Sudura in puncte: 5 lucruri de stiut

in Ghid Practic Casa

Sudura in puncte este un proces care poate fi folosit pentru imbinarea unor foi metalice. Electrozii fac contact pe suprafetele placii, aplicand presiune si generand curent electric care produce caldura necesara topirii materialelor - asa cum sunt otelurile cu un continut scazut de carbon. Descopera cinci lucruri de stiut despre sudura in puncte!

Sudura in puncte: 5 lucruri de stiut

Sudura in puncte functioneaza prin aplicarea de presiune si de caldura

Pentru a suda foile de metal fara a utiliza material de umplutura este nevoie sa aplici caldura si presiune. Electrozii de cupru in forma de aliaj transmit curent electric prin piesele de sudura, generand caldura. Astfel, materialul se topeste, iar partile fuzioneaza in momentul in care curentul se opreste, dar presiunea electrozilor e mentinuta in continuare. Prin urmare, metalul topit se solidifica in acel punct pentru a forma imbinarea.

Cel mai bun material pentru sudura in puncte este otelul

Otelul cu un continut scazut de carbon este ideal pentru sudura in puncte. La acesta se adauga:

  • aluminiul (cu conditia sa fie folosite niveluri foarte mari de curent pentru a compensa rezistenta scazuta a materialului)
  • cuprul si aliajele sale (atata timp cat nu sunt folositi electrozii conventionali din aliaj de cupru)
  • otelul zincat (desi acest material se poate degrada destul de usor, iar calitatea sudurii poate fi afectata)

Caroseria unei masini contine in jur de 5.000 de puncte de sudura

In industria auto, aparatele de sudura in puncte sunt automatizate cu ajutorul unor roboti ce formeaza un sistem de manipulare a pieselor care circula pe linia de productie. Astfel, cele aproximativ 5.000 de puncte de sudura pentru realizarea unei caroserii se formeaza foarte repede, iar productia este accelerata.

Cele mai comune exemple de parti auto care sunt imbinate cu ajutorul acestui tip de sudura sunt cadrele de usi, aripile masinii, capotele si usile. Nu doar atat, dar sudura in puncte mai este folosita si pentru a atasa tubulatura la suporturi, precum si pentru a realiza conexiunea conductelor de combustibil.

Sudura in puncte este perfecta pentru materiale usoare

Alt motiv pentru care industria auto utilizeaza sudura in puncte este faptul ca materialele folosite sunt foarte usoare. Autovehiculele moderne au o greutate mult mai mica decat cele fabricate cu 50 de ani in urma, iar acest lucru imbunatateste atat accelerarea cat si manevrabilitatea masinii, precum si franarea. Nu in ultimul rand, materialele usoare sunt mai ieftine si mai potrivite pentru a fi sudate in puncte, rezultatul fiind o sudura mult mai rezistenta.

In ce alte industrii este folosita sudura in puncte?

Pe langa industria auto, sudura in puncte este un proces-cheie pentru a duce la bun sfarsit productia de obiecte finite in industria aerospatiala, feroviara si de constructii. Nu doar atat, dar suntem inconjurati de obiecte care au fost create cu ajutorul acestui tip de sudura, chiar si atunci cand ne aflam in propria locuinta sau mergem la un consult medical. Inclusiv electrocasnicele, mobilierul metalic si echipamentele medicale sunt realizate prin sudura in puncte.

Acum ca stii care este principiul pe baza caruia functioneaza sudura in puncte, ce materiale se pot imbina si in ce industrii se foloseste, ai o perspectiva mai ampla asupra procesului de sudura in puncte si aplicatiile sale.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!