Daca simti ca in bucataria ta s-au adunat multe lucruri si nu mai ai loc pentru ele sau nu te mai simti confortabil cand gatesti si mananci, este timpul pentru o reorganizare. O bucatarie unde spatiile sunt prea pline, indiferent daca e vorba de frigider sau de cele de depozitare, nu te mai indeamna la gatit sau la relaxare.
Asadar, iti propunem cateva sfaturi pe care sa le ai in vedere, pentru a organiza eficient fiecare spatiu din bucataria ta.
Primul pas din procesul de organizare consta in verificarea produselor. Indiferent ca le ai in camara, dulapuri sau frigider, scoate-le pe toate si verifica-le termenul de valabilitate. Pe langa asta, vei vedea ce conserve stau de mult timp in dulap si pe care trebuie sa le folosesti urgent la mancare.
Odata ce sertarele, rafturile, frigiderul si dulapurile sunt goale, iti va fi mult mai usor sa le reorganizezi in functie de utilizare. Sterge fiecare spatiu, precum si firimiturile adunate si, daca este necesar, foloseste recipiente pentru condimente sau alimente de baza, pentru o utilizare mai usoara.
Cu siguranta stii cat de neplacut este sa gasesti alimente desfacute si uitate undeva intr-un colt de frigider sau dulap. Adunate, ele vor face ca spatiile sa fie si mai incarcate, iar tie iti va fi mai greu sa le gasesti.
Solutia castigatoare, pentru a nu mai pierde timp si alimente (in caz ca uiti de ele si expira), este sa le organizezi prin etichetare cu data in care au fost deschise. Pe cele care expira mai repede le poti pune la vedere, in functie de locul de depozitare: la rece sau la temperatura camerei.
Procedeaza la fel si pentru produsele congelate. Pentru a-ti fi si mai usor, poti opta pentru un nou congelator, care sa aiba rafturi, fiindca poti depozita cu usurinta orice tip de aliment.
Indiferent daca ai o bucatarie mica sau mare, o metoda eficienta pentru mai multa functionalitate este sa ai un spatiu doar pentru gatit. Prin acest mod, depozitezi toate instrumentele necesare prepararii mancarurilor, de la tigai, oale si cratite, pana la ingredientele de baza.
Printr-o astfel de delimitare, nu doar ca te bucuri de un spatiu functional, dar il poti mari vizual, prin organizarea lucrurilor dupa modul de utilizare.
Daca pana acum obisnuiai sa depozitezi recipientele pe blatul de bucatarie, afla ca nu este deloc un lucru care sa te ajute. Nu doar ca bucataria devine aglomerata, dar si curatenia se face mai greu.
Opteaza pentru depozitarea pe rafturi si etajere astfel incat sa ai totul la vedere, de la alimente pana la recipientele de condimente. Pentru a compensa faptul ca etajerele nu sunt atat de incapatoare, alege si un carucior pentru bucatarie. Acesta nu ofera doar un spatiu de depozitare, ci si un blat de lucru, fiind foarte util pentru bucatariile de mici dimensiuni.
Suportul de vase este nelipsit din bucatarie, insa nu de fiecare data se incadreaza in design. Ce poti face este sa utilizezi tot un suport de vase, dar sub o alta forma:
Astfel, reorganizezi spatiul, dar contribui si la crearea unui design aparte pentru bucataria ta. Tigaile sau cratitele care au coada pot fi suspendate cu carlige pe o banda metalica deasupra blatului de gatit, din locul special amenajat.
Acestea sunt sfaturile pe care le poti aplica la tine in bucatarie, pentru crearea unui spatiu functional si bine organizat. Acesta nu implica amenajari mari, ci doar putina creativitate si regandirea lucrurilor.
Sursa foto: Freepik.com