stratul suport.Aceasta fixare trebuie sa fie mecanica, prin intermediul unui schelet suplimentar de rezistenta (din lemn, profile metalice cu pereti subtiri etc.).Legatura intre statul suport si stratul de protectie se poate realiza, dupa caz, prin intermediul unor ancore metalice din otel inoxidabil sau mase plastice, sau prin intermediul unui schelet suplimentar de rezistenta.
Dimensionarea pieselor de fixare ale stratului termoizolant si a stratului de protectie a acestuia, de stratul suport, se va face tinand seama de sarcinile gravitationale, de actiunea vantului si a variatiilor de temperatura si de incarcarile exceptionale. Totodata, sistemele de fixare trebuie sa fie compatibile cu deformatiile alternative (dilatari+ contractii) ale structurii/stratului rezistent.
Alcatuirea de principiu a peretilor exteriori ventilati este similara cu alcatuirile pentru peretii compacti, dar are in componenta si un strat de aer pus in comunicare cu mediul ambiant, care poate fi strat de aer slab ventilat sau puternic ventilat.
Cerintele referitoare la fixarea stratului termoizolant, prevazute pentru peretii cu alcatuire compacta sunt valabile si pentru peretii cu alcatuire ventilata.
Stratul exterior (de finisare) se va fixa de scheletul suplimentar de rezistenta fie prin fixare mecanica directa, fie printr-un strat suport intermediar.
Sursa: Utilul.ro