Candelabru. Ce marime ar trebui sa aleg?

in Decoratiuni

Ghid de marimi pentru candelabru

Exista o gama larga de candelabre care variaza in dimensiune, finisaj si stil, selectarea potrivirii ideale poate deveni o sarcina dificila. Daca inca nu sunteti sigur ce stil de candelabru doriti, consultati oferta noastra pentru diferite tipuri de candelabre. In acest articol, vom aborda in profunzime cum sa alegeti candelabru de dimensiunea potrivita, care va adauga o ambianta si stil grozav casei dvs.

Candelabre

Alegerea candelabrului de dimensiunea potrivita nu este o sarcina usoara, deoarece exista atat de multe variabile si uneori nici nu stim de unde sa incepem. Care ar trebui sa fie dimensiunea potrivita pentru un candelabru? Un candelabru mic se poate pierde cu usurinta daca este un spatiu mare si nu poate oferi un element de design puternic, in timp ce un candelabru mare poate fi prea coplesitor intr-un spatiu mic.

Candelabrul potrivit este proportional cu inaltimea si latimea camerei, precum si cu dimensiunea mobilierului din camera.

Iata cateva reguli generale care se aplica majoritatii spatiilor:

1. CUM ALEGEM DIAMETRUL CANDELABRULUI

Masurati lungimea si latimea spatiului unde doriti amplasarea corpului de iluminat si le inmultiti pentru a afla suprafata. Pentru incaperi de:

  • 8-11 mp este indicat un candelabru cu diametrul de 30 cm
  • 12-16 mp este indicat un candelabru cu diametrul de 40 cm
  • 17-23 mp este indicat un candelabru cu diametrul de 50 cm
  • 24-30 mp este indicat un candelabru cu diametrul de 60 cm
  • 31-36 mp este indicat un candelabru cu diametrul de 80 cm

Pentru suprafete mai mari de 35 mp, este indicat sa optati pentru amplasarea mai multor corpuri de iluminat, atat pe tavan, cat si pe pereti sau podea. Cea mai mare greseala pe care o fac adesea oamenii este sa monteze un corp de iluminat cu un flux luminos foarte mare in mijlocul tavanului. Aceasta solutie este una cat se poate de ineficienta, intrucat o lumina puternica creeaza o atmosfera inconfortabila ce duce la anxietate. Mai multe detalii despre acest subiect puteti gasi in articolul nostru Cum alegi corect corpurile de iluminat pentru living.

2. CUM ALEGEM INALTIMEA CANDELABRULUI

Masurati inaltimea in metri de la podea la tavan a spatiului, inmultiti cu 20 iar rezultatul va fi inaltimea aproximativa pentru candelabru in centrimetri.

Candelabre

De exemplu, pentru o camera cu inaltimea de 2,5 metri: 2,5 X 20 = 50.

Candelabrul ar trebui sa aiba o inaltime de aproximativ 50 cm.

3. CUM ALEGEM LA CE INALTIME TREBUIE SA FIE ATARNAT CANDELABRUL

Daca agatati candelabru pe o podea deschisa, partea inferioara a candelabrei ar trebui sa fie la cel putin 2 metri distanta de podea.

Candelabre

Daca agatati candelabrul deasupra unei mese, partea inferioara a candelabrului ar trebui sa fie la 75 pana la 90 de centimetri de blatul mesei.

Candelabre

Alte reguli care se pot aplica pentru diferite tipuri de spatii.

Sala de mese / Sufragerie

Daca agatati un candelabru deasupra mesei dvs., puteti decide dimensiunea candelabrului si in functie de dimensiunea acesteia. In general, recomandam ca latimea sau diametrul candelabrului sa fie intre 1/2 si 2/3 din latimea mesei.

De exemplu, sa presupunem ca aveti o masa cu 80 cm latime si 160 cm lungime.

Daca alegeti un candelabru rotund, diametrul acestuia ar trebui sa fie intre 40 (80 x 1/2) si 53 (80 x 2/3) centimetri.

Daca alegeti un candelabru dreptunghiular, latimea acestuia ar trebui sa fie intre 40 si 53 cm, iar lungimea ar trebui sa fie de 80 pana la 106 cm (la fel si aici 1/2 pana la 2/3 din lungimea mesei de sufragerie).

Foaier cu 2 etaje si scari

Pe langa regula generala ca partea inferioara a candelabrului ar trebui sa fie la cel putin 2 metri fata de podea, pentru casa scarilor dintre doua etaje, ceea ce trebuie sa luati in considerare este cum va arata de la etajul doi. In general, candelabrele scarilor vor fi o alegere buna pentru spatiu. In ceea ce priveste plasarea, mai jos sunt doua indrumari frecvent intalnite:

Candelabre
  • Orientarea generala este de a folosi etajul al doilea ca punct de referinta. Agatati candelabrul putin mai jos decat sau in partea de sus a scarii. In acest fel, cand va aflati in varful scarii, partea superioara a candelabrului va fi la nivelul ochilor dvs.
  • Pe de alta parte, multi designeri pledeaza pentru plasarea independenta doar pentru a face din candelabru punctul central sau pentru a plasa candelabrul alaturi alte caracteristici arhitecturale. De exemplu, daca exista o fereastra mare, acesta ar trebui sa fie centrat pe fereastra pentru cea mai buna vedere din exterior.

Coridoare lungi

Dimensiunea candelabrelor pentru hol ar trebui sa fie determinata de latimea holului. Multiplicati latimea holului in metri cu 20 si obtineti diametrul candelabru.

De exemplu, daca latimea holului este de 2,5 metri, diametrul candelabrului ar trebui sa fie de aproximativ 50 (2,5 x 20) cm.

Daca optati pentru candelabre atunci cand vreti sa decorati holurile lungi, va recomandam intotdeauna sa le aveti:

  • Centrat in mijlocul holului
  • Distantat intre 2,5 si 3 metri
  • Cel putin 2 metri de la podea pana la baza candelabrului.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!