Locuinta inundata? Afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi si care sunt drepturile tale.

in Legislatie

Material oferit de Societatea Civila de Avocati Ionescu & Novac, prin parteneriatul cu CaseSiGradini.ro.

Iinundatiile sunt evenimente naturale devastatoare care pot avea consecinte juridice semnificative. Aceste fenomene fiind cele mai frecvente catastrofe naturale au un puternic impact asupra comunitatilor, economiei dar si asupra mediului. Inundatiile pot fi, de asemenea, provocate nu doar de cauzele naturale, ci chiar si de fapta ilicita a unui tert, precum vecinul dumneavoastra.

Legislatie inundatii locuinte

Avand in vedere faptul ca in fiecare an se produc daune materiale semnificative gospodariilor romanilor din aproape toata tara ca urmare a inundatiilor, acest fenomen poate afecta grav calitatea vietii celor prejudiciati. Inundatiile pot provoca distrugerea infrastructurii si a locuintelor, deteriorarea culturilor agricole si a resurselor naturale si pot duce chiar la pierderi umane.

Acest articol isi propune sa ofere o privire de ansamblu asupra drepturilor si optiunilor legale disponibile pentru persoanele ale caror locuinte au fost inundate. Vom explora aspectele juridice legate de raspunderea pentru daune, procedurile de despagubire, si masurile de preventie care pot fi adoptate pentru a minimiza riscurile. De asemenea, vom discuta despre importanta asigurarilor de locuinta, pasii de urmat imediat dupa producerea inundatiei si resursele disponibile pentru sprijin si recuperare.

Cauzele inundatiilor

  • Ploile torentiale: Precipitatiile abundente intr-o perioada scurta de timp pot depasi capacitatea sistemelor de drenaj, ducand astfel la acumulari de apa.
  • Revarsarea raurilor: Nivelul crescut al raurilor si al altor cursuri de apa poate provoca inundatii in zonele adiacente.
  • Topirea zapezilor: In primavara, topirea rapida a zapezilor poate genera un volum mare de apa ce nu poate fi absorbit de sol.
  • Baraje rupte sau lacuri de acumulare: Defectele structurale sau gestionarea necorespunzatoare a barajelor pot duce la eliberarea brusca a unor cantitati mari de apa.
  • Probleme de infrastructura: Blocarea sistemelor de canalizare sau a scurgerilor, fisurile tevilor instalatiei termice, uzarea garniturilor tevilor de scurgere, defectiunile centralei termice, sigilarea deficitara a cabinei de dus, fisurarea acoperisului si hidroizolatiei aferente si multe alte astfel de cauze.
  • Neglijenta: Omisiunea de a opri robinetul duce la umplerea pana la refuz a cazii sau a unei chiuvetei, cauzand astfel inunatii propriului imobil ori chiar al vecinilor.

Pasii de urmat in caz de inundare a locuintei

In cazul in care locuinta ta a fost afectata de inundatie, exista mai multi pasi pe care ar trebui sa ii urmezi pentru a-ti proteja viata, sanatatea si proprietatea dar totodata si pentru a reduce costurile si stresul ulterior.

Evacuarea in siguranta:

  • Daca inundatia este iminenta, evacueaza imediat locuinta si urmeaza instructiunile autoritatilor.

Oprirea utilitatilor:

  • Opreste imediat alimentarea cu electricitate, gaz si apa pentru a preveni accidentele.
  • In cazul in care este vorba despre o inundatie pe coloana comuna, inchide toata conducta de apa folosind sistemul de inchidere aflat in camera tehnica a blocului.
  • Avand in vedere ca apa este un foarte bun conductor de electricitate, aceasta poate produce electrocutarea. Astfel, este important sa nu atingi niciun aparat electric aflat in priza si nicio sursa de curent.

Documentarea daunelor:

  • Imediat dupa ce a avut loc inundatia, documenteaza toate daunele suferite.
  • Fotografiaza toate zonele afectate si fa o lista detaliata a bunurilor deteriorate sau distruse. Acest lucru va fi util pentru revendicarea despagubirilor.
  • Notificarea autorului faptei ilicite, autoritatilor sau asiguratorului:

    • Daca inundatia este imputabila unui tert semnaleaza urgent problema acestuia pentru ca el sa poata interveni imediat.
    • Notifica autoritatile locale despre inundatie daca consideri ca aceasta a fost cauzata de infrastructura defectuoasa sau de alte probleme care tin de administratie.
    • Contacteaza imediat compania de asigurari daca ai o polita de asigurare a locuintei care acopera daunele provocate de inundatii. Informeaza-i despre situatie si urmeaza procedurile indicate pentru a deschide o cerere de despagubire.

