Utilaje de care ai nevoie intr-un atelier de tamplarie

in Diverse

Cand pornesti in cautarea utilajelor profesionale de care ai nevoie in atelierul tau, procesul poate fi destul de coplesitor. Pentru a face ca totul sa decurga mai usor, te vom ghida cu cateva sugestii utile si iti vom prezenta lista catorva utilaje de care ai nevoie.

Utilaje atelier tamplarie

In primul rand, gandeste-te la ce ti-ar propus sa produci si cu ce materiale. Daca vrei sa realizezi mobila de la zero, atunci este posibil sa ai nevoie si de utilaje pentru prelucrarea bustenilor, cum ar fi un banzic orizontal. In functie de cerintele tale, porneste in selectarea utilajelor necesare.

In al doilea rand, pregateste-ti un buget realist si incearca sa te tii de el. Este posibil ca utilajele sa coste mai mult decat te astepti, asa ca salveaza o suma pentru cheltuieli neprevazute. Daca, totusi, nu te incadrezi in buget, nu face rabat de la calitate. Alege utilajele profesionale de care ai neaparata nevoie la inceperea activitatii, urmand sa achizitionezi pe parcurs celelalte utilaje.

Si, nu in ultimul rand, alege-ti masinariile in functie de spatiul disponibil. Nu vrei sa fii nevoit sa le returnezi pentru ca nu ai unde sa le asezi in atelier. Cel mai bine ar fi sa iti alegi spatiul de lucru in functie de utilajele pe care trebuie sa le incluzi, numarul angajatilor si celelalte accesorii si piese de mobilier. Daca, insa, nu ai pornit de la acest aspect, opteaza pentru masinarii care sa se integreze bine in spatiu, dar nu omite calitatea sau necesitatea lor.

Cu acesti pasi in minte, iata ce utilaje trebuie sa ai in vedere:

Masina de frezat

Procesul de frezare este unul dintre principale etape in prelucrarea lemnului si presupune aschierea suprafetei lemnului cu ajutorul unei piese rotative cu mai multe taisuri denumita freza. Procesul de frezare difera in functie de rezultatul pe care doresti sa il obtii. Exista mai multe tipuri de freze.

Masina de rindeluit

Masina de rindeluit este un alt utilaj profesional extrem de important pentru un atelier de tamplarie. Procesul de rindeluit presupune subtierea bucatii de lemn. Masina de rindeluit are niste role cu care tine lemnul fix pentru ca lama sa poata taia cu precizie.

Masina de indreptat

Asa cum ii spune si numele, acest utilaj indreapta lemnul. Daca in cazul masinii de rindeluit lemnul stramb era subtiat tot stramb, masina de indreptat se asigura ca nu mai este astfel. Desigur, in momentul in care il indreapta, poate sa ii ia din grosime, insa intr-o cantitate mica. Pentru rezultate mai bune, opteaza si pentru o masina de rindeluit, alaturi de cea de indreptat.

Circular

Circularul se ocupa de taierea bucatilor de lemn in sectiuni mai mici si la dimensiunile dorite de tine. Are o precizie foarte buna. Cu siguranta, circularul este unul dintre utilajele de care vei avea nevoie in atelierul tau.

Masina universala de tamplarie

Acesta este un utilaj care are mai multe functii si poate inlocui circularul si masinile de frezat, rindeluit, indreptat sau gaurit. Este o varianta multifunctionala care ocupa mai putin spatiu, asa ca merita sa o iei in calcul.

Masina de calibrat si slefuit

Masina combina doua functii ale procesului de finisare si anume calibrarea si slefuirea lemnului. Procesul de prelucrare a lemnului nu poate fi finalizat fara aceasta etapa, asa ca ia in calcul si achizitionarea unei astfel de masini profesionale. Pentru a obtine suprafete de buna calitate, vei avea nevoie de un utilaj pe masura.

Fierastrau

Si rolului acestuia este tot de a taia lemnul, insa, spre deosebire de un circular, cu fierastraul poti taia si linii curbe. El poate face atat diferite decupaje in lemn, cat si linii drepte.

Compresor

Aceste este un alt utilaj des intalnit in atelierele de tamplarie, fiind utilizat in majoritatea etapelor de prelucrare a lemnului. Compresorul este utilizat de la ridicarea si taierea lemnului pana la aplicarea unui strat uniform de vopsea.

Exista mai multe modele pentru fiecare dintre aceste utilaje tamplarie. Alege-le pe cele care raspund nevoilor tale. Costul lor difera, de asemenea, in functie de specificatiile lor. Iti recomandam sa discuti cu furnizorul pentru a primi atat o ofera adaptata cerintelor tale, cat si mai multe informatii despre produs.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!