Cum sa mentii temperatura si umiditatea optima in serele de gradina

in Ghid Practic Gradina

Temperatura si umiditatea sunt doi factori care au o influenta majora asupra plantelor, in timp ce o sera are rolul de a sigura conditii optime pentru dezvoltarea plantelor, pe tot parcursul anului.

Cum sa mentii temperatura si umiditatea optima in serele de gradina

Sursa foto

Prin urmare, este necesar ca temperatura si umiditatea din interiorul unei sere sa fie mentinute permanent in anumiti parametri, astfel incat plantele cultivate sa nu aiba de suferit. In randurile urmatoare iti vom prezenta principalele modalitati prin care temperatura si umiditatea pot fi controlate si ajustate, astfel incat sa se asigure permanent conditiile optime in sera.

Monitorizeaza permanent cele doua valori

Pentru a sti cand trebuie sa actionezi este necesar sa cunosti in primul randvalorile optime de temperatura si umiditate, in functie de nevoile plantelor din sera de gradina . In general, temperatura pe timpul zilei trebuie sa se mentina intre valorile de 18 si 26 de grade Celsius, in timp ce noaptea sunt recomandate temperaturi intre 10 si 16 grade Celsius.

In ceea ce priveste umiditatea, nivelul acesteia trebuie sa se mentina intre 50% si 80% pe timpul zilei, iar noaptea se recomanda un nivel de umiditate intre 80% si 90%.

Aceste valori trebuie sa fie monitorizate permanent, iar monitorizarea se poate face foarte usor cu ajutorul unui termohigrometru instalat in sera. Acesta este un dispozitiv care masoara atat temperatura din interiorul serei, cat si nivelul de umiditate.

Asigura o ventilatie corespunzatoare

In sezonul cald, temperatura si umiditatea tind sa depaseasca limitele recomandate, motiv pentru care aerisirea serei are o importanta deosebita in aceasta perioada.

Ferestrele trebuie sa fie lasate deschise pe tot parcursul zilei, la fel si usile cailor de acces, pentru ca aerul sa poata circula in interior.

In acest mod, se asigura o buna ventilatie, iar curentii de aer vor reduce nivelul de umiditate si vor scadea cu cateva grade temperatura.

De asemenea, pot fi folosite si ventilatoare sau instalatii de climatizare care sa raceasca aerul din interior, fara a fi nevoie sa se deschida ferestrele.

Foloseste o instalatie de incalzire

Chiar daca iernile din ultima vreme sunt cu mult mai calde decat eram obisnuiti, tot exista riscul ca temperatura din sera sa coboare sub pragul minim recomandat. Din acest motiv, nu trebuie sa lasi sezonul rece sa te prinda nepregatit, iar pentru aceasta e nevoie sa montezi in sera o instalatie de incalzire.

Ai mai multe optiuni in acest sens, care includ arzatoare electrice sau pe gaz, sobe pe lemne sau sisteme mai sofisticate, care folosesc lumina solara.

De asemenea, ferestrele trebuie sa fie mentinute curate pentru a permite soarelui sa patrunda in interior, iar pentru a evita pierderile de caldura poti izola sera pe interior cu o folie cu bule de aer.

Amplaseaza recipiente cu apa in interiorul serei

Daca termohigrometul de care aminteam mai devreme indica o scadere alarmanta a nivelului de umiditate, poti indrepta situatia fara prea mult efort, cu ajutorul unui vas cu apa. Poti folosi unul sau mai multe ligheane sau un butoi cu apa, care se amplaseaza in sera si se lasa pur si simplu acolo, descoperit.

In timp, apa se va evapora, iar astfel nivelul de umiditate ca reveni la valorile optime.

Pentru a nu cadea in extrema cealalta, trebuie sa ai mare grija si la frecventa irigatiilor, precum si la cantitatea de apa folosita. Apa in exces va determina cresterea nivelului de umiditate si astfel se va crea un mediu propice dezvoltarii ciupercilor si bacteriilor care imbolnavesc plantele.

Trebuie sa mai precizam in acest sens ca cele mai eficiente sisteme de irigare in cazul serelor sunt cele prin picurare, ce reduc la minim pierderile de apa prin evaporare.

Acestea sunt cele mai simple si eficiente metode de mentinere a temperaturii si umiditatii optime in serele de gradina, pentru a asigura plantelor cele mai bune conditii, indiferent de sezon.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!