Ce trebuie sa stii despre depozitarea corecta a alcoolului

in Ghid Practic Casa

Bauturile alcoolice ne fac pofta de mancare, ne ajuta digestia, faciliteaza socializarea si ne dau senzatii placute. Indiferent ce fel de bauturi bei, sigur ai in casa cateva sau mai multe produse alcoolice. Este bine sa ai mereu un stoc suficient pentru musafiri si diverse ocazii, ori pentru consumul propriu. Fiecare bautura alcoolica are propriile caracteristici, iar pentru a le pastra calitatile gustative, olfactive si vizuale, trebuie sa le depozitezi corect.

depozitarea corecta a alcoolului

Sursa foto

Vinurile, berea, spirtoasele sau lichiorurile necesita anumite conditii optime, de aceea trebuie sa le pastrezi intr-un mod corespunzator. Este dezamagitor sa deschizi o sticla si sa descoperi ca lichidul a devenit fad sau neplacut la gust, din cauza depozitarii improprii. Chiar daca multe persoane cred ca ai nevoie de o pivnita pentru a pastra bine alcoolul, adevarul este ca trebuie doar sa tii cont de cateva lucruri.

Depoziteaza sticlele vertical

Exista sticle pentru alcool in diferite forme si dimensiuni, dar toate trebuie depozitate intr-o pozitie optima. Vinul se poate depozita si orizontal, dar pentru restul bauturilor se recomanda pastrarea verticala, pentru a evita contactul lichidului cu dopul. Multe bauturi isi schimba gustul la contactul cu pluta, metalul sau plasticul din componenta unui dop. In plus, designul unor sticle face ca depozitarea orizontala sa predispuna la spargere, iar o sticla desfacuta deja are risc de scurgere. Asadar, alege intotdeauna depozitarea verticala.

Tine alcoolul departe de lumina soarelui

Chiar daca unele sticle sunt atat de frumoase incat vrei sa le pastrezi la lumina, ca obiecte de decor, nu le expune razelor solare. Acelasi lucru este valabil pentru butoaiele de bere si a celorlalte recipiente de pastrare a bauturilor alcoolice. Lumina dauneaza alcoolului. Razele incalzesc recipientele, fapt care schimba compozitia, textura si aspectul bauturilor si amplifica evaporarea alcoolului. De asemenea, la unele bauturi, ca vinul sau berea, exista riscul fermentatiei.

Degradarea alcoolului poate avea loc si cand nu tii bauturile in soare. Razele UV sunt prezente si in restul luminii. Ele afecteaza gustul si culorile bauturilor cu nuante inchise, ca whisky-ul sau romul. Pastreaza bauturile alcoolice doar in spatii inchise si opace, ca un bar inchis sau un dulap special.

Mentine temperatura optima

Caldura are efecte variate, in functie de tipul bauturii. Whisky-ul, vodka, tuica oxideaza si isi pierd din tarie. Vinul reincepe sa fermenteze si se oteteste, iar berea se strica. Nu trebuie ca temperatura sa fie mare pentru ca alcoolul sa se degradeze. Este de ajuns sa tii bauturile la temperatura camerei pentru ca problemele sa apara. In mod ideal, alcoolul trebuie pastrat la 12-15 grade.

Daca te gandesti ca depozitarea in frigider este o alternativa, trebuie sa afli ca nu este o idee buna. Racirea afecteaza aromele subtile, in special in cazul spirtoaselor si lichiorurilor. Singura bautura care se pune la frigider dupa deschidere este vermutul, pentru ca aromele din compozitia sa sunt volatile.

Depoziteaza bauturile alcoolice intr-un corp de mobilier care se poate incuia

Bauturile alcoolice pot fi periculoase pentru persoanele vulnerabile, ca batranii, copiii si persoanele cu afectiuni psihice. Depozitarea lor trebuie facuta cu responsabilitate. Nu subestima acest risc, pentru ca numarul de copii intoxicati cu alcool este mare. Copiii sunt inventivi si curiosi, iar culorile vii si etichetele creative ii atrag. Adolescentii, in schimb, vor sa experimenteze senzatiile adultilor, fara sa constientizeze riscul. Batranii nu isi dau seama de consecinte si consumul de alcool sau combinatia dintre acesta si medicamente le poate fi fatal. Depozitarea intr-un dulap sau bar care se incuie este benefica si pentru prevenirea accidentelor. Cioburile sunt periculoase atat pentru oameni, cat si pentru animalele prea nazdravane.

Depozitarea optima a alcoolului este importanta pentru mentinerea calitatii sale si pentru siguranta ta si a celor dragi.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!