Cu cat s-au scumpit materialele de constructii in perioada 2021 - 2022?

in Financiar

Cuvantul de ordine al acestor zile este scumpiri. Ne confruntam cu o inflatie record, iar asta se vede in preturile care cresc de la o zi la alta la energie, carburanti, materiale de constructii, produse alimentare etc.

Scumpiri materiale de constructii

Scumpirea materialelor de constructii ii afecteaza pe producatori si distribuitori. Materiile prime sunt aduse preponderent din afara Europei, iar importurile vin la pachet cu taxe si costuri mari de transport. Criza materiilor prime a dus la scumpirea productiei materialelor, iar acest lucru se traduce prin scumpirea preturilor de la raft.

Evolutia preturilor materialelor de constructii in perioada 2021 - 2022

Scumpirile materialelor de constructii apar si in graficul de mai jos. Pentru o evolutie mai detaliata, perioada de timp a fost fragmentata in doua intervale: martie 2021 - octombrie 2021 (albastru) si octombrie 2021 - martie 2022 (rosu). Grafic scumpiri materiale de constructii

In primul interval de timp (martie 2021 - octombrie 2021) scumpiri record au fost inregistrate la fier beton (94%), panouri sandwich (93%) si OSB (85%). Cele mai mici cresteri au fost la BCA si fotovoltaice (5%), dar si la caramida (14%).

Cresterea accelerata a inflatiei in al doilea interval de timp (octombrie 2021 - martie 2022) alaturi de contextul pe care il traversam au dus la noi scumpiri. In ultimele 6 luni, cele mai mari cresteri au fost la fier beton (51%), la tevi rectangulare (38%) si la pavaj (35%). La polul opus regasim fotovoltaice, tencuiala decorativa si OSB (10%), acoperisuri (12%) si izolatii (15%).

Scump, domnule, scump!

Daca facem cateva calcule simple vom remarca ca in perioada martie 2021 - martie 2022 (albastru si rosu) cele mai mari scumpiri au fost la fier beton (145%), panouri sandwich (108%) si OSB (95%). De asemenea, cele mai mici cresteri de pret s-au inregistrat la fotovoltaice (15%).

Nu stim ce ne rezerva viitorul, dar specialistii afirma ca in perioada urmatoare vom avea parte de noi cresteri de pret, atat la materialele de constructii, cat si la alte categorii de produse.

Sursa: Vindem-Ieftin.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!