Pregatirea corecta a peretilor inainte de zugravire este la fel de importanta ca si aplicarea vopselei in sine. Aceasta va garanta aderenta vopselei, uniformitatea aplicarii si rezistenta in timp. In acest articol, vom enumera pasii de urmat pentru a obtine o suprafata perfecta, vopsita impecabil.
Sursa foto: Shutterstock
Primul pas in pregatirea peretilor este sa protejezi suprafetele invecinate pentru a evita petele de vopsea nedorite. Acopera podeaua si plinta cu banda de mascare, astfel incat sa nu le stropesti. Daca vopsesti doar un perete, aplica banda de mascare la colturile peretelui pentru a proteja restul suprafetelor. Acopera si prizele pentru a evita contactul cu vopseaua si posibilele probleme electrice.
Efectueaza lucrarile de reparatii ale suprafetei prin chituirea zonelor deteriorate, precum loviturile, crapaturile si fisurile mici. Umple golurile si identifica eventualele denivelari sau imperfectiuni care pot fi razuite. Daca observi zone unde vopseaua s-a decojit deja, trebuie sa o indepartezi si sa smirgheluiesti suprafata, apoi sa sigilezi cu un produs special. Tine cont de faptul ca pentru beton si tencuieli proaspete este necesara o perioada de uscare si maturare de cel putin 28 de zile.
Pentru a putea aplica vopsea lavabila de interior , peretii trebuie s? fie:
Suprafetele fragile, prafoase sau nisipoase trebuie sa fie curatate complet prin spalare cu un burete mare sau un prosop, umezit intr-un amestec de apa si detergent de vase sau alta solutie degresanta blanda.
In cazul in care vrei sa renunti la vechea zugraveala, va trebui sa decopertezi peretii si tavanul, pentru a ajunge la stratul suport rezistent. Aceasta se realizeaza prin umezirea suprafetelor cu un trafalet inmuiat in apa si apoi, dupa cca un sfert de ora, prin indepartarea vopselei cu ajutorul spaclului.
Prin aplicarea unei amorse, se pregateste peretele pentru gletuire si se imbunatateste aderenta vopselei lavabile, uniformizand suprafata si ajustand abilitatea acesteia de a absorbi vopseaua. Este important sa alegi o amorsa potrivita, conform instructiunilor producatorului de vopsea lavabila, care sa corespunda conditiei suportului.
Amorsa sau grundul se aplica in 4 situatii:
Gletul se prepara intr-un vas curat, cu apa. Este important sa adaugam gletul proaspat in apa, nu invers. Pentru a obtine o densitate optima, urmeaza indicatiile producatorilor si adauga glet pana cand acesta ajunge putin deasupra apei. Lasa gletul in apa timp de cateva minute inainte de a incepe sa amesteci cu malaxorul electric cu ax sau cu spirala montata pe bormasina, la viteza medie, pentru a evita formarea de cocoloase. Gletul bine preparat ar trebui sa aiba o consistenta cremoasa.
Daca astepti prea mult dupa preparare, gletul se poate intari. Aplica-l cat mai curand, in cel mult o ora, cu ajutorul unei gletiere din otel inoxidabil, de jos in sus, in straturi subtiri. Inainte sa aplici al doilea strat de glet, trebuie sa respecti mentiunea producatorului privind timpul de asteptare pentru ca primul strat sa se usuce.
Dupa gletuire, poti slefui peretii, urmand ca dupa aceea sa aplici inca un strat de amorsa.
Pregatirea peretelui inainte de vopsire este un pas important pentru a obtine un rezultat final de calitate. Respecta acesti pasi pentru a pregati corespunzator peretele pentru vopsire, iar rezultatul final va fi unul de calitate superioara!