in Recomandari
Sarcina reprezinta un eveniment important in viata unei femei si implica o serie de schimbari importante, pe plan fizic, psihic si emotional. Orice actiune pe care o intreprinzi in timpul sarcinii poate avea impact asupra fatului tau, motiv pentru care este important sa cunosti modalitatile esentiale prin care poti avea grija de voi doi.
Citeste in continuare ce poti face pentru a te asigura ca cel mic se dezvolta corespunzator.
Fie ca esti la inceputul sarcinii, sau in apropiere de final, in jurul celei de-a 35-a saptamana de sarcina, ori, pur si simplu, ai curiozitati, discuta in primul rand cu medicul obstetrician despre toate nelamuririle tale. In felul acesta te poti asigura ca iti oferi atat tie, cat si copilului tau cea mai buna ingrijire.
Dup? ce testul de sarcina a iesit pozitiv, trebuie efectuat un prim consult ginecologic, pentru confirmarea ecografica a sarcinii. Acest prim consult este deosebit de important, fiind modalitatea prin care medicul se asigura ca sarcina se afla in cavitatea uterina, excluzand astfel o sarcina extrauterina. De asemenea, la primul consult, medicul iti va evalua starea de sanitate, iti va face o serie de recomandari cu privire la analizele de sange necesare si va oferi un act medical de confirmare a sarcinii, temei care va servi pentru inregistrarea sarcinii la medicul de familie.
Ulterior, pe parcursul sarcinii, vor urma si alte consultatii medicale, insotite de ecografii detaliate, prin care este urmarita dezvoltarea fatului.
Inca de la confirmarea sarcinii, este important sa efectuezi o serie de analize de sange pentru a evalua atat starea ta de sanatate cat si gradul de protectie pe care il ai impotriva unor boli ce ar putea afecta fatul. De exemplu, se recomanda testarea mamei pentru boli precum rubeola, cytomegalovirus, toxoplasma, herpes, hepatita B si C, infectia cu virusul HIV, sifilis, etc
Credinta populara conform careia in sarcina trebuie sa mananci cat pentru doi este numai un mit. In realitate, necesarul energetic ramane aproape neschimbat in primul trimestru, iar in ce de-al doilea si al treilea trimestru este necesara suplimentarea cu aproximativ 300-500 kcal/zi. Este important sa adopti o dieta echilibrata care sa contina toate grupele alimentare, pentru a-ti asigura un aport corespunzator de macro si micronutrienti. De asemenea, medicul iti poate recomanda suplimentarea alimentatiei cu acid folic si fier, pentru prevenirea unor eventuale carente, ce pot avea impact negativ asupra dezvoltarii fatului.
In timpul sarcinii este recomandat sa eviti sedentarismul si sa efectuezi activitati fizice, cu o intensitate corelata nivelului de activitate fizica anterior sarcinii. Gradul de activitate fizica pe care o poti efectua depinde de modul in care decurge sarcina ta. Este important sa discuti cu medicul despre asta. Exista situatii (de exemplu, sarcinile cu risc crescut) in care activitatea fizica nu este recomandata, iar gravida trebuie sa evite efortul, pe cat posibil. Ca si regula generala, sporturile "de paleta" nu sunt recomandate in cursul sarcinii.
Surse informative
Pregnancy Care: Overview, Prenatal & Postnatal Care, Madell, Robin, Healthline, 14 Dec. 2015
Nutrition during Pregnancy, Alberta Health Portal, 20 Aug. 2021