Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

in Ghid Practic Gradina

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta.

Meseria de gradinar

Oricine doreste sa lucreze in natura si sa se ocupe de peisaje, flori si amenajari verzi poate incerca meseria de gradinar. Pasiunea pentru natura, rabdarea, creativitatea si simtul estetic se numara printre cele mai importante cerinte ale acestei meserii. La prima vedere, pare o meserie excelenta, pe care o poate face oricine, dar are si ea provocarile ei, avantajele, beneficiile si greutatile inerente oricarei meserii.

Cum poti incepe meseria de gradinar

Important este sa ai diploma de bacalaureat si sa fii pasionat de plante, de pomi si de natura. Poti incepe meseria de gradinar facand practica sau voluntariat un sezon la sere cu flori sau cu legume, la ferme agricole sau in livezi.

Poti "fura meserie" de la un gradinar profesionist, de la care vei invata multe trucuri si informatii utile, pe care nu le gasesti intotdeauna in manualele de biologie sau in compendiile cu plante.

Trebuie doar sa fii pasionat, sa fii foarte atent la detalii, sa fii creativ si sa ai rabdare cu plantele. Ca ajutor de gradinar, vei depune mult efort fizic si vei face muncile de jos. Dar gradinaritul are multe beneficii pentru sanatate si vei lucra in aer liber, pe cand multe alte meserii presupun lucrul in spatii inchise, uneori depresive.

Ce perspective iti ofera gradinaritul

Chiar daca inceputul este greu, daca esti pasionat de aceasta meserie merita sa continui si sa urmezi studii de specialitate. Ba chiar poti face o reconversie profesionala deoarece meseria de gradinar te poate ajuta sa gasesti joburi foarte bune, locuri de munca Otopeni sau pe langa Bucuresti, unde sunt multe sere de flori, sau chiar joburi in strainatate.

Cu aceasta meserie, spre exemplu, poti cauta locuri de munca Anglia, unde apar mereu oferte in fermele horticole, in peisagistica si amenajarea de spatii verzi.

Studii si diplome necesare pentru un gradinar profesionist

Daca vrei sa devii un gradinar profesionist, poti urma o facultate de Horticultura la Bucuresti, Cluj Napoca, Timisoara, Iasi, Pitesti sau Craiova.

In cadrul acestei facultati, poti urma specializari diferite precum pomicultura, viticultura, floricultura, dendrologia sau arhitectura peisagistica.

Gradinarii profesionisti pot lucra in diverse locatii, in hoteluri, spatii comerciale, gradini botanice, sere si ferme, livezi sau institute agricole. Totodata, este o meserie universala, pe care o poti practica oriunde in lume si care iti ofera sansa sa iti dezvolti propria afacere, atunci cand consideri ca ai suficiente cunostinte si experienta.

Aptitudini si abilitati pentru meseria de gradinar

Pasiunea pentru flori sau pentru legume si studiile intense in domeniul horticulturii nu sunt suficiente pentru a practica meseria de gradinar, chiar daca gasesti un job part time in acest domeniu.

Daca iti doresti cu adevarat sa profesezi in domeniu, fie ca esti incepator sau licentiat, trebuie in primul rand sa ai o putere si o rezistenta fizica adecvata, deoarece vei petrece mult timp in picioare.

De multe ori vei fi nevoit sa cari greutati, ladite cu rasaduri, saci cu ingrasaminte sau stropitori pline de apa. Vei sapa si grebla pamantul, vei sta aplecat si vei lucra de multe ori in genunchi pe langa plantele pitice sau pe langa straturile de legume.

De asemenea, trebuie sa ai o toleranta ridicata fata de soare si caldura, sa stii sa te protejezi de radiatiile solare, sa te imbraci in haine lejere de in sau de bumbac si sa porti in fiecare zi o palarie de soare.

La fel de bine, trebuie sa ai o toleranta mai ridicata si fata de frig. Meseria de gradinar presupune multe activitati pe timpul iernii sau primavara devreme, cand vremea este capricioasa si ploioasa.

Pe langa rezistenta fizica, rabdarea este foarte importanta. Nicio planta nu creste spectaculos peste noapte. Trebuie sa ai rabdare cu florile, cu legumele si pomii fructiferi, sa le ingrijesti zi de zi si sa astepti uneori cu saptamanile pana observi primele rezultate multumitoare.

Ce beneficii aduce meseria de gradinar

Chiar daca este o meserie cu unele greutati, beneficiile pe care ti le ofera sunt foarte mari, mai ales pentru sanatatea ta, pentru un tonus bun si pentru o stare de spirit ridicata.

Lucrul in aer liber, lucrul cu plantele si cu florile te invata un stil de viata sanatos.

  • Vei munci foarte des in aer liber
  • Vei depune un efort fizic moderat si constant
  • Munca ta va fi variata zi de zi
  • Vei fi mai creativ si mai original
  • Vei fi mai bine organizat
  • Vei fi mai optimist si mai energic.

Pe langa toate aceste beneficii, nu uita ca meseria de gradinar este bine platita, fie ca lucrezi part time sau esti angajat cu norma intreaga. De la salariul minim pe economie ca incepator, poti ajunge foarte repede la un salariu mediu sau la un salariu de aproximativ 5.000 - 6.000 de lei pe luna, in cazul in care ajungi un gradinar profesionist.

Sursa: ejobs.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bar

SCAUN KALENDA PANTON ROSU PC

Pret: 395,68 LEI 339,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!