Cum transformam o camera din locuinta intr-un birou

in Recomandari

Pentru multa lume, lucrul de acasa a devenit in ultimii ani o realitate, iar pandemia COVID-19 a crescut procentul celor care lucreaza "remote".

Cum transformam o camera din locuinta intr-un birou

Atunci cand biroul trebuie amenajat in propria locuinta, trebuie avute in vedere cateva elemente importante:

  • spatiul in care va fi amenajat biroul si dimensiunea acestui spatiu;
  • numarul de ore lucrate zilnic si stilul de decorare a viitorului birou;
  • bugetul alocat acestei transformari.

Spatiul in care va fi amenajat biroul si dimensiunea acestuia

Orice incapere disponibila din locuinta poate fi transformata in birou, fie ca este vorba despre un dormitor secundar, un "dressing" incapator, mansarda sau subsolul.

Un dormitor secundar are avantajul ca este spatios. El permite amplasarea unui birou de lucru si a unui scaun sau a unui fotoliu confortabil, a unei bliblioteci, a unor spatii generoase de depozitare, precum si a mai multor echipamente conexe (imprimanta ultra-performanta, voluminoasa, etc).

Un dressing incapator permite amplasarea pe orizontala a elementelor de stricta necesitate - birou si scaun - si amplasarea pe verticala a sursei de iluminat (o plafoniera) si a eventualelor elemente de decor.

Mansarda ofera in majoritatea timpului lumina naturala si confera acesteia impresia de spatiu deschis, care permite decorarea intr-un stil primitor, "personal".

Un birou amenajat la subsol are ca avantaj principal linistea, pentru ca este o incapere semi-izolata de restul casei. Daca spatiul o permite, aici se pot amplasa, pe langa birou si scaun, o masuta pentru servirea cafelei de dimineata sau rafturi de depozitare.

Numarul de ore lucrate zilnic si stilul de decorare

Timpul petrecut lucrand de acasa influenteaza alegerea mobilierului si stilul de decorare al viitorului birou.

Un stil de decorare minimalist, cu pereti albi, cateva elemente elegante de mobilier si foarte putine articole decorative contribuie la pastrarea concentrarii pentru cel putin 4 ore.

Daca insa proiectele profesionale gestionate de acasa necesita mai mult de 4 ore de lucru, sunt recomandate culorile blande pentru peretii camerei, un scaun confortabil si spatiu suficient sub birou pentru relaxarea picioarelor. Cateva perne amplasate pe scaun pentru sustinerea spatelui sunt de asemenea recomandate pentru un plus de confort.

Pentru proiectele creative, in care orele de lucru sunt determinate in special de inspiratie, un birou cu pereti in nuante deschise, un mobilier eclectic, print-uri in format mare si un set de boxe pentru muzica in surdina pot reprezenta alegerea perfecta.

La Silvarom, furnizorul cu cea mai variata oferta de mobila din Baia Mare, gasesti solutii complete de utilare a biroului, in colectiile dedicate.

Bugetul disponibil

Dimensiunea spatiului care va fi transformat in birou influenteaza costurile necesare amenajarii acestuia.

Un dormitor spatios poate necesita mai multe elemente de mobilier, insa cu o decorare minimalista se poate obtine un birou functional la costuri comparabile cu cele necesare decorarii unui spatiu mai mic (cum ar fi un "dressing" incapator).

Elementele esentiale care trebuie avute in vedere la stabilirea bugetului sunt biroul, scaunul, si o sursa eficienta de iluminat. Spatiile de depozitare si elementele de decorare a peretilor, de exemplu, sunt mai mult sau mai putin optionale.

Cum alegem biroul?

Piata de profil ofera o varietate de birouri care pot fi adaptate oricarui spatiu. Indiferent de tipul de birou ales, acesta trebuie sa respecte cateva conditii importante:

  • sa aiba o inaltime aliniata cu statura persoanei care il va folosi. O data pentru ca ecranul de lucru trebuie sa fie intr-un unghi usor descendent fata de nivelul privirii. In al doilea rand, pentru ca in cazul in care se foloseste o tastatura de sine statatoare (si nu un laptop), aceasta trebuie sa fie pozitionata pe birou la inaltimea cotului pentru a evita durerile de brate;
  • sa ofere suficient spatiu pentru ca picioarele sa stea intr-o pozitie relaxata. Confortul are impact direct asupra capacitatii de concentrare, mai ales cand programul de lucru inseamna 6-8 ore petrecute zilnic la birou.

Un dormitor spatios poate gazdui cu succes un birou cu o suprafata mare de lucru pe care pot fi amplasate, de exemplu, doua sau mai multe ecrane, o tastatura, o imprimanta, tavi pentru documente. Cu un astfel de spatiu se potrivesc de asemenea birourile masive, elegante, de tip "executive", prevazute cu multe sertare incapatoare. Cand bugetul o permite, dormitorul poate gazdui si elemente complementare - un corp de biblioteca sau spatii elegante de depozitare - disponibile la cel mai mare magazin de mobila din Baia Mare.

Un "dressing" in care spatiul utilizabil este mai mic merge mana in mana cu un birou clasic de scris, care in afara de suprafata de lucru dispune si de unul-doua sertare in care se pot depozita documente importante.

Pentru mansarda, un birou de colt este o alegere potrivita, el putandu-se amplasa intr-unul dintre colturile camerei si permitand depozitarea de diverse documente si articole de birotica in sertarul cu care este prevazut.

Daca spatiul de la subsol nu este unul generos, in el poate fi montat un birou pe perete ("suspendat") . Acesta poate fi prevazut cu spatiu pentru o tastatura extensibila si ofera mult spatiu dedesubt pentru picioare.

Cum alegem scaunul?

Indiferent de forma, material sau culoare, scaunul trebuie sa se potriveasca cu tipul de birou ales. Totodata, el trebuie sa respecte urmatoarele conditii:

  • sa fie prevazut cu parametri reglabili. Daca pozitia de lucru se schimba pe parcursul zilei, este indicat ca scaunul ales sa aiba inaltimea, spatarul si cotierele reglabile;
  • sa ofere sustinere lombara. Spatarul reglabil imita curba coloanei vertebrale, oferind sustinere structurala si ergonomica. Sustinerea lombara este importanta pentru pastrarea sanatatii coloanei vertebrale si pentru confort.

Corpurile de iluminat conteaza

Chiar daca in camera transformata in birou intra suficienta lumina naturala in anumite momente ale zilei, corpurile de iluminat de calitate sunt importante. Ele ajuta la pastrarea unui nivel ridicat de concentrare si protejeaza ochii.

Transformarea unei camere din locuinta intr-un birou inseamna amenajarea spatiului in consonanta cu stilul celor care il vor folosi. Un stil modern presupune piese de mobilier cu forme simplificate, geometrice si o abordare minimalista a decorarii.

Un stil "vintage" implica mobilier din lemn si decoratiuni in stil retro, in timp ce pentru un stil clasic, se recomanda folosirea formelor delicate, a culorilor neutre si a ornamentelor incorporate.

La Silvarom Baia Mare, cel mai cunoscut furnizor de mobilier din Maramures, sunt disponibile colectii de mobila birouri potrivite oricarui spatiu si stil.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

MOBILA BUCATARIE CULOARE ROSIE

Pret: 2300,00 LEI 2057,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!