Cum sa alegi tipul de parchet potrivit casei tale

in Ghid Practic Casa

Anul acesta ai decis: iti renovezi casa. Ai ales culorile preferate pentru pereti si tavane, ai ales stilul casei. Ce faci cu pardoseala? Parchetul este una dintre cele mai bune alegeri, indiferent ca este vorba despre living, dormitor, bucatarie sau baie. Masiv, stratificat sau laminat? Care e diferenta dintre ele si pe care sa-l alegi? Pe scurt, cateva informatii care sa te ajute sa iei mai usor o decizie.

Alegere parchet

Parchetul masiv

Parchetul masiv este plin de caracter si ne trimite in vremurile de altadata prin aspectul lui nobil si traditional. Este realizat 100% din lemn, iar cele mai intalnite esente sunt stejarul, castanul, fagul, dar si cele exotice, precum tecul si bambusul. Un avantaj al acestui tip de parchet este grosimea lamelelor lui, ceea ce il face rezistent la trecerea timpului. Pretul lui mai mare ramane totusi proportional cu durata lui de viata (cam 100 de ani). Montarea lui a devenit astazi mult mai usoara, noile modele de parchet se lipesc, nu se mai bat in cuie ca altadata. De exemplu, poti gasiti o gama de parchet masiv potrivit Tarkett pe care il poti instala foarte usor chiar tu. Este ideal pentru camerele de zi, cu trafic intens, iar alegerea lui depinde de gustul si stilul tau decorativ. Poti alege esente moi, precum bradul, sau tari, precum nucul, castanul, stejarul sau salcamul.

Parchetul stratificat

Este alcatuit din trei straturi de lemn lipite intre ele: unul din lemn nobil, unul din lemn moale si al treilea, din placaj. Mai putin costisitor decat parchetul de lemn masiv, vine intr-o mare varietate de esente de lemn, iar finisajul lui il face usor de intretinut. Longevitatea lui este mai mica decat a unui parchet de lemn masiv, dar nu este una neglijabila (aproximativ 50 de ani). Instalarea lui este de obicei de tip flotant, nu e fixat de podea, placile se imbina simplu intre ele, ceea ce-l face foarte popular printre amatorii de bricolaj, fiind practic, economic si necesita putine instrumente. Este potrivit pentru orice camera din locuinta, dar este o alegere buna si pentru baie sau bucatarie. Exista o gama larga de parchet tratat special pentru a fi rezistent la umezeala. Inainte de montare, asigura-te ca pardoseala este uscata, stabila, orizontala si nu uita sa folosesti o folie bariera de vapori, care nu doar va proteja structura casei de umezeala, dar va si nivela eventualele zone neuniforme si va reduce zgomotul.

Parchetul laminat

Este un parchet realizat dintr-un conglomerat produs prin presarea fibrelor de lemn in amestec cu rasini sau adeziv. Parchetul laminat se gaseste intr-o paleta larga de culori, dimensiuni si grosimi. Este recomandat ca atunci cand il alegi sa iei in calcul gradul de rezistenta al pardoselii la uzura zilnica. Montarea lui este de tip flotant, de aceea instalarea sau dezinstalarea este rapida si usoara. Rezistenta lui la uzura sau la impact il face o alegere potrivita pentru camerele copiilor sau pentru bucatarie. Se intretine usor, este economic, este rezistent la umezeala si nu este afectat de lumina soarelui.

Spre deosebire de pereti si tavane, care pot fi revopsite oricand, pardoseala casei are un caracter permanent. Autentic, calduros, nobil, natural, parchetul nu se demodeaza niciodata. Este si motivul pentru care ramane mereu o alegere potrivita pentru podelele casei tale. Mai ramane sa alegi ce ti potriveste si, mai ales, ce i se potriveste locuintei tale.

Sursa foto: Shutterstock

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!