Ce este o banda LED si cum se monteaza?

in Ghid Practic Casa

Cu totii am auzit in ultimul timp de iluminatul cu banda LED, insa nu toata lumea stie exact ce este o banda LED, cum functioneaza si mai ales cum se monteaza aceasta. Asa ca hai sa vedem mai departe ce este si cum se monteaza o banda LED.

Banda LED

Ce este o banda LED?

Componentele principale ale unei benzi led sunt LED-urile, placile de circuite flexibile, rezistente si alte componente electronice. Benzile LED sunt fabricate prin utilizarea unui proces de montare la suprafata a LED-urilor pe circuitele flexibile, utilizand pe langa acestea rezistente, conectori si alte componente necesare.

O dioda emitatoare de lumina LED (Light Emmiting Diode) este o sursa de lumina semiconductoare care emite lumina atunci cand este strabatuta de curent. Electronii din semiconductor se recombina cu gaurile de electroni, eliberand energie sub forma de fotoni.

Culoarea luminii, corespunzatoare energiei fotonilor, este determinata de energia necesara electronilor pentru a traversa banda interzisa a conductorului. Lumina alba este obtinuta prin utilizarea mai multor semiconductori sau a unui strat de fosfor emitator de lumina pe dispozitivul semiconductor.

Cum se instaleaza banda LED?

Pasul 1

Incepeti prin a defini locatia de instalare, masurati incaperea, astfel incat sa fie cat mai usor sa stiti de ce putere aveti nevoie pentru a ilumina spatiul dorit. In functie de ceea ce doriti sa iluminati am putea defini 3 puteri de iluminat:

- 3-5 W/M: potrivit pentru evidentierea spatiilor mici sau a detaliilor mediului ambiant;

- 5-10 W/M: potrivit pentru iluminatul generalist a incaperilor obisnuite de locuit;

- peste 10 W/M: potrivit pentru incaperile care au nevoie de o iluminare puternica si intensa.

Pasul 2

Dupa ce ati definit puterea de care aveti nevoie si stiti cati metri liniari va sunt necesari pentru proiect, masurati banda in lungime si taiati dimensiunea potrivita in functie de necesitate. In general benzile led au marcaj special unde trebuie si pot fi taiate. Urmati indicatiile producatorului pentru a evita defectiunile.

Pasul 3

Este momentul sa instalati banda in locatia aleasa. Majoritatea modelelor au pe spate banda dubla adeziva pentru un montaj cat mai simplu, usor si rapid.

Cand lipiti banda, nu uitati sa lasati capetele libere pentru a putea astfel fi montati conectorii.

Pasul 4

In mod normal este indicat sa cumparati un kit complet (banda led+alimentare+controller) atunci cand vreti sa realizati un astfel de proiect de iluminat.

Asadar in acest pas ar trebui sa conectati banda LED la sursa de alimentare furnizata de producator pe care mai apoi sa o conectati la instalatia electrica a casei prin introducerea stecherului intr-o priza.

Daca nu va pricepeti la acest lucru si credeti ca va depaseste, atunci este indicat sa apelati la un instalator electrician care sa va ajute sa faceti legaturile necesare sau chiar modificarea sau extinderea anumitor circuite electrice.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!