Pentru unele dintre lucrarile de amenajare interioara ai nevoie de mana unui mester priceput, dar exista si o alta categorie pe care, cu putina rabdare, atentie si, eventual, cu ajutorul unui prieten, le vei putea realiza singur, iar rezultatul sa fie unul reusit. Vei avea satisfactia lucrului realizat cu propriile tale maini pentru locuinta ta si vei face o importanta economie la buget, iar banii pot fi investiti in achizitia unor materiale calitative.
O pardoseala frumosa schimba complet aspectul unei incaperi. Daca ai luat in calcul o astfel de operatie de amenajare interioara, primul pas este alegerea tipului de parchet, culorii, materialelor si accesoriilor necesare. Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg cel mai des parchetul laminat este tocmai usurinta instalarii acestuia. Montarea parchetului laminat nu genereaza praf si nici moloz. Operatiunea este curata, foarte rapida si va decurge fara niciun fel de probleme daca respecti cateva reguli simple:
Urmand aceste instructiuni lucrarea va fi gata foarte repede, in conditiile in care laminatul nu are nevoie de niciun fel de sistem de prindere, placile imbinandu-se natural, prin sistemul "click".
Chiar daca la prima impresie pare o treaba complicata, dupa ce o vei incerca o sa ai in mod real dovada ca este una dintre cele mai simple lucrari de amenajare interioara.
Singurul lucru ceva mai complicat este curatarea peretilor pe care vrei sa aplici un nou strat de vopsea. Daca acestia atata bine, nu au crapaturi sau gauri, simpla lor spalare cu apa este suficienta. Ai nevoie de burete si apa curata pe care sa o inlocuiesti frecvent. Foloseste apa calda si va fi mai usor.
Cat timp se usuca peretii, trebuie sa alegi tipul de vopsea lavabila (mata, semi-lucioasa, lucioasa, satinata), culoarea si cantitatea necesara. Fiecare cutie are si indicatii legate de suprafata pe care o acopera, exprimata in metri patrati. Calculezi aria peretilor si vei stii cu o mica aproximatie de cata vopsea ai nevoie. Tot ceea ce mai ai de facut este sa alegi un trafalet calitativ si sa respecti indicatiile producatorului referitoare la diluarea si amestecarea vopselei lavabile.
Un sfat: noteaza codul de culoare al vopselei utilizate, pentru a gasi usor nuanta utilizata in cazul in care ceea ce ai cumparat initial nu-ti ajunge.
Este printre cele mai comode solutii de amenajare interioara. Este foarte practic, schimba complet aspectul unei incaperi, are capacitatea de a contribui la izolarea termica si fonica. Pentru ca efectul sa fie unul pe masura asteptarilor alege cu atentie modelul. Exista variante plane si 3D. Acestea din urma creeaza umbre datorita profilului, ceea ce are impact asupra amenajarii, care poate sa fie placut sau inconfortabil, in functie de stilul de design si de preferintele personale. Nu in ultimul rand, va trebui curatat periodic de praf.
Masoara de cateva ori inainte de a stabili exact care este suprafata pe care vrei sa o acoperi si ia in calcul si cateva placi de rezerva, pentru retusuri sau inlocuiri viitoare.
Peretele pe care se monteaza tapetul de acest tip trebuie sa fie curat si uscat. Este ideala utilizarea lui doar pe pereti izolati termic, pentru a preveni formarea condensului si a mucegaiurilor sub tapet, in cazul peretilor exteriori. Procedura de montare este simpla. Tot ce ai de facut este sa desfaci folia protectoare si sa lipesti tapetul pe perete.
Pe lista cu lucrari de amenajare pe care le mai poti face singur se mai regasesc: montarea lustrelor (numai dupa ce decuplezi sigurantele din tabloul electric), a tapetului clasic, dar si vopsitul peretilor, a unor piese de mobilier sau a elementelor din lemn, cum ar fi usile si tocurile acestora. La fel de usor poti reface tapiteria unor scaune, poti realiza o husa pentru canapea. Oricare dintre aceste lucrari iti vor spori indemanarea si satisfactia lucrului realizat cu mana ta.
Sursa foto: Shutterstock.com