Cum sa dai casei tale un aer provensal

in Decoratiuni

Daca sudul Frantei este o inspiratie pentru tine in ceea ce priveste decorul interioarelor, cu siguranta esti o persoana care apreciaza deopotriva valorificarea elementelor traditionale, confortul, dar si o paleta cromatica de tonuri calde. Daca vrei sa transpui toate aceste elemente si in propria ta locuinta, iata cateva idei pe care sa le ai in vedere pentru a da casei tale un aer provensal.

Bucatarie stil provensal

Bucataria este inima casei

Pentru francezi bucataria este prin excelenta un spatiu al convivialitatii. Dincolo de aspectele sale practice, acesta este locul in care familia se reuneste in fiecare zi, pentru unele dintre momentele cele mai placute si relaxante ale zilei. Asadar, amenajarea bucatariei tine foarte mult seama si de stilul de viata al celor care o folosesc. Dincolo de aceste aspecte, daca vrei o bucatarie cu aspect provensal, ar fi recomandat sa optezi pentru o gresie in nuante de bej, ocru luminos sau alte tonuri pamantii care te duc cu gandul la placile de teracota. In ceea ce priveste faianta, poti opta pentru culori mai deschise sau chiar pentru placi cu imprimeuri vintage. Mobila este foarte importanta. Alege piese din lemn, cu un design clasic, dar in culori vesele precum: bleu, verde, lila sau chiar turcoaz stins. O masa mare de lemn ar fi ideala pentru a completa ambianta, desigur, daca spatiul iti permite. Nu uita sa adaugi si cateva ghivece cu flori si plante aromatice, nelipsite din orice bucatarie din sudul Frantei.

Un living confortabil

Un living provensal imbina in mod armonios elemente de decor cu aer vintage, traditional, cu acel confort specific vietii moderne. In casele frantuzesti din aceasta regiune nu vei gasi niciodata mobilier modern, in stare perfecta, asa ca daca iti doresti acest stil in casa ta, ar fi bine sa te orientezi spre magazinele care vand mobila second hand, fie ca este sau nu reconditionata. Acest tip de decor pune mai curand accent pe valorificarea trecutului decat pe perfectiunea pieselor de mobilier. Jocurile de contrast nu sunt neobisnuite, iar culorile stralucitoare gasite in natura din sud sunt o inspiratie. Asadar, poti opta pentru nuante precum: verde olive, turcoaz, lavanda, galben pal sau verde deschis. Este recomandat sa nu alegi mai mult de doua astfel de culori intense. Ele sunt perfecte pentru textile, articole de decor sau pentru a vopsi piesele de mobilier din lemn. Pe de alta parte, este mai bine ca pentru pereti, podea si tavane sa alegi culori neutre, care dau senzatia unui spatiu mai mare si mai luminos. Tablourile, lampile din ceramica sau fier forjat cu abajur de panza imprimata cu motive florale, tapiseriile si ghivecele mari cu plante trebuie integrate si ele in decor, oferind sufrageriei tale un aer confortabil.

Dormitorul - un spatiu al relaxarii

Pentru un dormitor in care sa te simti pe deplin relaxat, alege culori pastel luminoase, atat pentru mobilier, cat si pentru tesaturi. Pentru a crea din punct de vedere vizual o coerenta la nivelul intregii locuinte, opteaza pentru pereti, podea si tavane tot pentru culori neutre.

Tapetul este mai curand neobisnuit in Proventa, insa il poti folosi atat timp cat respecti paleta de culori specifica si are un imprimeu relativ discret. Tesaturile sunt foarte importante in traditia sudului Frantei si sunt alese cu o atentie deosebita. In general trebuie sa fie materiale naturale, precum inul, bumbacul si, pentru ca nu beneficiem de aceeasi clima, lana. De obicei, perdelele, cuverturile de pat sau pernele au modele florale. In ceea ce priveste mobila, orienteaza-te catre piese din lemn masiv. Nu este nevoie ca toate sa fie din aceeasi gama. Adauga o nota de eclectism alegand piese de mobilier diferite, dar avand grija ca nuantele lemnului sa fie compatibile si sa se armonizeze. De asemenea, poti opta pentru un pat forjat in dormitor, cu sau fara baldachin.

Cu toate ca stilul provensal este unul rustic, nu ii lipsesc rafinamentul si eleganta, subliniate mai ales la nivel de detalii. Daca esti un admirator al acestui stil, tine seama de sfaturile de mai sus pentru a aduce un pic din frumusetea sudului Frantei in casa ta.

Sursa foto: Shutterstock. com

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!