in Recomandari
Lucrarile de santier necesita alegerea cu atentie a dispozitivelor si utilajelor folosite, iar uneori aceasta poate fi o problema, mai ales daca nu esti tocmai familiarizat cu informatiile. Din acest motiv am pregatit pentru tine un ghid al alegerii utilajelor necesare pe santier, astfel incat aceasta etapa sa nu iti dea batai de cap.
In unele cazuri, in lucrarile de santier vei avea nevoie doar de cateva utilaje specifice, asa cum sunt incarcatoarele frontale Caterpillar, compactoarele sau excavatoarele. Acestea sunt cele mai cunoscute utilaje de constructii, dar si cele mai folosite, drept pentru care le poti include in lista de cumparaturi.
In functie de etapele de lucru din santier, fie ca vorbim despre excavatii, incarcari ale materialelor/deseurilor din constructii sau despre compactarea tipurilor de sol ca urmare a recomandarilor geologice vei avea nevoie de un utilaj special, pregatit sa realizeze lucrarile rapid si eficient.
Daca un santier e redus ca dimensiuni, atunci variantele mini ale utilajelor vor fi cele mai potrivite. Miniexcavatoarele sau incarcatoarele de dimensiuni reduse te vor ajuta acolo unde este nevoie de interventii punctuale rapide sau unde utilajele mari nu ar reusi sa lucreze, din considerente de spatiu.
Pe de alta parte, intr-un santier mare, unde se construieste intens, vei avea nevoie de utilaje de mari dimensiuni; numarul acestora depinde foarte mult de dimensiunea lucrarii. Lucrarile de realizare a drumurilor sau santierele unde se construiesc cladiri foarte mari vor necesita chiar mai multe utilaje de acelasi tip, de la compactoare la incarcatoare, de la excavatoare la incarcatoare pe senile, roti sau alte utilaje.
Unele utilaje pot fi bune pentru o gama ampla de lucrari, fiind robuste si indeplinind mai multe functii. Buldozerul, spre exemplu, poate indeplini si rol de excavare, iar acest lucru inseamna un utilaj in minus in unele conditii. Atentie insa, pentru ca nu toate utilajele pot face si munca altora, asa nu trebuie sa le suprasoliciti, ci sa le folosesti conform specificatiilor producatorilor.
Unele utilaje au limite in ceea ce priveste folosirea, iar acest lucru ar trebui sa te determine sa alegi cu grija produsul potrivit. Vei vedea, spre exemplu, ca exista miniexcavatoare care au extinsa limita de tonaj de ridicare la 2,5 -3 tone, iar acest lucru este in mod cert un avantaj al utilizarii lor.
Pentru a sti exact ce utilaj se potriveste intr-un anumit context ar trebui sa ai in vedere si felul in care se comporta terenul sub sarcina. De regula, aceste caracteristici se obtin din studiul geotehnic, astfel incat sa poti sti care este limita de capacitate portanta a terenului.
Uneori, se poate sa consideri ca un utilaj poate fi prea scump pentru achizitionare directa, asa ca poti lua in calcul inchirierea lui. Atentie, insa! E recomandat sa alegi doar firme specializate, care iti ofera consultanta si utilaje de calitate si de care clientii sunt multumiti.
De asemenea, daca optezi pentru achizitionarea unui utilaj la mana a doua ar trebui sa verifici si caracteristicile, tocmai pentru a fi sigur ca utilajul poate realiza ce promite. Cumparand insa de la dealeri autorizati vei avea garantia ca utilajul cumparat/inchiriat raspunde cerintelor tale de lucru.