Curatarea covorului cu sare: 5 aspecte pe care e bine sa le stii

in Ghid Practic Casa

Covoarele din orice locuinta sunt supuse unui stres important. Le calcam, varsam pe ele tot felul de lichide, scapam pe ele inclusiv mancare, punem mobila pe ele, le expunem la soare, scuturam pe ele par si matreata de la animale si absorb praful mai bine decat orice altceva.

Curatarea covorului cu sare

Sursa foto: pexels.com

Chiar daca il aspiri regulat, covorul tau nu e cat de curat ar trebui sa fie. Te-ai gandit vreodata ca sarea ar putea deveni un partener de curatenie?

1. Sarea poate inveseli si lumina covorul

Daca e prima oara cand auzi ca sarea poate fi folosita pentru a reda aspectul de nou covorului, probabil ca ideea pare putin ciudata. Dar experienta celor care au testat metoda a demonstrat ca, intre vizitele facute la curatatorie, sarea este excelenta pentru a improspata culorile. Ce ai de facut?

Presara sarea direct pe covor sau umezeste-o usor. Las-o sa actioneze putin si apoi aspira. Covoarele vor arata mai proaspete si vor avea culori mai vesele, si asta cu minim efort din partea ta.

2. Sarea impotriva urmelor de noroi

Sarea poate fi folosita cu succes si pentru indepartarea urmelor de noroi de pe covoare. E de preferat sa actionezi cat urma este inca proaspata si uda: presara sare pe zona murdara. Odata ce aceasta s-a uscat, aspira bine cu un aspirator cu putere mare. Este o solutie simpla, ieftina si care te scuteste de multe batai de cap in perioadele ploioase.

3. Sarea impotriva petelor de vin rosu

Ori de cate ori se varsa lichide pe covor, primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa folosesti prosoape de hartie sau o laveta puternic absorbanta pentru a indeparta cat mai mult din substanta. Vei actiona prin tamponarea zonei pana cand hartia nu se mai umezeste.

De multe ori, insa, asta nu este suficient pentru ca pata sa devina invizibila. Si aici vine randul sarii de bucatarie, pe care o vei presara din abundenta pe pata si o vei lasa sa actioneze pana cand se usuca.

Sarea este puternic hidrofila, asadar va extrage din fibrele coovorului pana la ultima picatura de lichid, mai bine decat ar putea-o face servetelele. La final, tot ce ai de facut este sa aspiri bine.

4. Sarea impotriva petelor de grasime

Sarea poate fi folosita si pentru indepartarea petelor de grasime de pe covoare. Pentru asta se recomanda prepararea unui amestec de o parte sare si 4 parti alcool pentru frectie. Cu ajutorul unei perii, poti aplica amestecul profund in tesatura, in directia in care sunt tesute firele covorului. Odata grasimea indepartata, poti clati cu putina apa curata.

5. Sarea nu inlocuieste curatarea profesionala

Daca ai un covor care iti este drag si pe care doresti sa il pastrezi in buna stare pentru cat mai mult timp, va trebui sa fii dispus sa investesti in curatarea profesionala a acestuia de cel putin doua ori pe an. Gaseste o spalatorie de covoare in sectorul 3 sau cat mai aproape de unde locuiesti si programeaza cel putin doua interventii pe an.

Este foarte important sa apelezi la adevarati specialisti, nu la variante de compromis, de tipul spalatoriei de masini care curata si covoare, altminteri risti ca acesta sa fie distrus, sa se amestece culorile, sa fie afectata grosime fibrelor sau sa capete mirosuri neplacute.

Ingrijirea covorului este o etapa fireasca a intretinerii curateniei in orice locuinta. Cu putina rabdare si implicare, un covor de calitate poate dainui cel putin o generatie si, oricat de surprinzator ar parea, sarea te poate ajuta la asta, chiar daca nu inlocuieste o curatare profesionala efectuata la timp.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!