Cum iti transformi balconul intr-o oaza de relaxare

in Ghid Practic Casa

De multe ori folosit doar pentru uscarea rufelor sau ca spatiu de depozitare, balconul pare a fi in Romania cea mai subapreciata parte a unei locuinte. Asta in timp ce potentialul adevarat este unul imens.

Amenajarea balconului

Amenajat corespunzator, balconul poate deveni acea oaza de liniste si de relaxare care te ajuta sa evadezi zi de zi din traiul agitat specific oraselor. Mic sau mare, un balcon se dovedeste un spatiu excelent de odihna si iti poate oferi si o perspectiva "la inaltime". Pentru asta ai nevoie de un pic de inspiratie. Inca din primul moment, trebuie sa iei o decizie complicata: alegi un balcon inchis sau unul deschis. Fiecare varianta are avantajele si dezavantajele ei, important este sa alegi ceea ce ti se potriveste cel mai bine.

Balconul inchis, o solutie pentru toate anotimpurile

Un balcon inchis este ideal daca vrei sa te bucuri de acest spatiu fara sa tii cont de vreme. Cu aceasta solutie, obtii un spatiu usor de incalzit in anotimpul rece si simplu de racorit in lungile veri toride. In schimb, trebuie sa stii ca amenajarea dureaza mai mult si necesita un buget pe masura. Daca alegi sa-ti inchizi balconul, primul pas pe care va trebui sa-l faci este sa-l termoizolezi. Motivul este simplu: deoarece vorbim de blocuri vechi, cele mai multe balcoane din Romania sunt construite doar din beton si fier. Daca nu se ia in calcul o solutie de termoizolare exterioara generala a cladirii, atunci aceasta trebuie facuta la interior.

O solutie ar fi realizarea acesteia cu polistiren EPS de interior de la AdePlast. Odata realizata aceasta etapa, se trece la alegerea tamplariei. Fie ca este vorba despre pvc, lemn sau aluminiu, aveti multe posibilitati sa va alegeti formele si culorile preferate. Aveti si o varianta neconventionala, balconul fiind inchis cu un sistem de geamuri securizate fara tamplarie clasica, dar bugetul trebuie sa fie pe masura. Marele avantaj al unui balcon inchis este ca poate fi integrat in bucatarie sau in living, prin renuntarea la peretele despartitor. De asemenea, pentru finisaj puteti alege o vopsea de interior, de exemplu Aeria Antibacterii de la Adeplast. Nu trebuie sa va faceti griji nici pentru mobilierul pe care il folositi si nici pentru pardoseala, avand varianta parchetului, cat si a gresiei de interior.

Vopsea Adeplast Sauber Weiss

Balconul deschis, libertate cu o investitie mai mica

Un balcon deschis iti ofera o senzatie de libertate. Are avantajul ca o amenajare necesita un buget mai mic, dar, in schimb, trebuie tinut cont ca sunt perioade destul de lungi cand nu te poti bucura de el. Pentru lunile de vara, poti alege o copertina sau, daca spatiul permite, o umbrela care sa protejeze de razele soarelui. Foarte important, in cazul unui balcon deschis trebuie aleasa o vopsea de exterior, care sa reziste la intemperii, cum ar fi Sauber Weiss de la Adeplast, recunoscuta pentru gradul de lavabilitate si hidrofobicitatea ridicata.

O gresie de exterior este, de asemenea, obligatorie, iar montajul se poate realiza cu o solutie Sika, spre exemplu adezivul flexibil SikaBond - T8, care are si proprietati hidroizolante.

De asemenea, pentru etanseizarea scurgerilor se poate folosi, tot din portofoliul Sika, sigilantul Sikaflex -11 FC. Acesta este ideal pentru sigilarea rosturilor orizontale si verticale, sigilarea strapungerilor de tevi, etansarea in constructiile metalice sau lemnoase, dar si pentru lipirea glafurilor, plintelor sau treptelor.

O atentie deosebita trebuie acordata si mobilierului, care va trebui sa faca fata umezelii, dar si caldurii. Pentru a oferi spatiului culoare si pentru a obtine acea atmosfera de relaxare pe care o cautati, puteti sa decorati spatiul cu diverse plante. Aici insa trebuie sa tineti cont ca unele plante au nevoie de mult soare, altele prefera umbra. Orice ati alege, trebuie sa stiti ca toate au nevoie de ingrijire si ca aceasta activitate se poate dovedi una cat se poate de benefica pentru starea dumneavoastra de spirit.

Un spatiu cu posibilitati nelimitate

In perioada pandemiei s-a simtit cel mai bine cat de important este sa ai o locuinta functionala, care sa-ti asigure tot confortul necesar. Transformarea unei incaperi in birou a fost, pentru cei care au avut aceasta varianta, o solutie salvatoare, care a favorizat eficienta si productivitatea. De multe ori, chiar balconul a jucat acest rol, amenajarea unui spatiu de lucru aici nefiind neaparat costisitoare si degrevand astfel alte spatii de noi configurari.

Tot in pandemie, multe familii au transformat balconul in loc de joaca pentru copii. Dupa ce s-au luat masurile de siguranta necesare, transformarea acestuia intr-un spatiu care sa aduca bucurie celor mici nu a fost ceva complicat.

Cu toate acestea, cel mai des, romanii transforma balcoanele in bucatarii. Explicatii sunt multe, la fel ca si avantajele si dezavantajele unei astfel de alegeri.

Cert este ca balconul este un spatiu care merita mult mai multa grija si apreciere. Ramane sa decidem fiecare cum vrem sa ii fructificam imensul potential.

Sursa: Adeplast

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Textile

SITE NIKYDECOR

Pret: 290,00 Lei

De la NIKY DECOR

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!