4 pasi importanti pentru reconditionarea mobilierului din lemn

in Ghid Practic Casa

Nimic nu este mai placut decat sa admiri o piese de mobilier din propria locuinta realizata chiar de tine. Poate nu in totalitate, insa poti contribui la reconditionarea uneia. Daca nu stii de unde sa incepi acest proces, articolul de fata iti prezinta 4 pasi in reconditionarea mobilierului din lemn.

Reconditionare mobilier lemn

Pregateste-te inainte cu produsele de care ai nevoie. Pe langa vopsea, carpe, pensule si altele, este posibil sa ai nevoie si de balamale, geamuri, manere, dar si de scule electrice. Fa-ti o lista pentru a sti in ce urmeaza sa investesti.

1. Curatarea

Primul pas in reconditionarea lemnului este reprezentat de curatarea si pregatirea sa pentru urmatorii pasi. Mai exact, va fi nevoie sa folosesti un spray decapant pentru a indeparta vechiul finisaj. Stropeste uniform si lasa-l sa actioneze conform mentiunilor de pe ambalaj. Apoi, indeparteaza vopseaua ridicata cu un instrument de razuit, precum o racleta.

Pentru anumite zone unde vopseaua este mai greu de indepartat este posibil sa fie nevoie de un nou stat de decapant. Ulterior, va trebui sa repeti curatarea cu racleta pentru a obtine rezultatul dorit.

Dupa ce ai indepartat complet vechiul finisaj, sterge suprafata uscata cu o carpa curata imbibata in diluant. Apoi, lasa mobilierul sa se usuce inainte sa treci la pasul urmator.

2. Slefuirea

Urmatorul pas al reconditionarii este slefuirea. Acest lucru poate fi realizat foarte usor si rapid cu o masina de slefuit. In lipsa acesteia, poti folosi un smirghel cu granulatie medie. La final, apeleaza la un smirghel fin pana cand suprafata este uniforma si lemnul, curat.

Dupa slefuire, sterge bine praful de pe mobila cu o carpa uscata si curata.

Poti aplica, apoi, un lac pentru protejarea lemnului.

3. Vopsirea

Daca primii pasi au vizat pregatirea suprafetei, urmatorul pas tine de partea creativa. Urmeaza sa aplici vopseaua. Alege nuanta sau nuantele dorite si da-ti frau liber creativitatii. Daca te simti inspirat, realizeaza modelele dorite.

Poti aplica vopseaua cu o pensula speciala tipului de vopsea ales sau poti folosi un pistol electric de vopsit. Este posibil sa fie nevoie sa aplici mai multe straturi de vopsea. Ai grija ca fiecare strat sa fie uscat complet inainte sa-l aplici pe urmatorul.

Surplusul de vopsea poate fi indepartat cu grija cu ajutorul unei carpe curate.

4. Lacuirea

Ultimul pas in reconditionarea mobilierul vechi este lacuirea. Dupa ce ai aplicat si ultimul strat de vopsea, lasa obiectul sa se usuce bine, apoi, poti incepe lacuirea. Acesta pas are rol de protectie.

Poti opta pentru varianta sub forma de spray, fiind usor de folosit si oferind o buna acoperire. Aplica unul sau doua straturi de lac transparent pe baza de ulei, dupa necesitate. Intre straturi, poti folosi o hartie de slefuit fin pentru finisaj, dar doar dupa ce primul strat de lac s-a uscat complet.

La final, lasa piesa de mobilier sa se usuce intr-o zona bine ventilata pentru cel putin 24 h inainte de a o muta in camera unde doresti sa o pozitionezi.

Reconditionarea pieselor de mobilier nu este complicata deloc, dar ia timp si este posibil sa investesti mai mult decat valoreaza obiectul in sine, daca acesta este foarte deteriorat. Poti fi nevoit sa schimbi balamalele sau manerele, sa inlocuiesti geamurile sau sa creezi noi parti lipsa.

De asemenea, ia in calcul materialele si sculele de care ai nevoie. Pe langa pensule, vopsea si alte accesorii, este posibil sa ai nevoie de cateva scule electrice precum fierastrau, masini de slefuit sau insurubat s.a.m.d. Asa ca, va fi nevoie sa gasesti un furnizor care sa-ti ofere produse de calitate si sa iti raspunda la toate intrebarile.

Cu un plan bine pus la punct si creativitate, poti realiza obiecte decorative de care sa fii mandru!

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!