De ce trebuie sa tii cont atunci cand cumperi ochelari de soare

in Recomandari

Ochelarii de soare sunt un simbol al stilului personal, dar asta nu ar trebui sa te determine sa ignori criteriile obiective de selectie, care pot face diferenta intre un produs frumos, respectiv un produs frumos si eficient.

ochelari de soare

In acest articol poti descoperi care sunt cele mai importante criterii de care ar trebui sa tii cont in alegerea ta.

Gradul de protectie UV

Ochelarii de soare au un impact semnificativ asupra look-ului fiecaruia dintre noi, dar adevaratul motiv pentru care au fost inventati si pentru care ii purtam este ca sa oferim protectie ochilor impotriva radiatiilor ultraviolete emise de soare.

Purtarea ochelarilor de soare cu protectie UV este importanta pentru toata lumea, dar conteaza cu atat mai mult pentru persoanele cu un grad mare de expunere, cum este cel pe care il presupune o activitate sportiva de tipul inotului sau al sporturilor de iarna, sau sofatul. Nu uita ca radiatiile UV sunt principala cauza a cataractei si cancerului de ochi.

Atunci cand optezi pentru a cumpara ochelari de soare marca Guess pentru barbati sau femei, nu ai prea multe motive sa te ingrijorez in legatura cu gradul de protectie al acestora. Cand optezi pentru un brand mai putin cunoscut, insa, verifica mentiunea producatorului: protectie 100% impotriva radiatiilor UVA si UVB.

Dimensiunile ramelor

Pentru a oferi gradul de protectie dorit, ochelarii de soare trebuie sa urmeze cat mai fidel conturul fetei. Cel mai obiectiv mod in care te poti asigura de asta este sa verifici dimensiunile ramelor, exprimate sub forma a 3 cifre care reprezinta dimensiunea lentilei - dimensiunea puntii nazale (a distantei dintre lentile) - dimensiunea bratelor.

Pentru ca ochelarii de soare alesi sa ti se potriveasca, e important ca aceste dimensiuni sa aiba corespondenta la nivelul fizionomiei.

Materialul din care sunt confectionate lentilele

Exista mai multe alternative de materiale pentru lentilele ochelarilor de soare, pe care le vom detalia in continuare:

  • Lentilele din sticla optica sunt durabile si rezistente la zgarieturi. Principalul lor avantaj este ca nu distorsioneaza deloc imaginea perceputa. Dezavantajul este ca sunt mai scumpe si se sparg cu usurinta in caz de impact, lucru care se poate dovedi periculos pentru persoanele care practica un sport;
  • Lentilele din policarbonat sunt potrivite pentru persoanele cu un stil de viata foarte activ. Ele sunt aproape indestructibile, sunt usoare si, daca sunt tratate corespunzator, sunt rezistente la zgarieturi. Rezistenta la impact este de aproape 50 ori mai mare decat cea a sticlei optice. Dezavantajul este legat de faptul ca nu ofera acelasi nivel de claritate a imaginii;
  • Lentilele din poliuretan NXT reprezinta varful de gama, in prezent. Ele imbina avantajele sticlei optice si pe cele ale policarbonatului, fiind cea mai buna optiune pentru persoanele care practica sporturi in care au nevoie de precizie. Ele garanteaza rezistenta extrema la impact, claritate optica superioara si o greutate redusa.
  • Lentilele din acril sunt solutia ieftina, considerata ideala de catre persoanele care apreciaza mult, la ochelarii de soare, rolul lor de element la moda.

Culoarea lentilelor

Culoarea lentilelor nu are nici o legatura cu nivelul de protectie impotriva radiatiilor UV, dar are impact asupra diferitelor activitati pe care le poti desfasura, la un moment dat.

  • Lentilele gri si verzi sunt neutre din punct de vedere al culorilor si imbunatatesc contrastele. Cu cat nuanta lor este mai inchisa, cu atat efectul antireflex este mai pronuntat. Este optiunea cea mai potrivita pentru activitati in timpul carora perceptia corecta a culorilor este importanta, de pilda la sofat;
  • Lentilele maro sporesc contrastele, dar pot distorsiona culorile;
  • Lentilele galbene ofera o perceptie foarte buna a contrastelor, dar efectul lor de atenuarea a stralucirii este mai mic. Sunt o alegere foarte buna cand cantitatea de lumina este redusa.

Alegerea unei perechi potrivite de ochelari de soare trebuie sa tina cont, desigur de stilul si look-ul beneficiarului, dar exista si criterii obiective care merita luate in considerare pentru o decizie inspirata.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!