Dotarea unei case smart: 3 echipamente must-have

in Ghid Practic Casa

Traim vremuri in care tehnologiile smart sunt prezente la tot pasul si ne folosim de ele zi de zi, uneori chiar fara sa ne dam seama.

Dotarea unei case smart: 3 echipamente must-have

Sursa foto

Aceste tehnologii au ajuns astfel sa faca parte din viata noastra, gasindu-si aplicabilitate in cele mai diverse domenii. Asa s-a ajuns la conceptul de casa smart, care defineste o locuinta dotata cu cele mai noi tehnologii, ce o fac sa fie mai sigura, mai confortabila si mai eficienta energetic.

Intr-o astfel de locuinta, totul trebuie sa fie smart, iar in cele ce urmeaza iti prezentam cateva echipamente care nu au voie sa lipseasca dintr-o casa inteligenta.

Videointerfonul

Vom incepe cu intrarea, care trebuie sa fie securizata cu un videointerfon, adica varianta smart a interfonului clasic. Dispozitivul asigura si legatura video intre cei din casa si persoana care apeleaza, putand sa vezi cine te cauta, inainte de a raspunde. In acest fel, poti evita vizitele nedorite, daca pur si simplu nu ai chef sa comunici cu persoana respectiva in acel moment.

Mai mult de atat, un astfel de aparat poate fi folosit si ca sistem de monitorizare, accesand in orice moment camera pentru a vedea imagini din zona strazii. Vorbim de un dispozitiv smart, asa ca imaginile pot fi accesate de oriunde, prin intermediul unei aplicatii de pe telefon, iar aparatul poate fi chiar programat sa le inregistreze. Functiile acestuia pot fi imbunatatite si cu ajutorul a diferite accesorii pentru interofoane sau videointerfoane.

Termostatul inteligent

Un astfel de dispozitiv iti permite sa monitorizezi si sa controlezi in orice moment temperatura din casa, chiar si atunci cand esti la sute de kilometri distanta. Tot prin intermediul unei aplicatii mobile, termostatul smart poate fi accesat si programat sa porneasca sau sa se opreasca la diferite ore.

Astfel, daca ai plecat in vacanta la schi si ai uitat sa opresti centrala, nu e nicio problema pentru ca o poti face direct de pe partie, cu o simpla comanda din telefon. Tot in acest mod, poti programa centrala sa reporneasca in ziua in care te intorci acasa, cu cateva ore inainte de a ajunge, si astfel vei gasi casa incalzita.

Un termostat inteligent isi poate face singur un program de functionare, in functie de programul utilizatorilor, pe care il memoreaza.

Sistemele de securitate

Siguranta este un alt aspect pe care pun accent casele smart, existand echipamente care permit monitorizarea non-stop a locuintei. Astfel, un sistem de supraveghere video conectat la o aplicatie, te ajuta sa vezi oricand ce se intampla in curte, pe strada sau in casa, accesand de la distanta la camerele video. Totodata, imaginile raman stocate timp de mai multe zile pe un suport de date, astfel ca poti vedea ce s-a intamplat intr-o anumita zi la o anumita ora.

Un sistem de alarma inteligent nu trebuie nici el sa lipseasca din dotarea unei case smart. Acesta este conectat la telefonul utilizatorului, trimitand notificari atunci cand se declanseaza alarma ca urmare a unei tentative de intrare prin efractie. Totodata, poate fi activat si dezactivat de la distanta tot prin intermediul telefonului, iar senzorii de miscare pot face diferenta intre animalele de companie si eventualii intrusi. Astfel, se declanseaza doar cand cineva incearca sa forteze intrarea in casa, putand fi conectat si cu dispeceratul Politiei sau al unei firme de paza. In momentul in care se declanseaza alarma, se transmite o alerta si in dispecerat, iar echipele de interventie se pot deplasa imediat la fata locului.

Acestea sunt doar trei din cele mai importante echipamente cu care trebuie sa fie dotata o casa smart, insa lista poate continua cu o serie de alte dispozitive din gama electrocasnicelor, a instalatiilor, echipamentelor pentru casa si gradina si multe altele.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!