La ce riscuri te expui atunci cand construiesti fara autorizatie

in Legislatie

Perioada petrecuta la domiciliu, din cauza restrictiilor impuse de pandemie, a determinat tot mai multi romani sa isi indrepte atentia catre locuinte individuale, la curte. Asa se face ca a crescut simtitor si numarul solicitarilor pentru autorizatii de constructie. Dar sunt si situatii in care oamenii incearca sa triseze, iar consecintele nu sunt de ignorat.

Construire fara autorizatie

Potrivit datelor statistice transmise de catre Institutul National de Statistica (INS), in primul trimestru al acestui an, tot mai multi romani au ridicat case, in mod legal. Prin urmare, a rezultat o crestere cu 18% a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladirile rezidentiale, fata de valoarea din aceeasi perioada din 2020. Asa au si aparut noi oferte cu vile si case de vanzare in Iasi si in restul tarii. Si asta pentru ca, in primul trimestru din 2021, numarul autorizatiilor de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale a ajuns la 10.209, aproape jumatate dintre acestea fiind eliberate doar in luna martie.

Ce este autorizatia de construire

Autorizatia de construire constituie actul de autoritate al administratiei locale pe baza caruia se asigura aplicarea masurilor prevazute de Legea nr. 59/1991 referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea si functionarea constructiilor. In lipsa acestei autorizatii de construire, cei care construiesc se supun mai multor riscuri.

Amenzile sunt usturatoare

Cei care cred ca pot trisa fara probleme se insala. Caci consecintele pot duce chiar pana la desfiintarea constructiilor neautorizate. In primul rand, cei care incep lucrarile de constructie fara a avea o autorizatie de construire risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 100.000 lei, potrivit Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit in plus ca amenzile pentru lipsa autorizatiei de construire pot fi date pana la trei ani de la data terminarii in fapt a constructiei. Astfel, termenul de prescriptie a sanctiunilor nu incepe sa curga de cand a fost constatata de catre autoritati ridicarea unui imobil fara autorizatie de construire, ci de la data terminarii in fapt a imobilului.

In plus, autoritatile care vin in control si aplica amenzi, dispun si punerea in acord cu legea, adica obtinerea autorizatiei de construire. Desigur, poate fi decisa, intr-un final, si desfiintarea constructiilor, daca e cazul. Desfiintarea constructiilor ridicate fara autorizatie se dispune si daca expira termenul in care s-a pus in vedere obtinerea autorizatiei, atunci cand proprietarul a fost amendat.

Vecinii te pot da in judecata

Un alt risc la care se expun cei care ridica un imobil fara o autorizatie de construire este cel de a fi chemat in instanta de catre vecinii directi. Si nu de putine ori se intampla ca un proprietar sa faca anumite lucrari care ar necesita autorizatie si sa-si deranjeze vecinii care il reclama. Alte situatii care pot aparea sunt cele legate de apropierea fata de casa vecinului, amplasarea in teren astfel incat lumina soarelui sa fie obstructionata pentru cei din vecinatate sau chiar caderea apei de pe acoperis pe terenul alaturat. In momentul in care vecinii dau proprietarul respectiv in judecata, faptul ca acestuia i-a lipsit autorizatia de construire va atarna si mai mult in defavoarea sa si in sprijinul demersului vecinilor deranjati.

Imobilul nu este recunoscut

Cei ce construiesc fara autorizatie pot obtine mult mai greu recunoasterea ca proprietari ai constructiilor. In plus, nu pot inscrie imobilul la Cartea Funciara. Pana la decizia ICCJ din 2019, daca cineva construia pe propriul teren putea dobandi noua constructie, in temeiul accesiunii imobiliare artificiale. In cazurile in care nu exista autorizatie de constructie, persoanele care voiau sa intabuleze constructia in cartea funciara aveau nevoie de un document cu care sa faca acest lucru. Si cereau instantei sa constate operarea accesiunii imobiliare artificiale. Acum insa ocolirea legii nu mai poate fi realizata si, fara autorizatia de construire, imobilul nu poate fi intabulat.

Aceasta lipsa a intabularii imobilului inseamna ca persoana care a ridicat imobilul nu poate fi recunoscut ca proprietar al constructiei. In consecinta, nu o va putea instraina, nu va putea sa puna ipoteca asupra ei. Iar cand va face obiectul unei succesiuni sau mosteniri va produce probleme urmasilor.

Cum sa obtii certificatul de atestare

Anul trecut, a fost adoptata o lege care le permite celor care au construit fara autorizatie sa intre in legalitate. Daca sunt indeplinite o serie de criterii, cei care au ridicat constructii fara autorizatie pot obtine un certificat de atestare sau o adeverinta privind edificarea unei constructii care le-ar permite si inscrierea in cartea funciara a imobilului respectiv.

Pentru a putea obtine un astfel de certificat/adeverinta, este necesara indeplinirea urmatoarelor conditii:

- constructia sa fi fost facuta fara autorizatie de construire;

- aplicarea unor sanctiuni nu mai este posibila, din cauza ca s-a implinit termenul de prescriptie;

- a fost facuta o expertiza tehnica cu privire la "respectarea cerintelor fundamentale aplicabile privind calitatea in constructii, inclusiv cu incadrarea in reglementarile de urbanism aprobate, care sa confirme situatia actuala a constructiilor si respectarea dispozitiilor in materie si a unei documentatii cadastrale";

- prin expertiza s-a constatat respectarea conditiilor mentionate la punctul precedent.

Prin urmare, nu toti cei care au construit fara autorizatie vor putea sa obtina acest certificat pentru a-si inscrie imobilul astfel construit in cartea funciara. Mai exact, remediul descris mai sus nu va servi celor care au ocolit legea pentru a putea deveni proprietari.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!