Dreptul de trecere in cazul in care proprietarul unui teren, cu sau fara constructie, este lipsit de acces la calea publica, potrivit art. 617 din Codul Civil

in Legislatie

Material oferit de Societatea Civila de Avocati Ionescu & Novac, prin parteneriatul cu CaseSiGradini.ro.

In Romania, dreptul de proprietate privata este protejat si reglementat de lege, dar exista si limite legale ale acestui drept pentru a asigura echilibrul intre drepturile proprietarilor si interesele publice sau cele ale altor persoane, iar o astfel de limitare a dreptului de proprietate privata este reprezentat de dreptul de trecere.

Dreptul de trecere acces teren

Ce este dreptul de trecere?

Dreptul de trecere este un aspect esential in relatiile de vecinatate si in utilizarea proprietatilor imobiliare. Acesta permite unei persoane sa treaca prin proprietatea altcuiva pentru a ajunge la propria sa proprietate sau pentru alte scopuri legale. Acesta este acordat atunci cand o persoana nu are nicio alta modalitate rezonabila de a ajunge la proprietatea sa decat prin trecerea prin proprietatea altcuiva. Acest drept se poate constitui atat in favoarea proprietarului unui teren cat si in cea a proprietarului unei constructii.

De exemplu, daca o casa este complet inconjurata de alte proprietati si nu exista nicio alta cale de acces, proprietarul casei poate beneficia de dreptul de trecere, peste proprietatea vecinului sau, pentru a ajunge la drumul public. Cu alte cuvinte, dreptul de trecere protejeaza dreptul de proprietate, asigurandu-se ca un proprietar nu va fi izolat de restul lumii din cauza vecinilor sai.

Dreptul de trecere poate fi obtinut si printr-un acord intre proprietarii celor doua proprietati implicate. Poate fi stabilit printr-un contract scris sau poate rezulta din uzanta sau intelegerea tacita a partilor, cu precizarea ca este important ca acest acord sa fie inregistrat in cartea funciara pentru a avea valabilitate impotriva tertilor si pentru a preveni orice dispute viitoare.

Atunci cand nu exista acord intre vecini, la solicitarea persoanei interesate, dreptul de trecere va fi stabilit prin hotarare judecatoreasca.

Este de precizat si faptul ca proprietarul care solicita dreptul de trecere trebuie sa plateasca o despagubire proportionala pentru prejudiciul adus proprietarului de pe ale carui terenuri trebuie sa treaca, in masura in care aceasta despagubire i se solicita.

Exercitarea dreptului de trecere trebuie sa fie facuta cu respect fata de proprietatea vecinului si sa nu cauzeze daune sau neplaceri excesive. Proprietarul care beneficiaza de dreptul de trecere trebuie sa foloseasca calea cea mai scurta si sa evite orice prejudicii nejustificate proprietarului pe al carui teren trece.

In concluzie, reglementarile privind dreptul de trecere in Codul Civil Roman sunt esentiale pentru a asigura o convietuire pasnica intre proprietarii de terenuri si pentru a preveni conflictele legate de accesul la proprietati. Este important ca toti cei implicati sa fie constienti de aceste reglementari si sa actioneze in conformitate cu ele pentru a evita, pe cat posibil, neintelegerile si disputele.

Sursa foto: Yunus Tug / Pexels

Autor: Avocat Ionescu Marius Flaviu

Sursa: Societatea Civila de Avocati Ionescu & Novac

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!