    Drepturile tale in caz de inundare a locuintei

    Despagubiri din partea asiguratorului:

    • Daca ai o polita de asigurare pentru locuinta care acopera daunele cauzate de inundatii, ai dreptul sa soliciti despagubiri de la compania de asigurari. Este important sa notifici cat mai repede compania de asigurari si sa documentezi daunele cu fotografii si liste detaliate.
    • Asigurarea obligatorie de locuinta PAD

      • Asigurarea obligatorie PAD (Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale) este o asigurare impusa prin lege in Romania, destinata proprietarilor de locuinte. Aceasta asigurare acopera daunele provocate locuintelor de trei riscuri principale: cutremure, inundatii si alunecari de teren.
      • Conform legislatiei romanesti, toti proprietarii de locuinte trebuie sa incheie aceasta asigurare. Nerespectarea acestei obligatii poate atrage amenzi.
      • Daca ai o asigurare obligatorie de locuinta PAD, locuinta este acoperita pentru daunele produse de inundatie in urma dezastrelor naturale. Asigurarea obligatorie de locuinta PAD despagubeste numai daunele provocate la cladiri, nu si cele inregistrate asupra bunurilor, cum ar fi mobila, electrocasnice, obiecte de valoare etc. Pentru a beneficia de acest avantaj este necesar sa inchei o asigurare facultativa.

      Asigurarea facultativa de locuinta

      • Daca doresti sa fii asigurat si in situatia in care inundatiile au fost provocate de apa de conducta, ori pentru a proteja bunurile din locuinta de o posibila inundatie din cauze naturale sau de o inundatie produsa de spargerea accidentala a unei conducte de apa, este necesar sa inchei o asigurarea facultativa de locuinta.
      • Cu toate acestea, in cazul in care inundatia din casa ta a provocat daune si la vecini, chiar daca ai o asigurare facultativa pentru propria locuinta, aceasta nu acopera daunele provocate altora. Pentru a beneficia si de aceasta protectie , este necesar sa incluzi, alaturi de asigurator, o clauza in contractul de asigurare care implice riscurile legate de raspunderea civila fata de terti.
      • In cazul in care nu ai un contract de asigurare valabil incheiat, va trebui sa suporti de unul singur cheltuielile lucrarilor necesare, fie ca este vorba despre pagubele locuintei tale sau despre cele provocate in apartamentele sau imobilele vecine.

      Asigurarile pentru recolta

      • In ipoteza in care gradina v-a fost inundata, iar apa a distrus recolta, existenta unei asigurari pentru recolta este mai mult decat utila. Asigurarile pentru recolta pot acoperi o gama larga de culturi, inclusiv legume, fructe, cereale, plante medicinale etc.
      • Asigurarile pentru recolta pot fi adaptate la nevoile si dimensiunea culturilor dumneavoastra, indiferent daca sunt cultivate intr-o gradina mica sau intr-un camp extins. Indiferent de tipul culturilor din curtea ta, poti cauta polite de asigurare care sa se potriveasca nevoilor tale.
      • Inainte de a alege o asigurare pentru recolta, ar fi totusi util sa evaluezi riscurile specifice la care sunt expuse culturile tale si daca locuinta ta este situata intr-o zona predispusa la inundatii.

      Consultarea unui broker de asigurare:

      Pentru a gasi cea mai potrivita asigurare este util sa consulti un broker de asigurare. Acesta pot oferi informatii si sfaturi personalizate in functie de nevoile si cerintele tale specifice.

      Despagubiri din partea tertilor:

      Daca inundatia a fost cauzata de neglijenta sau actiunile unei terte parti (de exemplu, vecinul sau o companie de constructii ori de catre o entitate guvernamentala) legislatia nationala in vigoare confera persoanei prejudiciate dreptul la despagubiri.

      Pot aparea diverse situatii prin care un tert poate provoca inundarea locuintei tale, precum:

      - Vecinul tau ar putea sa aiba scurgeri sau defectiuni in conductele de apa sau in sistemul de canalizare, iar apa scursa ar putea ajunge sa inunde curtea sau fundatia casei tale.

      - Drenajele naturale de apa sau santurile de scurgere ar putea fi blocate din cauza neglijentei vecinului, ceea ce ar putea duce la acumularea apei si la inundatii in zona ta.

      - Lucrarile de constructie efectuate de vecin, cum ar fi ridicarea unor ziduri sau terase in apropierea proprietatii tale, fara luarea in considerare a fluxului natural al apei, ar putea conduce la devierea cursului apei si la inundatii.

      - Daca vecinul tau foloseste sisteme de irigatie pentru gradina sau pentru culturile sale, defectele sau scurgerile din aceste sisteme ar putea duce la scurgerea apei in zona ta si la inundatii.

      - Daca vecinul efectueaza lucrari de excavare in apropierea proprietatii tale fara a lua masurile adecvate de prevenire a acumularii apei, acest lucru ar putea provoca inundatii.

      - In unele cazuri rare, vecinul ar putea sa provoace chiar in mod intentionat inundatii in zona ta, scurgand apa din rezervoare sau canale in directia proprietatii tale.

      Conform art. 1349 din Codul Civil orice persoana care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita este obligata sa repare acel prejudiciu. Daca autorul faptei ilicite nu doreste rezolvarea litigiului pe cale amiabila, aveti dreptul sa va adresati instantei de judecata.

