Tipuri de tacamuri si cum trebuie sa fie folosite

in Diverse

Cu totii folosim tacamuri. Este aproape imposibil de mancat o supa fara lingura sau o friptura fara a avea un cutit la indemana. De-a lungul timpului omul a folosit o multime de tipuri de tacamuri, realizate din aur, argint, otel, lemn sau plastic si a reusit sa transforme obiceiul folosirii acestor ustensile intr-unul cat se poate de complex.

Folosire tipuri de tacamuri

Istoria tacamurilor

Folosirea tacamurilor a inceput inca din Evul Mediu, atunci cand pe post de furculite sau cutite se foloseau produse din oase si piatra.

Abia in secolul 16 au inceput sa apara tacamurile pe care le folosim astazi, iar lingurile, cutitele sau furculitele au fost impartite in mai multe categorii.

Cate tipuri de tacamuri exista si cum pot fi folosite?

Cutite. Atunci cand vorbim despre cutite folosite la o masa, putem vorbi despre 4 tipuri principale: cutitul de masa, folosit la mesele formale si prezent in toate seturile de tacamuri, cutitul pentru unt, care se remarca prin lipsa zimtilor si o lama foarte putin ascutita, cutitul pentru friptura, mult mai ascutit, in asa fel incat sa poata taia fara probleme carnea si cutitul de desert, care, desi nu este atat de intalnit in bucatarii, este foarte eficient in taierea desertului fara a-l distruge.

Furculite. Exista mai multe tipuri de furculite, cel mai des folosita fiind cea destinata salatelor. Este o furculita de dimensiuni mari, care poate fi folosita pentru mai multe mancaruri. De regula, este cel mai des intalnita in bucatariile private. Mai exista furculite pentru cina, care sunt mult mai robuste si sunt realizate din otel inoxidabil, furculite pentru desert, ceva mai mici si furculite pentru fructe de mare.

Linguri. In ceea ce priveste lingurile, poti alege intre lingurile clasice, pretabile pentru orice activitate din bucatarie, pentru lingurite de desert, folosite atat pentru consumul desertului, cat si pentru amestecarea zaharului in cafea, lingura de supa sau lingura de bulion. De asemenea, in ultimii ani au inceput sa apara lingurile-furculite. Sunt linguri cu colt de furculita care pot indeplini mai multe roluri in acelasi timp.

Bunele maniere la masa

In jurul tacamurilor s-au conturat o multime de reguli considerate a fi bune maniere. Spre exemplu, lingura si cutitul se tin intotdeauna in mana dreapta, furculita se tine in mana stanga, lingura se tine ca un creion, intre degetul aratator si cel mare, iar cutitul se tine intre degetul mare si degetul mijlociu.

Pe lista cu bune maniere este inclus si obiceiul de a tine tacamul in farfurie atunci cand bei, de a evita orice fel de zgomot (plescait, sorbit, ciocnitul tacamurilor de vesela) si de a pune servetul pe genunghi atunci cand incepe masa, fara a fi desfasurat in totalitate.

Tacamurile si aceste bune maniere au contribuit la dezvoltarea intregii noastre societati. Merita, asadar, sa le acordam atentia necesara.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!