Intrerupatoarele te ajuta sa controlezi o varietate de lucruri cum ar fi lumina sau alimentarea cu energie electrica a unor dispozitive sau echipamente: aparate, ventilatoare, jaluzele, rulouri etc.
Alegerea produsului potrivit se face in functie de locul in care va fi instalat, de rolul pe care il va avea, de numarul de consumatori pe care il controleaza, de consumul de energie si de alte criterii pe care ti le prezentam in cele ce urmeaza:
Cand alegi intrerupatoarele pentru acasa trebuie sa tii cont de inaltimea medie a utilizatorilor.
In camera copiilor, cei mici trebuie sa aiba acces in special la butonul care controleaza corpul de iluminat.
Pentru holuri, terase sau spatii de trecere cel mai intelept este sa instalezi intrerupatoare de lumina la ambele capete, astfel incat aprinderea, respectiv stingerea acesteia sa fie tot timpul la indemana si sa utilizezi intrerupatoarele cap-scara.
Daca vorbim de un spatiu exterior expus la inteperii, alege intrerupatoare rezistente la praf si protejeaza carcasa de apa din precipitatii, cu IP44.
Utilitatea principala a unui intrerupator este alimentarea cu energie electrica a unui corp de iluminat. Acelasi tip de dispozitiv se foloseste si pentru a controla anumite echipamente.
Spre exemplu, pentru a solicita accesul intr-o curte, cladire sau locuinta poti folosi soneria al carei buton nu este altceva decat un intrerupator.
Tot un intrerupator dublu se foloseste si pentru a controla deschiderea sau inchiderea jaluzelelor sau a rulourilor exterioare. Pentru produsele cu intrebuintare casnica exista modele personalizate cu pictograma aparatului pe care il deservesc: sonerie, bec, sageti cu sensul de deplasare a jaluzelelor etc.
Sursa de alimentare a unui utilaj poate fi actionata tot prin intrerupator, fie ca vorbim de un atelier personal sau de o hala industriala.
Intrerupatoarele pot fi simple, duble, cu unul sau mai multe module. Pentru a nu umple un intreg perete cu intrerupatoare simple, ia in calcul si eventualii consumatori care se vor adauga pe parcurs. Avantajul este ca un dispozitiv capabil sa alimenteze mai multe aparate poate fi folosit si la capacitate minima.
Un alt criteriu dupa care te poti ghida in alegerea intrerupatoarelor potrivite este modul de functionare. Cele mai simple au unul sau mai multe butoane in pozitia inchis / deschis.
Unele se blocheaza atunci cand actionezi un buton, altele revin in pozitia initiala de indata ce ridici degetul de pe intrerupator. Functia aceasta este deosebit de utila pentru o sonerie sau pentru actionarea rulourilor exterioare, prevenind suprasolicitarea motorului mecanismului care ridica sau coboara storurile.
O categorie aparte o reprezinta intrerupatoarele cu dimmer. Desi pare ca abia au fost lansate in piata, ele functioneaza de decenii. Acestea au un buton rotund care permite reglarea intensitatii luminii. Se intampla de foarte multe ori ca in aceeasi camera, in functie de momentul zilei, sa ai nevoie de o lumina puternica sau de una de veghe. Fara un intrerupator cu intensitate reglabila ai fi nevoit sa utilizezi doua tipuri de corpuri de iluminat, unul mai puternic, altul mai slab. Cu un dimmer la dispozitie pot folosi corpul central al camerei, dar la nivelul de luminozitate care te avantajeaza in acel moment.
Pe langa utilitate trebuie sa tii cont si de faptul ca intrerupatorul este un element vizibil, mai ales pe un perete gol. Din acest motiv, un criteriu de selectie poate fi chiar designul dispozitivului. Poti alege diferite forme geometrice si culori pentru a completa stilul implementat in cladire sau intr-o incapere. In plus, pentru a fi vizibile pe timp de noapte, unele intrerupatoare au incastrate mici leduri de veghe, care te ajuta sa identifici butonul pentru aprinderea luminii.
Intrerupatoarele sunt elemente esentiale ale unui sistem electric. Alegerea modelelor potrivite se face in functie de nevoile tehnice, de utilitate si de design.