Bucatarie in stil nordic: 5 aspecte esentiale

in Decoratiuni

Stilul nordic de amenajare si decorare a caminului este deja consacrat in lume prin simplitatea, functionalitatea si rafinamentul sa. Bucataria in stil nordic nu face exceptie asa ca poate fi chiar primul concept de design nordic pe care l-ai putea aduce la tine in casa.

bucatarie in stil nordic

Sursa foto

Stilul nordic s-a nascut la inceputul secolului 20, acesta fiind raspandit in restul tarilor europene la inceputul secolului 21. Bucataria in stil nordic este un trend decorativ cu origini scandinave, suedia, Danemarca, Finlanda si Norvegia fiind tarile cele mai reprezentative ale acestui stil. Descopera in cele ce urmeaza o serie de aspecte definitorii caracteristice unei bucatarii amenajate in stil nordic.

1. Minimalismul dominant

Caracterul minimalist este primul element care defineste o bucatarie in stil scandinav. Trebuie, totusi, mentionat ca minimalismul nu este prezent, pur si simplu. El este intotdeauna completat de caracterul practic si functionalitate, trasaturi ce definesc, de asemenea, in profunzime, stilul scandinav. Minimalismul, care in designul nordic se traduce prin "mai putin este superior", se exprima printr-o serie de aspecte destul de evidente. in primul rand cantitatea de accesorii si mobilier din bucatarie este limitata. Cu toate acestea exista un element cheie al bucatariei pe care se concentreaza atentia, iar acesta poate fi podeaua sau masa. Un alt aspect minimalist il reprezinta manerele dulapurilor si sertarelor care lipsesc in totalitate sau sunt invizibile. La fel sta situatia si in cazul solutiilor inteligente de depozitare pentru pahare si uneltele de bucatarie.

2. Linii curate si clare

In designul unei bucatarii in stil nordic se aleg piese cu finisaje clare, netede. De aceea, in proiectarea mobilierului se opteaza pentru linii curate si simple. Un fundal de marmura lustruita intregeste acest aspect de curat, neted, proaspat. De asemenea, un blat de marmura sau chiar din lemn redau aceleasi impresii, degajand si o nota de delicatete si eleganta. Poti produce diverse jocuri in asamblarea diferitelor modele si texturi; trebuie doar sa mentii grija si sa pastrezi simplitatea si eleganta, pentru a nu intra in coliziune si produce un amestec nespecific.

3. Albul si culorile nesaturate

Bucatariile albe sunt cheia in conceptia minimalismului si a simplitatii, mai ales datorita necesitatii unui loc luminos si spatios. In bucataria nordica, albul cu siguranta este eroul, incepand de la pereti pana la ustensilele si accesoriile indispensabile unui asemenea loc. Cu toate acestea, deseori, exista optiuni si pentru culori; acestea sunt neutre dar nu monocrome, deschise, moi sau in general nesaturate. In primul rand, in combinatie cu albul pot intra negrul, pentru un contrast indraznet, dar si griul sau bejul. Si lemnul poate fi folosit in combinatii de alb chiar daca este de culoare deschisa, cum ar fi stejarul, fagul, frasinul si artarul. Este vorba, in primul rand, despre lemnul dulapurilor si al pardoselii, sau de cel al mesei si scaunelor. Un gen particular al scaunelor in stil nordic este si acela cu spatar tip fus. Alege un scaun de bucatarie cu design simplu, dar modern si vei vedea ca se incadreaza perfect in bucataria ta. De principiu, paleta de culori si accentele dorite trebuie folosite cu moderatie, tocmai pentru ca impactul sa fie maxim. In acelasi timp, pastelurile moi, tonurile pamantii sau rozul ruginit pot contribui la crearea unui aspect sic, simplu, cald si primitor.

4. Lumina si iluminatul in stilul nordic

Intentia primordiala este aceea de a mentine camera luminoasa si de a crea o atmosfera primitoare si deschisa. Ferestrele pot sa nu fie acoperite de perdele sau jaluzele pentru a maximiza in acest fel cantitatea de lumina naturala. Daca insa se opteaza pentru perdele sau draperii, acestea trebuie sa fie albe si transparente pentru a mentine tonul intregii incaperi.

Iluminatul artificial trebuie sa indeplineasca acelasi obiectiv. In conceptia nordica exista trei tipuri bine definite de iluminat artificial, pentru a crea un spatiu confortabil, primitor dar si practic. Acestea sunt iluminatul pentru lucru, general si de ambianta. Cel de lucru asigura o lumina directa si concentrata in mod particular pe o suprafata bine definita, cum ar fi aragazul sau blatul. Iluminatul general degaja o lumina uniforma in intreg spatiul bucatariei. La randul sau, iluminatul de ambianta este folosit pentru a crea o atmosfera placuta in bucatarie prin luminarea unei anumite zone a acesteia, cum ar fi spatiul in care se serveste masa. Pentru aceste tipuri de iluminat artificial cel mai adesea se folosesc luminile cu pandantiv si becuri LED.

5. Accesoriile modelului nordic

Designul unei bucatarii in stil nordic impune alegerea si utilizarea inclusiv a unor accesorii bine concepute, care sa reziste timpului, atat din punct de vedere functional, cat si estetic. Accesoriile specifice unei asemenea bucatarii completeaza perfect stilul nordic al designului. Inclusiv aceste accesorii trebuie sa mentina dezordinea la un nivel minimum. Pentru aceasta, alege containere pentru o depozitare rationalizata, electrocasnice de mici dimensiuni si diverse articole specifice, pentru a mentine atmosfera calma si neaglomerata.

Din punct de vedere estetic iti poti accesoriza mobilierul existent in bucatarie cu textile naturale, poti adauga mici piese de arta de perete sau chiar un decor mural. De asemenea, un alt gen de accesorizare pentru modelul nordic il reprezinta prezenta in bucatarie a ghivecelor cu plante si flori proaspete. Ghivecele pot fi inclusiv suspendate, iar stropul de verde va aduce o gura un aer proaspat si culoare. O idee foarte potrivita acestui spatiu ar fi gradina de ierburi specifice bucatariei, instalata pe un raft sau pe un pervaz, ierburi care te vor ajuta sa aduci si un element de prospetime preparatelor tale.

Intreaga conceptie a stilului nordic este gandita in jurul diverselor modalitati de a aduce mai multa lumina in incapere, acest lucru fiind datorat lunilor lungi si reci de iarna in care lumina naturala lipseste. Foloseste sfaturile de mai sus si vei fi multumita de rezultate.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!