Reconditionarea mobilierului de gradina: 9 recomandari

in Ghid Practic Casa

Vrei sa faci o schimbare in gradina si sa readuci la viata mobilierul frumos de alta data? Descopera recomandarile noastre din randurile care urmeaza!

Reconditionarea mobilierului de gradina

Curata foarte bine mobilierul

Mobilierul de gradina, in special, este expus intemperiilor (ploaie, vant, inghet, zapada, viscol), murdariei, prafului sau radiatiilor UV. Orice reconditionare a acestuia necesita o atenta pregatire din partea ta, curatarea suprafetelor fiind foarte importanta.

Slefuieste in profunzime

Daca mobilierul prezinta urme de murdarie, mucegai, zgarieturi sau este foarte scorojit, trebuie sa slefuiesti in profunzime. Poti incepe procesul cu ajutorul unor hartii abrazive, crescand granulatia acestora pe masura ce inaintezi spre fibra lemnoasa. La nevoie, foloseste un smirghel electric sau pile rotative pentru detaliile decorative.

Chituieste cu grija suprafetele

Daca ai observat crapaturi pe suprafata lemnului, este bine sa le chituiesti si sa le netezesti apoi prin slefuire.

Foloseste un pistol cu aer comprimat

Pistolul cu aer comprimat are diferite intrebuintari care iti pot fi de mare folos atunci cand vrei sa reconditionezi mobilierul de gradina. Spre exemplu, poti folosi pistolul de suflat pentru indepartarea prafului si a aschiilor rezultate in urma slefuirii sau pistolul de vopsit pentru o pulverizare uniforma a culorii.

Aplica bait pentru evidentierea modelului lemnos

Dupa curatare si slefuire, trebuie sa te hotarasti ce aspect doresti sa aiba mobila reconditionata. Daca ti-ar placea sa pastrezi farmecul rustic al lemnului, atunci este cel mai bine sa aplici un strat de bait. Alege-l in functie de tipul lemnului din care este confectionata mobila, pentru o culoare autentica, sau poti da o nuanta diferita, daca alegi un bait asociat unui alt tip de lemn.

Vopseste daca vrei o schimbare

In locul baitului, poti alege o vopsea pentru mobilier de exterior. Aceasta trebuie sa fie rezistenta la intemperii si sa protejeze lemnul in timp. In general, este necesara aplicarea a doua straturi de vopsea, cu slefuire delicata intre ele.

Finiseaza cu un lac protector

Lacul protector se poate aplica fie dupa uscarea baitului, in cazul in care doresti ca modelul fibrei lemnoase sa fie vizibil, fie dupa primul strat de vopsea, ca inlocuitor pentru al doilea strat. Ai grija ca lacul sa fie de calitate, rezistent la soare, ploi, inghet, dezghet, praf si alti factori externi care dauneaza mobilierului.

Ingrijeste mobilierul de gradina anual

In fiecare primavara, dar chiar si toamna, aplica un strat de ulei protector pentru piesele de mobila exterioara. Acesta ofera protectie impotriva factorilor de mediu daunatori lemnului si confera luciu si frumusete. De asemenea, intretinerea regulata prelungeste durata de viata a mobilierului.

Curata rugina de pe mobilierul din metal

Rugina este principala problema care apare la mobilierul din metal. Zonele ruginite trebuie curatate temeinic cu ajutorul unui spaclu si a unei perii de sarma, dupa care se slefuiesc cu un smirghel. Suprafetele astfel rezultate se elibereaza de eventuale urme de praf cu o perie, dupa care va trebui sa aplici un tratament antirugina.

Corecteaza elementele lovite si lipeste-le pe cele desprinse, avand grija ca totul sa fie curatat corespunzator. Mobilierul din metal poate fi vopsit, aurit sau lustruit. Indiferent ce alegi, cumpara produse cu proprietati antirugina de la magazine specializate.

Tine cont de recomandarile noastre atunci cand reconditionezi mobilierul de gradina si totul va iesi exact asa cum iti doresti!

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!