in Diverse
O piele sanatoasa si bine hidratata joaca un rol important pentru sanatate, pe langa aspectul placut. Pielea sanatoasa protejeaza corpul impotriva infectiilor si a efectelor daunatoare cauzate de toxine, poluanti din atmosfera si razele ultraviolet ale soarelui. Mentinerea in echilibru a acestei bariere naturale de protectie are rol anti-aging si impiedica aparitia liniilor fine si a altor semne de imbatranire premature a pielii. Pentru a mentine sanatatea, vitalitatea si supletea pielii, este necesar sa ii oferi hidratarea optima de care are nevoie, in mod constant.
Pielea frumoasa si sanatoasa este rezultatul unui stil de viata sanatos si echilibrat. Daca iti doresti un aspect stralucitor si natural al tenului, ai grija la alimentatie si la celelalte obiceiuri zilnice, pe langa ritualul cosmetic de infrumusetare.
Sanatatea si fermitatea tenului sunt strans legate de hidratarea tegumentului. Apa contribuie la transportul nutrientilor catre celule si la evacuarea toxinelor si ajuta la mentinerea sanatatii si frumusetii pielii. Un aport corespunzator de apa catre celule presupune, in primul rand, sa bem apa in mod regulat, fara sa asteptam senzatia de sete. Insa, pentru o piele hidratata nu este nevoie doar de lichide, ci si de alte substante pe care organismul le produce singur, sau pe care i le putem furniza, pentru a sustine aceste functii.
Cu siguranta, cea mai buna metoda de a avea grija de frumusetea ta, fara a pune in pericol sanatatea, este sa folosesti produse cosmetice potrivite nevoilor pielii tale. Astfel, limitezi expunerea la ingrediente potential daunatoare, care se afla in cosmeticele recomandate pentru alte tipuri de ten. Creeaza-ti o rutina de ingrijire a pielii si a tenului, aplica masti hidratante si produse de exfoliere, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Foloseste intotdeauna o crema hidratanta pentru fata, mai ales in perioadele de tranzitie dintre anotimpuri si nu uita de protectia SPF, chiar si in timpul iernii.
In timpul verii, cand expunerea la soare este prelungita, este important sa tii cont de protectia solara si ingrijirea pielii dupa plaja. Soarele in exces deshidrateaza si irita pielea, asa ca ai grija sa oferi pielii tale, dupa fiecare zi de plaja, un ritual cosmetic de hidratare intensiva, cu solutii dupa plaja bogat hidratante si remineralizante.
Antioxidantii si vitaminele accelereaza procesele de regenerare a pielii, astfel incat aceasta sa se reechilibreze mai usor dupa perioadele in care a fost deshidratata. Vitaminele ajuta in tratarea pielii uscate si iritate - atat administrata intern, prin alimentatie, cat si extern, prin produse cosmetice naturale ce le contin. Pentru ingrijirea pielii, cat si a tenului, foloseste creme si lotiuni bogate in vitamine. Aplica-le mai ales in timpul iernii si toamna, cand pielea are tendinte de deshidratare si are nevoie de solutii emoliente.
Mai ales in timpul lunilor de vara, hidratarea corpului este esentiala pentru mentinerea echilibrului pielii si protejarea impotriva caniculei, arsurilor solare sau a altor efecte nocive ale expunerii necontrolate la soare. Este necesar sa ne hidratam atat din exterior cat si din interior, pentru a avea o piele sanatoasa. Pielea noastra este in proportie de 64% apa. In cazul in care obiceiurile tale alimentare nu ofera organismului suficienta apa, aceasta deshidratare este vizibila imediat la nivelul pielii. Volumul de lichide necesar variaza de la persoana la persoana, in functie de stilul de viata (de exemplu, sportivii au nevoie de mai multe lichide decat persoanele care nu sunt la fel de active) si de vreme (corpul nostru are nevoie de mai multa hidratare in zile caniculare sau foarte reci).
Pentru mesele tale, alege grasimi sanatoase, vegetale, care ajuta la hidratarea pielii din interior spre exterior. Grasimile Omega 3 din peste, de exemplu, sustin sanatatea si elasticitatea pielii si au rol antiinflamator, reducand iritatia si roseata. Zincul este de asemenea important, un mineral care se gaseste din abundenta in cerealele integrale, in crustacee, nuci si carnea de pui. Zincul se asigura ca pielea produce suficiente uleiuri naturale care pastreaza pielea supla si moale si, de asemenea, o protejeaza impotriva deshidratarii.
De asemenea, alimentatia cu un continut ridicat de zahar produce inflamatii, ceea ce afecteaza si sanatatea pielii. Prajiturile, produsele de patiserie, bauturile racoritoare, dulciurile din magazine sunt in topul listei de alimente nocive daca sunt consumate in exces. Daca iti doresti un corp sanatos si o piele sanatoasa, ai grija la continutul de zahar din alimentele pe care le consumi.
Nu ignora orele de odihna! Durata medie de somn recomandata zilnic este de 7 pana la 8 ore, interval in care celulele corpului au timp sa se recupereze dupa o zi plina. Pentru piele, somnul suficient ajuta la mentinerea sanatatii si aspectului placut al pielii, incetineste aparitia ridurilor si atenueaza accentuarea liniilor fine de expresie si ridurilor formate.
Pielea deshidratata poate fi atat de uscata incat sa prezinte fisuri, poate fi dureroasa si iritata. Astfel de situatii favorizeaza infectiile, aparitia dermatitelor si a unor afectiuni dermatologice precum acneea. Prin urmare, pielea deshidratata este o bariera mai putin eficienta impotriva bolilor, de aceea este important sa avem cat mai bine grija de pielea noastra si sa ii oferim hidratarea de care are nevoie.
Sursa foto: Pixabay