      Pentru a avea castig de cauza trebuie sa demonstrati ca:

      • Fapta vecinului a fost ilicita (adica contrara legii, spre exemplu, vecinul a modificat terenul in asa fel incat apa sa se scurga spre curtea dumneavoastra).
      • Exista un prejudiciu (inundatia care a cauzat daune in curtea dvs.).
      • Exista un raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu (legatura necesara si directa intre fapta ilicita si prejudiciu).

      Repararea prejudiciului se face, de regula, prin restabilirea situatiei anterioare, iar daca acest lucru nu este posibil, prin plata unei despagubiri banesti.

      Drepturi in relatie cu proprietarul, daca sunteti chirias:

      • Informati proprietarul despre inundatie si cereti reparatii urgente. Proprietarul are obligatia conform Codului civil de a asigura ca imobilul este locuibil.
      • Daca imobilul devine nelocuibil, aveti dreptul de a suspenda plata chiriei sau de a rezilia contractul de inchiriere fara penalitati.

      Asistenta si ajutor guvernamental:

      • Verificati daca locuinta dvs. se afla intr-o zona declarata de dezastru natural. In astfel de cazuri, guvernul poate oferi ajutor financiar, locuinte temporare si alte forme de suport.
      • Va recomandam sa luati legatura cu autoritatile locale pentru a afla despre resursele disponibile si pentru a primi asistenta in procesul de recuperare.
      • Daca aveti nevoie de finantare pentru reparatii, verificati optiunile disponibile, precum imprumuturile guvernamentale sau ajutorul financiar.

      Drepturile de evacuare si relocare:

      • In situatiile de urgenta, autoritatile pot ordona evacuarea. In astfel de cazuri, ai dreptul la informatii clare si la ajutor pentru relocare temporara. Autoritatile locale ar trebui sa ofere adaposturi si alte forme de sprijin.

      Compensatii pentru pierderi:

      • In functie de legislatia nationala si de circumstantele specifice, puteti avea dreptul la compensatii pentru pierderile suferite, mai ales daca inundatia a fost cauzata de factori controlabili de catre autoritati sau alte entitati.

      Legislatie in vigoare

      In Romania, legislatia referitoare la inundatii si gestionarea acestora include mai multe acte normative care stabilesc masuri de prevenire, gestionare a riscurilor si compensatii pentru pagubele provocate de inundatii. Iata cateva dintre principalele acte legislative relevante:

      Legea apelor nr. 107/1996:

      • Este legea fundamentala care reglementeaza gestionarea resurselor de apa in Romania. Aceasta prevede masuri pentru prevenirea si combaterea inundatiilor, gestionarea bazinelor hidrografice si protectia impotriva fenomenelor extreme.

      Legea nr. 481/2004 privind protectia civila:

      • Reglementeaza organizarea si functionarea sistemului national de protectie civila. Include prevederi privind gestionarea situatiilor de urgenta, inclusiv inundatii, si masuri de protectie a populatiei

      Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta:

      • Reglementeaza organizarea si functionarea sistemului national de management al situatiilor de urgenta, inclusiv masurile de raspuns la inundatii si alte dezastre naturale

      Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor:

      • Aceasta lege impune obligativitatea asigurarii locuintelor impotriva riscurilor de cutremure, alunecari de teren si inundatii. Include prevederi privind despagubirile pentru daunele cauzate de inundatii

      Legea nr. 575/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea V - Zone de risc natural:

      • Aceasta lege include masuri de planificare a teritoriului pentru a reduce riscurile asociate cu inundatiile si alte fenomene naturale periculoase

      Aceste acte legislative sunt esentiale pentru gestionarea riscurilor de inundatii in Romania si pentru asigurarea protectiei populatiei si a proprietatilor impotriva acestor fenomene naturale.

      Masuri de prevenire

      Asigurarea locuintei:

      • Incheiati o polita de asigurare care sa acopere riscurile de inundatie

      Intretinerea si verificarea periodica a sistemelor de drenaj:

      • Asigurati-va ca scurgerile si canalele din jurul locuintei sunt curate si functionale

      Baraje si protectii temporare:

      • In perioadele de risc crescut, puteti folosi saci de nisip sau alte bariere temporare pentru a preveni patrunderea apei in locuinta

      Amenajari peisagistice:

      • Planificati amenajarea gradinii si a curtii astfel incat apa sa fie directionata departe de casa

      Consiliere legala:

      • In final, cel mai important sfat este sa consultati un avocat specializat in drepturi civile sau imobiliare pentru a primi sfaturi personalizate si pentru a va asigura de faptul ca va exercitati toate drepturile. Un avocat va poate ajuta sa navigati procesul de revendicare a despagubirilor si sa va reprezinte in cazul unor litigii

      Sursa foto: Chris Gallagher / Unsplash

Autor: Avocat Dan Denisa-Alexandra

Sursa: Societatea Civila de Avocati Ionescu & Novac

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!