Amenajarea spatiilor exterioare presupune mai mult decat simpla alegere a mobilierului, a gardurilor, a plantelor sau a materialelor folosite pentru pavarea aleilor. Un aspect foarte important, indicat de catre tendintele in amenajarile exterioare moderne, este iluminatul spatiilor exterioare.
Folosirea lampilor solare confera spatiilor un plus de eleganta, dar pentru aceasta este nevoie de o alegere corecta a acestor corpuri de iluminat. Iata cum sa alegi lampile solare pentru gradina si la ce mici detalii ar trebui sa fii atent.
Spatiul unei gradini este divizat in general in functie de tipul zonelor acesteia. Fiecare gradina va avea o zona de acces, o zona verde, dar si spatii mai greu vizibile. Pentru fiecare dintre acestea este recomandat sa alegi produse pentru iluminat folosind energia solara care sa te ajute sa definesti cat mai bine fiecare colt al gradinii tale.
Vei vedea ca exista lampi solare pentru perete, lampi solare pentru gradini, sau proiectoare pentru spatii exterioare. Fiecare dintre acestea se recomanda sa fie folosite in spatiile destinate, astfel incat aspectul gradinii sa fie vizibil imbunatatit.
Daca vrei ca gradina ta sa capete un aer de poveste, atunci tot ceea ce trebuie sa faci este sa achizitionezi cateva lampi de gradina pe care sa le poti monta de-a lungul aleilor sau in jurul foisorului.
Atentie insa, lumina ar trebui sa fie calda, daca intentionezi sa amenajezi un spatiu de relaxare sau de petrecere a timpului, iar lumina rece ar trebui sa o folosesti doar pentru proiectoarele de noapte, care trebuie sa iti ofere gradul de vizibilitate dorit.
Unele tipuri de lampi pot fi cu infigere in pamant, in vreme ce altele pot fi montate pe suprafata peretilor sau a foisoarelor, sau pe ziduri si garduri.
Cu siguranta intensitatea este un factor decisiv al alegerii, pentru ca in functie de acest parametru te vei putea bucura de o mai buna vizibilitate. Astfel, in loc sa alegi cateva lampi cu intensitate redusa la nivel de iluminare, poti opta pentru lampi cu mai multi lumeni, implicit si pentru o putere mai mare a acestora.
Intensitatea, exprimata in lumeni, iti va indica si suprafata pe care o acopera aceste corpuri de iluminat. Cu cat intensitatea de iluminare este mai mare cu atat suprafata acoperita va fi si ea mai ampla.
Daca nu stii sigur ce produs sa alegi, cel mai indicat este sa te documentezi inainte, citind specificatiile tehnice ale produselor, pentru a fi sigur ca gradina ta se va bucura de o iluminare corecta. Cere ajutorul specialistilor daca nu intelegi anumite informatii sau daca ai nevoie de raspunsuri suplimentare.
Pentru ca gradina va fi intotdeauna expusa intemperiilor si factorilor de mediu, alegerea unor lampi din materiale rezistente va fi imperios necesara. Astfel, va trebui sa te documentezi cu privire la rezistenta la umiditate, la foc si la temperaturi foarte ridicate, la socuri si la expunere la zapada sau inghet.
Chiar si in ipoteza lampilor cu montaj pe perete va fi necesar sa cunosti aceste lucruri, deoarece oricat de bine ai proteja corpurile de iluminat, folosind pergole retractabile sau aparatori, este practic imposibil ca acestea sa nu fie expuse.
Pentru ca in definitiv sunt produse menite sa schimbe aspectul gradinii tale, este recomandat sa alegi modele cu designuri cat mai atractive. Astfel, pe langa lista de caracteristici tehnice, nu uita sa analizezi daca un anumit tip de lampa se potriveste in amenajarea spatiului tau si daca prezenta acestui corp de iluminat imbunatateste experienta utilizarii gradinii in scop recreativ.
Acestea sunt doar cateva dintre aspectele pe care ar trebui sa le ai in vedere atunci cand alegi lampile pentru gradina, asa ca fa-ti un plan care sa contina toate aceste informatii si alege cunoscand detaliile relevante pentru amenajarea ta.