Cate tipuri de erbicide exista si la ce folosesc?

in Ghid Practic Casa

Indiferent ca stai la casa si vrei sa ai grija cat mai bine posibil de gradina ta sau ai un teren pe care vrei sa il ingrijesti si ai nevoie de cateva sfaturi in acest sens, erbicidele sunt un prim pas pe care trebuie sa il faci. Ca sa iti fie mai usor sa faci acest lucru, iata cate tipuri de erbicide exista si la ce folosesc acestea!

tipuri de erbicide

Sursa foto

Ce sunt erbicidele?

Daca ai observat in gradina ta ori pe un teren cresterea neobisnuita a unor buruieni de care vrei sa scapi, dar nu stii cum, probabil ca ai primit sfatul de a aplica erbicide pe acea suprafata. Ce sunt erbicidele, de fapt?

Desi denumirea lor pare a fi complicata, acestea nu reprezinta nimic altceva decat o combinatie de substante chimice care actioneaza intr-un mod toxic asupra buruienilor nedorite. Pot fi realizate astfel incat sa aiba actiune asupra oricarei specii de buruieni, insa se gasesc si cu actiune toxica selectiva, doar pentru anumite specii de care vrei sa scapi. Mai multe despre acestea poti gasi aici.

Erbicidele sunt, deci, substante toxice folosite pentru distrugerea plantelor si buruienilor nedorite de pe anumite suprafete de teren sau din culturi agricole. Pot fi folosite pe suprafete mici, precum o gradina, dar si pe suprafete de dimensiuni mari precum un teren arabil.

Tipurile de erbicide si rolul lor

Erbicidele sunt considerate la ora actuala una dintre cele mai eficiente metode prin care poti combate aparitia plantelor si a buruienilor nedorite si sunt de mai multe tipuri. Acestea se clasifica dupa momentul in care trebuie sa fie aplicate si dupa actiunea pe care o au.

Astfel, in functie de momentul in care sunt aplicate, erbicidele sunt de doua tipuri: erbicide preemergente si erbicide postemergente. Cele preemergente se aplica pe solul uscat, avand rol preventiv, de protectie. Acestea au o substanta pe care o absorb rizomii ori radacinile buruienilor inainte ca acestea sa germineze. O recomandare pentru atunci cand alegi un erbicid preemergent este ca, dupa aplicarea sa, solul sa fie lucrat, respectiv maruntit si nivelat, pentru ca substanta sa fie incorporata.

Acest tip de erbicide are o substanta volatila, astfel ca daca solul nu este maruntit si nivelat dupa aplicare, exista riscul de evaporare a substantei aplicate si chiar riscul de poluare, ceea ce nu este de dorit. Mai apoi, erbicidele postemergente sau de contact sunt cele care se pot aplica direct asupra buruienilor, fara sa necesite actiuni ulterioare.

In functie de actiunea lor, erbicidele pot fi totale si selective. Cele totale distrug toate plantele de pe suprafata aplicata. Acestea sunt utilizate, in mod normal, pe alei sau trotuare, ori pe miristi. Cele selective sunt folosite de catre fermieri pentru gradini, vita-de-vie sau terenuri arabile, dar si pentru gazon, deoarece folosirea lor nu afecteaza plantele de cultura.

Cateva recomandari de folosire a erbicidelor

  • Inainte de a aplica orice tip de erbicid, nu uita sa porti intotdeauna un echipament de protectie!
  • De asemenea, nu aplica erbicidele in zile cu vant puternic sau in prezenta animalelor!
  • Erbicidele preemergente se folosesc la finalul sezonului rece pentru obtinerea unor rezultate optime dorite.
  • Pentru o aplicare corecta si uniforma poti folosi o pompa sau un atomizor.
  • Inainte de aplicare trebuie sa verifici intotdeauna specificatiile de pe ambalaj si termenul de expirare.

Acum ca stii cate tipuri de erbicide exista si la ce foloseste fiecare dintre acestea, nu iti ramane decat sa aplici recomandarile de folosire pentru a avea o gradina, un gazon sau un teren cultivat asa cum iti doreai!

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!