in Recomandari
Atunci cand achizitionezi o unitate desktop PC sau un laptop, este important sa ii studiezi cu atentie toate specificatiile, cum ar fi procesorul, memoria, stocarea si placa video. In acest mod, te vei asigura ca serveste scopurilor pentru care il cumperi.
Sursa foto: Shutterstock
Memoria RAM este una dintre componentele de baza ale unui computer, care ii influenteaza performanta. Descopera ce este memoria RAM, cum functioneaza si de capacitatea de care ai nevoie!
Memoria RAM sau random access memory este o memorie temporara, de scurta durata, a computerului. Aceasta stocheaza datele pe care procesorul trebuie sa le gaseasca rapid, necesare pentru realizarea sarcinilor active, cu procesare imediata.
In general, cu cat memoria RAM este mai mare, cu atat mai bine va functiona computerul, deoarece poate rula eficient mai multe aplicatii de fundal. Aceasta variaza de la 2 GB la 128 GB. Totusi, placa de baza poate limita cantitatea maxima de RAM acceptata. Modelele de laptopuri Lenovo ofera o varietate de specificatii dintre care poti alege.
Toate computerele au, de asemenea, o forma de stocare a datelor pe termen lung, cum ar fi HDD (hard-drive) sau SDD (solid state drive). Acestea mentin salvate informatiile. In schimb, datele din memoria RAM dispar odata cu oprirea aplicatiilor si computerului.
Memoria RAM este importanta pentru a rula diferite procese, pentru a deschide mai multe fisiere in acelasi timp, pentru a naviga pe internet sau pentru a accesa simultan mai multe soft-uri. In plus, aceasta iti permite comutarea rapida de la o sarcina la alta.
Cu cat deschizi mai multe fisiere sau programe, cu atat memoria RAM este mai incarcata. Atunci cand inchizi o aplicatie sau un proces, aceasta memorie pe termen scurt se elibereaza. Deoarece datele dispar odata cu inchiderea fisierelor, este necesara salvarea in prealabil a informatiilor in HDD sau SDD.
De asemenea, ai nevoie de mai multa memorie RAM, pentru a rula un soft profesional sau un joc cu cerinte mari de sistem.
Performanta computerului si modul in care acesta raspunde la comenzi sunt influentate puternic de memoria RAM. Daca aceasta este depasita, procesorul este nevoit sa acceseze date din stocarea pe termen lung, ceea ce incetineste mult procesele. Daca ai destula memorie RAM, procesele vor fi finalizate foarte rapid, fara intarzieri si intreruperi.
Cu alte cuvinte, in cazul in care computerul tau functioneaza lent, actualizarea memoriei RAM ar putea fi o solutie.
Cantitatea necesara de RAM difera, in functie de activitatile desfasurate pe computer de catre utilizator:
Asadar, memoria RAM este o componenta importanta a computerului. Totusi, nu este singura specificatie care ii influenteaza performanta. Cere sfatul consultantilor din magazin, pentru a face cea mai buna achizitie!