Conserve pentru iarna: 3 retete de zacusca, bulion si muraturi

in Recomandari

Toate gospodinele prefera sa isi prepare singure conservele pentru iarna si niciodata nu se pune problema sa le cumpere gate preparate. Fiecare din ele are propriile retete si propriile secrete pentru a prepara cea mai buna zacusca, cel mai bun bulion sau cele mai delicioase muraturi.

Conserve pentru iarna

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Noi am rasfoit putin prin caietul de retete al bunicii si am reusit sa aflam cum reuseste sa prepare cele mai bune conserve pentru iarna. Nu tinem secretele doar pentru noi, asa ca, in cele ce urmeaza, iti vom impartasi trei retete de succes ale bunicii.

Cum sa repari cea mai buna zacusca

Pentru o astfel e reteta ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • Doua kilograme de vinete
  • 1,5 kilograme de ardei kapia sau gogosari
  • Un kilogram de ceapa
  • 2 morcovi
  • Un litru de bulion
  • Jumatate de litru de ulei
  • Un sfert de telina
  • Sare
  • Piper
  • 4-5 foi de dafin.

Vinetele si ardeii se coc pe gratar sau la flacara, apoi se curata de coaja. Dupa ce sunt curatate, vinetele se lasa la scurs, iar ardeii se lasa intr-un bol acoperit. Dupa ce vinetele s-au scurs bine, se toaca marunt sau se dau prin masina de tocat, iar ardeii copti se taie cubulete. Apoi, ceapa se curata si se taie marunt, dupa care se pune la calit in ulei incins, intr-un ceaun. Cand ceapa s-a inmuiat, se adauga vinetele tocate si se amesteca bine, dupa care se pun si ardeii taiati cubulete si bulionul. Se amesteca din nou si se lasa la foc mic, apoi se dau pe razatoare morcovii si telina. Se pun la fiert in putina apa si se lasa pana cand apa se evapora. Sa adauga apoi in vas, impreuna cu sarea, piperul si frunzele de dafin si se mai lasa la foc mic circa o ora. La final, zacusca se pune in borcane, care se baga la cuptor la 100 de grade pentru 30 de minute si se lasa apoi sa se raceasca inainte de a le pune in camara.

Cum se face bulionul

Pentru a face bulion care sa iai ajunga toata iarna, ai nevoie de 10 kilograme de rosii, cate trei linguri de sare grunjoasa si de zahar, precum si de ulei de floarea soarelui.

Rosiile se dau prin masina de pasat sau de separare a pielitelor si semintelor, iar sucul rezultat se colecteaza intr-un vas mare. Vasul cu sucul stors din rosii se pune la fiert, amestecand continuu cu o lingura de lemn, pana cand zeama scade iar bulionul se ingroasa. Intre timp, se dizolva zaharul in putina apa calda si se adauga in vas, impreuna cu sarea. Se mai lasa cateva minute la fiert, apoi bulionul se pune in sticle sau borcane, iar deasupra se toarna un strat subtire de ulei, pentru a impiedica fermentarea. Recipientele se acopera cu o patura si se lasa la temperatura camerei pana se racesc.

Cum se pun muraturile

Prima etapa este pregatirea saramurii pentru muraturi, care se prepara respectand o formula precisa: pentru fiecare litru de apa se pun 25 de grame de sare grunjoasa neiodata. Apa amestecata cu sare se pune la fiert si se mai lasa pe foc 3 minute dupa ce da in clocot. In acest timp, se spala bine legumele si se aleg cele mai sanatoase dintre ele. Muraturile se pun in borcane care trebuie sa aiba cel putin 2 litri. Pe fundul recipientului se pun ramurele de marar uscat si cimbru, impreuna cu o bucata de hrean. Se adauga apoi legumele, printre care se strecoara si 2-3 ardei iuti, boabe de piper si mustar, cativa catei de usturoi si bucati de hrean. Deasupra se pun alte crengute de marar si cimbru, apoi se toarna saramura fierbinte, dar lasata 10 minute sa se mai raceasca dupa ce a fost luata de pe foc. Borcanele se lasa acoperite cu cate o farfurioara 24 de ore, dupa care se adauga cate o lingura la fiecare litru de saramura si se pun capacele.

Pentru ca se intampla de multe ori sa nu termini tot stocul de conserve intr-o singura iarna, este bine sa lipesti pe recipiente etichete personalizate pentru sticle si borcane, pe care sa treci denumirea continutului si anul in care a fost produs. Astfel, vei stii exact ce ti-a mai ramas camara si vei putea alege conservele potrivite, pentru mese delicioase.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!